Is zonnebrandcrème veilig voor baby's jonger dan zes maanden?

Veel ouders vragen zich af of het veilig is om zonnebrandcrème te gebruiken op baby's jonger dan zes maanden. Lees verder voor het antwoord.
Is zonnebrandcrème veilig voor baby's jonger dan zes maanden?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 08 april, 2024

Als je met een pasgeborene buiten wilt wandelen, moet je directe blootstelling aan ultraviolette straling vermijden. Maar is zonnebrandcrème veilig voor baby’s jonger dan zes maanden? Is elk type zonnebrandcrème geschikt? In dit artikel leggen we uit met welke overwegingen je rekening moet houden als je met je kleintje in de zon gaat en welke zonnebrandproducten het meest geschikt zijn.

Soorten zonnebrandcrème

Fotoprotectie omvat (Engelse link) zowel primaire als secundaire beschermende factoren. De eerste zijn zonnebrandcrèmes, die zowel fysieke barrières bevatten die het licht reflecteren en verstrooien, als chemische barrières die het licht absorberen.

Zonnebrandcrèmes met niet-organische of fysische filters

Fysische zonnebrandcrèmes reflecteren en verstrooien ultraviolet licht op dezelfde manier als kleding. Over het algemeen bestaan ze uit zinkoxide, titaniumdioxide, kaolien, calciumcarbonaat en magnesiumoxide. Er zijn echter enkele nieuwere chemische verbindingen (Engelse link) die een breed spectrum hebben:

  • Bemotrizinol
  • Avobenzone
  • Oxybenzone
  • Octotrieen

Minerale zonnefilters zijn het meest effectief en het veiligst. Hoewel ze als een egaal wit laagje op het huidoppervlak blijven liggen, werken ze als een scherm dat licht reflecteert.

Zonnebrandcrèmes met organische of chemische filters

Deze hebben een chemische structuur waardoor de hoogenergetische stralen van de zon kunnen worden geabsorbeerd. Daarom wordt dit type zonnebrandcrème niet als veilig beschouwd voor baby’s, omdat de huid alle stoffen absorbeert en irritaties of allergieën kan ontwikkelen. Over het algemeen bevatten zonnebrandcrèmes parabenen (Engelse link), parfums of conserveringsmiddelen die vaak schadelijk zijn voor de gevoelige huid van pasgeborenen.

Het gebruik van zonnebrandcrèmes wordt afgeraden voor baby’s jonger dan zes maanden. Als het nodig is, moet het beperkt blijven en alleen onregelmatig worden gebruikt op lichaamsdelen die aan de zon worden blootgesteld.

Is het veilig om baby’s jonger dan 6 maanden in te smeren met zonnebrandcrème?

De FDA vindt (Engelse link) het niet veilig om baby’s jonger dan 6 maanden in te smeren met zonnebrandcrème. Dit is te wijten aan het gebrek aan ontwikkeling van het metabolisme van zuigelingen en de uitscheiding van geabsorbeerde chemische bestanddelen van zonnebrandcrème.

Hoewel zinkoxide het enige actieve ingrediënt is waarvan bewezen is dat het veilig is voor baby’s, wordt titaniumdioxide ook geadviseerd. Beide zijn bestanddelen van fysische zonnefilters. Zonnebrandcrèmes met chemische namen en parabenen worden daarentegen afgeraden. Er zijn crèmes met antioxidanten die hun werking zelfs versterken, zoals de volgende:

  • Groene thee
  • Vitamine E
  • Sheaboter

Het huidoppervlak van baby’s is veel dunner dan dat van volwassenen. Het heeft zelfs een grotere doorlaatbaarheid voor stoffen en een lagere hoeveelheid pigment, waardoor het gevoeliger is voor zonnestralen.

Zonbeschermingsmaatregelen voor baby’s jonger dan zes maanden

Fotoprotectie is geïndiceerd om huidbeschadiging door ultraviolette straling en kwaadaardige huidletsels te verminderen. Sterker nog, terugkerende en ernstige zonnebrand is een risicofactor voor niet-melanome huidkanker.

