Omgaan met netelroos tijdens de zwangerschap

Netelroos of galbulten zijn rode, jeukende vlekken op de huid. Dit zijn slechts enkele van de vele aandoeningen waaraan zwangere vrouwen kunnen lijden. Lees meer over de oorzaken van netelroos tijdens de zwangerschap en de gevolgen voor de gezondheid van moeder en baby.
Omgaan met netelroos tijdens de zwangerschap

Laatste update: 21 september, 2018

Wanneer een vrouw zwanger is, ondergaat haar lichaam enorme veranderingen die haar mentaal en fysiek beïnvloeden. Sommige hiervan beïnvloeden de huid. Veel vrouwen lijden aan netelroos tijdens de zwangerschap.

Netelroos is ook bekend als urticaria. Het verwijst naar een jeukende huiduitslag die bestaat uit verhoogde rode vlekken. Dit is slechts een van de vele symptomen die samen kunnen gaan met zwangerschap en het kan erg ongemakkelijk zijn.

Over het algemeen verschijnt netelroos tijdens het derde trimester. Vooral tijdens de eerste zwangerschap van een vrouw. De aandoening wordt gekenmerkt door verhoogde rode vlekken en striemen die jeuken of branden.

Netelroos tijdens de zwangerschap verschijnt meestal rond de buik, hoewel de uitslag zich over de ledematen kan uitstrekken.

Deze aandoening kan aanstaande moeders grote angst aanjagen. De levendige rode vlekken kunnen behoorlijk angstaanjagend lijken. Het is gemakkelijk om ze te verwarren met symptomen van ernstigere aandoeningen.

Lees verder om erachter te komen wat de oorzaak is van netelroos tijdens de zwangerschap. Ook bespreken we hoe de aandoening moet worden behandeld. En we gaan in op wanneer je je zorgen moet maken over mogelijke complicaties.

Oorzaken van netelroos tijdens de zwangerschap

Volgens de American Pregnancy Association (APA) lijdt 1 op de 150 zwangere vrouwen aan huidaandoeningen zoals netelroos. 

Onder de oorzaken (van symptomen zoals droogheid en jeuk) zijn de hormonale veranderingen die optreden in het vrouwelijk lichaam tijdens de zwangerschap.

Naast andere veranderingen begint het lichaam grotere hoeveelheden van een hormoon te produceren dat oestrogeen wordt genoemd. Tegelijkertijd strekt de huid van de buik zich uit om ruimte te maken. Daardoor wordt deze kwetsbaar voor dit soort aandoeningen.

Zwangere vrouw met ontblote buik
Artsen kunnen nog steeds niet precies vaststellen wat de oorzaak is van veel gevallen van netelroos tijdens de zwangerschap. Sommige factoren met een bewezen link naar de aandoening zijn echter:
  • Allergische reacties: bepaalde voedingsmiddelen, bacteriën of chemicaliën kunnen een alarm in het lichaam veroorzaken dat een huiduitslag veroorzaakt. Dit gebeurt omdat het lichaam histamine afgeeft, een stof die ziekteverwekkers bestrijdt.
  • Hormonale stress: de cocktail van verschillende emoties en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kan vaak leiden tot een combinatie van symptomen. De huid is een van de eerste organen die worden aangetast, samen met het spijsverteringsstelsel.
  • Uitrekken van de huid: dit kan bindweefsel afbreken. Als gevolg hiervan genereert het lichaam een ​​ontstekingsreactie, die een uitbraak van rode vlekken veroorzaakt.

Andere oorzaken van netelroos zijn chronische gezondheidsproblemen zoals lupus en andere auto-immuunziekten, evenals ernstige ziekten zoals leukemie. Deze oorzaken zijn echter niet geregistreerd bij zwangere vrouwen.

De aandoening wordt gekenmerkt door verhoogde rode vlekken en striemen die jeuken of branden. Netelroos tijdens de zwangerschap verschijnt meestal rond de buik, hoewel de uitslag zich over de ledematen kan uitstrekken.

Behandeling van netelroos tijdens de zwangerschap

Als netelroos tijdens de zwangerschap verschijnt, verdwijnt het waarschijnlijk onmiddellijk na de bevalling of in de dagen erna. Artsen schrijven echter vaak een behandeling voor om de symptomen te verhelpen. Een jeukende uitslag kan zeer irriterend zijn en krabben kan leiden tot ernstigere aandoeningen.

Met dit in gedachten kan je arts je plaatselijke corticoïden geven, samen met verzachtende middelen en antihistamines. Deze medicijnen moeten altijd volgens de instructies van je arts worden gebruikt.

Sommige vrouwen kunnen bijzonder gevoelig zijn voor bepaalde medicijnen. In dat geval zal je arts naar een alternatief zoeken.

“Netelroos die tijdens de zwangerschap verschijnt, verdwijnt waarschijnlijk onmiddellijk na de bevalling of in de dagen erna.”

Is netelroos tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat netelroos tijdens de zwangerschap geen risico voor de moeder of de baby vormt. Over het algemeen is dit een milde aandoening die vanzelf verdwijnt.

Zwangere vrouw krabt aan buik
In zeer ernstige gevallen kan netelroos tijdens de zwangerschap ademhalingsproblemen veroorzaken. Dit is echter zeer zeldzaam.

Ademhalingsproblemen treden op wanneer de ontsteking de binnenkant van de keel beïnvloedt. In dit geval is behandeling met snelwerkende intraveneuze medicatie noodzakelijk.

Met dit alles in gedachten moet je dus met je arts overleggen zodra je tekenen van netelroos tijdens de zwangerschap opmerkt.

Dit is geen aandoening die je kunt voorkomen. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de uitslag geen teken is van een complexere medische aandoening.

Als je rode vlekken op je onderbuik of op andere delen van je lichaam bemerkt, dien je medisch advies in te winnen. Jij en je baby zullen bijna zeker geen risico lopen, maar een gesprek met een medisch hulpverlener helpt om je op je gemak te stellen.

Met toestemming van je arts kun je mogelijk ook huismiddeltjes gebruiken om de jeuk te verzachten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.