Methoden om je baby door te leren slapen

Er zijn talloze technieken om baby's te leren slapen. Je moet gewoon geduld en consistentie hebben en je baby goede gewoonten aanleren.
Methoden om je baby door te leren slapen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 juli, 2018

Een baby leren slapen is een moeilijke taak die ouders moeten aanpakken. Elk kind is uniek en gezinnen moeten de technieken die zij gebruiken aanpassen aan de behoeften van hun kind.

Soms kun je zelfs merken dat tegengestelde technieken effectief kunnen zijn bij hetzelfde kind in verschillende fases.

Over het algemeen raden specialisten aan om een ​​bedtijd-techniek te introduceren tijdens de vierde levensmaand van de baby. Het juiste tijdstip kan echter van geval tot geval verschillen.

Sommige baby’s slapen enkele uren door, direct vanaf een zeer jonge leeftijd, terwijl anderen het moeilijker hebben.

Algemeen advies om je baby door de nacht te leren slapen

Er zijn twee totaal tegenovergestelde theorieën met betrekking tot het helpen van je kind om een ​​goede nachtrust te krijgen.

Je moet echter eerst enkele algemene vuistregels leren kennen die je kind helpen om deze gewoonte te ontwikkelen.

  • Het hele gezin moet het eens zijn over welke methode er zal worden gebruikt. Als een moeder besluit het kind een paar minuten te laten huilen, moet niemand anders de baby oppakken.
  • Bepaal specifieke dutjes en houd je aan het schema. Anders zal je kind te moe zijn voor het slapengaan en het zelfs moeilijker hebben om te ontspannen.
  • Herhaal dezelfde routine elke avond voor het slapengaan. Dit kan inhouden dat je je baby een bad geeft, een verhaal leest, een liedje zingt, over haar rug wrijft, enz.
  • Probeer je baby vroeg in slaap te krijgen. Als je te lang wacht, zal ze te moe en prikkelbaar zijn om gemakkelijk in slaap te vallen.
  • Vermijd ruzie tussen volwassenen of oudere broers en zussen rond het slapengaan, want kleintjes kunnen de spanning waarnemen.

Deskundigen blijven onderzoeken en debatteren over de beste omstandigheden om baby’s te leren slapen en zijn het er nog niet over eens. Dit komt omdat er geen one-size-fits-all techniek is.

Sommige ouders behalen de beste resultaten met één techniek, terwijl andere gezinnen tevreden zijn met een andere.

Je baby leren slapen

Methoden om je baby te leren slapen

Slapen zonder tranen

Dit is ongetwijfeld het meest gewenste scenario voor de grootouders van elke baby. Grootouders kunnen het niet uitstaan ​​om hun kostbare kleinkinderen te zien huilen, ongeacht de reden.

William Sears is een kinderarts die de slogan Niet-Huilen Slaapoplossing bedacht. Hij baseert zijn ideeën op het concept dat baby’s slaap moeten associëren met positieve ervaringen en emoties.

Als je baby erin slaagt om te slapen te associëren met liefkozingen en warmte, dan zal zij vredig kunnen slapen.

Volgens de methode moet je je baby naar bed brengen als zij al bijna in slaap valt. Probeer zelfs het zachtste geluid te vermijden. Zo nodig pak je je kind steeds opnieuw op en wieg haar zo vaak als nodig.

Geef je baby borstvoeding of geef haar haar fles of fopspeen, streel haar zachtjes en laat haar zich veilig voelen. Dit zijn belangrijke onderdelen van de techniek.

Een andere suggestie is dat de ouders samen met de baby slapen, als ze dat willen. Het belangrijkste is dat de baby dit moment associeert met comfort en veiligheid.

Deze methode kost meer tijd en het leren vindt plaats in een geleidelijk tempo. Langzaam zal je kind ‘s nachts minder vaak wakker worden en gaan slapen zal een aangenamere ervaring zijn.

William Sears bevestigt dat als een baby erin slaagt om te slapen met liefkozingen en warmte, zij vredig kan slapen. 

Uit laten huilen methode

Aan de andere kant van het spectrum staan ​​degenen die beweren dat je een ​​baby moet laten huilen om haar te leren alleen te slapen.

Met deze methode passen kinderen zich veel sneller aan een nieuwe slaapgewoonte aan. Het proces vereist echter een grote hoeveelheid geduld en discipline.

Kinderarts Richard Ferber bevestigt dat een kind moet leren haar eigen angsten te kalmeren om te leren slapen. Om dit te bereiken, moet de baby in haar wieg worden gelegd terwijl ze nog steeds wakker is.

Als je kleintje huilt kun je naar haar toe gaan en haar kalmeren met een paar aaien op de rug zonder haar op te pakken. Dan moet je de kamer verlaten.

Als je je kind een paar minuten laat huilen, veroorzaakt het geen schade. Als ze haar vader of moeder ziet, voelt ze zich veilig. Na enkele tranen zal je kind in slaap vallen.

Slapende baby

De vervagingsmethode

Deze methode is een middenweg tussen de vorige twee. Het doel is om het kind te leren zichzelf te kalmeren, maar op een meer geleidelijke manier.

Het kind moet in bed worden gelegd terwijl het nog wakker is en een ouder moet naast haar blijven tot zij in slaap valt.

Beetje bij beetje zouden ouders zich verder van het kind moeten verwijderen of minder tijd aan haar zijde door moeten brengen. Op deze manier krijgt de baby geleidelijk de gewoonte om zelfstandig in slaap te vallen, zonder dat zij gezelschap nodig heeft.

Er zijn oneindige slaapmethoden en specialisten bieden een breed scala aan adviezen. Het belangrijkste is echter dat ouders flexibel genoeg zijn om af te wisselen tussen de ene of andere methode, indien nodig.

De vervagingsmethode is een middenweg tussen de vorige twee. Het doel is om het kind te leren zichzelf te kalmeren, maar op een meer geleidelijke manier.

Sommige van deze technieken kunnen bij het ene kind werken en bij het andere niet. Het is een kwestie van zien wat werkt en niet overweldigd raken. Vroeg of laat zal je de resultaten zien die je zoekt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.