Draag een hoed

Hoeden zijn een variabele vorm van fotoprotectie, afhankelijk van de breedte van de rand, de stof en het materiaal. Het is echter belangrijk om pasgeborenen zo veel mogelijk in de schaduw te houden. Tegelijkertijd helpen breedgerande hoedjes om lichaamsdelen zoals de oren, neus en nek te beschermen.

Kies voor tegen de zon beschermende kleding

De UV-bescherming die kleding biedt, hangt af van de poreusheid en textuur van de stof en of deze nat of droog is. Met andere woorden, vocht in de stof vermindert de UV-beschermingscapaciteit, net als een uitgerekte stof. Daarnaast heeft spijkerstof een veel hogere beschermingsfactor dan katoen.

A woman at the beach with her baby.
Directe blootstelling aan de zon moet worden vermeden voor baby’s jonger dan zes maanden. Blijf bij voorkeur in de schaduw of gebruik een paraplu of parasol.

Vermijd extreme uren

De American Academy of Pediatrics (Engelse link) raadt aan om baby’s jonger dan zes maanden niet direct bloot te stellen aan ultraviolette straling. Daarnaast is het het beste om blootstelling aan de zon overdag (van 10 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags) te vermijden en te profiteren van schaduw onder een boom of een parasol te gebruiken. De zonnestralen kunnen echter weerkaatsen op verschillende oppervlakken en de huid bereiken, zelfs als je in de schaduw bent.

Gebruik een zonnebril met UV-filters

Een zonnebril is een effectieve vorm van fotoprotectie voor de ogen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat blootstelling aan de zon verschillende oogaandoeningen kan veroorzaken, zoals staar. Zonnebrillen moeten ook 99% tot 100% van het volledige UV-spectrum absorberen, donkere glazen hebben en goedgekeurd zijn.

Zonnebrandcrème voor baby’s als laatste redmiddel

Idealiter hoef je geen zonnebrandcrème te gebruiken voor baby’s jonger dan zes maanden, omdat het niet veilig is om ze direct bloot te stellen aan ultraviolette straling. Maar als het toch moet, zijn fysische zonnefilters het meest geschikt.

Vergeet niet dat zelfs als je in de schaduw of onder een paraplu blijft, de zonnestralen kunnen weerkaatsen op verschillende oppervlakken, zoals water, zand en sneeuw, en schade veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • U.S. Food & Drug Administration. Should you put sunscreen on Infants? Not usually. FDA website [Internet]. 2021. Acceso 24 septiembre 2021. Disponible en: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/should-you-put-sunscreen-infants-not-usually
  • American Academy of Pediatrics. Sun Safety. Information for Parents about Sunburn & Sunscreen. Website [Internet]. 2021. Acceso 24 septiembre 2021. Disponible en: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Sun-Safety.aspx
  • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015 Oct;54(12):1133-40. doi: 10.1177/0009922815591889. Epub 2015 Jun 29. PMID: 26130395.
  • Li H, Colantonio S, Dawson A, Lin X, Beecker J. Sunscreen Application, Safety, and Sun Protection: The Evidence. J Cutan Med Surg. 2019 Jul/Aug;23(4):357-369. doi: 10.1177/1203475419856611. Epub 2019 Jun 20. PMID: 31219707.
  • Fransway AF, Fransway PJ, Belsito DV, Yiannias JA. Paraben Toxicology. Dermatitis. 2019 Jan/Feb;30(1):32-45. doi: 10.1097/DER.0000000000000428. PMID: 30570577.
  • Serpone N. Sunscreens and their usefulness: have we made any progress in the last two decades? Photochem Photobiol Sci. 2021 Feb;20(2):189-244. doi: 10.1007/s43630-021-00013-1. Epub 2021 Feb 18. PMID: 33721254.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.