Zouden kinderen met hun ouders moeten slapen?

Zouden kinderen met hun ouders moeten slapen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 juli, 2018

Een veel voorkomende vraag die ouders, vooral moeders, zichzelf stellen, is vanaf welke leeftijd een baby alleen moet gaan slapen. Zijn er voordelen aan het slapen met hun ouders? Wat wordt er aanbevolen?

Baby’s met hun ouders laten slapen kan een noodzaak zijn tijdens de eerste dagen en maanden van het leven. Maar wat gebeurt er als ze een beetje ouder zijn? Hoe lang moet je ze bij je laten slapen? Deze en andere vragen hebben een eenvoudiger antwoord dan je misschien zou denken.

De voordelen van slapen met hun ouders

Nils Bergman, directeur van Neonatologie bij de Kraamkliniek Mowbray (Zuid-Afrika), zegt dat baby’s tot ongeveer 3 jaar oud bij hun moeder moeten slapen.

Door het observeren van de slaappatronen van 16 baby’s hebben de kinderarts en zijn team aangetoond dat baby’s die alleen in hun wiegjes sliepen een stressniveau hadden dat driemaal hoger lag dan degenen die in het gezelschap van hun moeder waren.

Volgens Bergman lijden kinderen die tot de leeftijd van 3 jaar met hun ouders slapen minder stress dan kinderen die alleen slapen.

Daarnaast is geconstateerd dat baby’s die alleen in de wieg slapen een onderbroken slaapcycli ervaren. Die duidelijk gevolgen kunnen hebben voor de normale ontwikkeling van het kind. Het tegenovergestelde is waar voor de kinderen die met hun ouders slapen.

Voeten ouders en kind

Het is noodzakelijk om rekening te houden met de stress die een tijd van scheiding kan veroorzaken bij het kind. Als je eenmaal het gevoel hebt dat hij klaar is om alleen te slapen, moet je:

  • hem helpen om zich met gevoeligheid van je af te scheiden
  • zijn vermogen om alleen in zijn eigen ruimte te slapen te bevestigen
  • hem tegelijkertijd te laten begrijpen waarom het belangrijk is om onafhankelijk te worden

Pas op voor stress bij baby’s

We kunnen gaan geloven dat baby’s nooit gestrest raken. Dat zou ideaal zijn, net als dat het ideaal zou zijn als een volwassene nooit stress zou krijgen. Maar de realiteit maakt dit onmogelijk.

Zeggen dat een baby niet gestrest kan raken is de verkeerde manier om onszelf te overtuigen. Dat stress iets is dat alleen volwassenen ervaren.

Stress vormt een actief onderdeel van het leven van ieder mens, in een meer of mindere mate en kinderen kunnen onder bepaalde omstandigheden ook aan stress lijden.

Baby’s uiten stress op de volgende manieren:

  • Prikkelbaarheid
  • Slecht humeur

Vergeet niet dat baby’s niet hoe weten hoe ze stress kunnen laten verdwijnen. Terwijl een volwassene misschien een ontspannend bad neemt, naar muziek luistert of een sport speelt, kunnen baby’s dat niet. De enige opluchting en comfort dat het kind zal hebben is de aanwezigheid van zijn ouders.

Daarom moet je fijngevoelig zijn over de scheiding en ervoor zorgen dat de kamer van het kind een ruimte is waar hij zich veilig en vol vertrouwen voelt. Help hem om onafhankelijk te zijn, terwijl hij op de meest natuurlijke manier te rusten om een ​​traumatische ervaring te voorkomen.

Samen praten op bed

De uiteindelijke beslissing is aan de ouders

Er is noch een vaste noch duidelijke regel betreffende het slapen met ouders. Advies zal altijd eenvoudigweg advies zijn. Elke ouder weet wat het beste is voor zijn of haar kind en probeert hun welzijn te verbeteren.

Het is dus aan de ouders om te beslissen of hun baby met hen moet slapen. Sommigen zien het niet als een probleem en anderen geven er de voorkeur aan om het kind in een wieg te laten slapen.

Wiegendood

Verschillende specialisten hebben aanbevolen dat baby’s vanaf het begin alleen slapen. Ze adviseren nooit om samen in een slapen met hun ouders om wiegendood te voorkomen. Hoewel het waar is dat de exacte oorzaken van wiegendood nog steeds onbekend zijn, proberen specialisten de risico’s te verminderen met deze aanbeveling.

Het kan geen kwaad om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het slapen met je baby. Vooral als ze maar een paar dagen of maanden oud zijn. Als ze zich in hun meest kwetsbare levensfase bevinden, moeten we proberen ze geen pijn te doen met bewegingen en dergelijke.

Probeer het volgende te vermijden:

  • Het gebruiken van zeer grote hoofdkussens.
  • Overmatige vermoeidheid, die kan leiden tot het verslappen van de aandacht of het oordelen ten op zichte van de behoeften van de baby.
  • Drinken, roken of drugs gebruiken.
  • Huisdieren in bed hebben.
  • De baby te veel inpakken, aangezien dit de ademhaling kan beïnvloeden

Op deze manier kunnen ouders alle nodige zorg en aandacht schenken die zo gewaardeerd wordt door hun kinderen. Waar ze hen op volwassen leeftijd ongetwijfeld voor zullen bedanken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.