De oorsprong en betekenis van de naam Noah

Vier letters die een mooie naam inhouden met een mooi verhaal erachter. Ken je iemand met de naam Noah? Mis deze feiten niet.
De oorsprong en betekenis van de naam Noah
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Of je nu aan deze naam denkt voor de volgende koning des huizes of omdat je iemand kent die heel speciaal voor je is en deze naam draagt. Je wilt vast weten wat er achter de naam Noah schuilgaat.

Daarom willen we je vertellen over de oorsprong, de betekenis, en andere nuttige informatie. Informatie over bijvoorbeeld de heiligen en hoe populair deze prachtige optie tegenwoordig is. Wij van Je bent mama nodigen je uit verder te lezen om al deze interessante feiten te weten te komen.

Wat is de oorsprong en betekenis van de naam Noah?

Noah is een eigennaam die vanaf het begin alleen aan mannen werd toegekend. De oorsprong is Hebreeuws en komt van dezelfde term Noach, die staat voor rust, vrede en troost. Maar ook zinspeelt het op iemand die het nodig heeft ‘door een ander getroost te worden’, zodat de zo genoemde persoon meestal empathisch is en een bijzondere gevoeligheid heeft.

De naam Noach of Noah is een vrij traditionele keuze. Hij verwijst namelijk naar de hoofdpersoon van een van de meest emblematische passages van het Oude Testament. Noach, zoon van Lamech (afstammeling van Seth, van de negende generatie van de bijbelse patriarchen), werd uitgekozen om een ark te bouwen die de mensheid zal redden. Daarin reisde hij met zijn gezin en een paar van elke diersoort om de universele vloed te overleven.

De ark van Noach

“De HERE zei toen tegen Noach: “Ga in de ark, jij en je hele gezin, want ik heb je in dit geslacht rechtvaardig bevonden. en ook zeven van elke soort vogel, mannetjes en vrouwtjes, om hun verschillende soorten over de hele aarde in leven te houden.
-Genesis 7:1, De Bijbel-

De geschiedenis van de naam Noah

Zoals eerder gezegd is het personage dat leven geeft aan de naam Noah van bijbelse herkomst. Het is echter de moeite waard te vermelden dat Noah ook een figuur uit de Mesopotamische traditie kan zijn. Ziusudra (Soemerisch), Atrahasis (Akkadisch), en Utnapištim (Babylonisch).

In dezelfde lijn onthult en analyseert een studie (Spaanse link) die de Universiteit van Granada in 2020 publiceerde, de assimilatie van de Arabische wereld met betrekking tot de passage van de Ark van Noach. Zelfs hoe de Moslim traditie op sommige punten invloed uitoefende waardoor het oorspronkelijke verhaal veranderde.

Evengoed is het belangrijkste het ontmoetingspunt van al deze hypothesen, want Noah wordt door de Abrahamitische godsdiensten beschouwd als de vader van de mensheid, via zijn drie zonen. Daarom komt de viering van Noah’s heilige volgens de christelijke traditie overeen met 10 november. Ken je iemand met deze naam of wil je dat hij de beschermengel van je kleintje wordt, noteer dan deze datum op je kalender.

Varianten van de naam in andere talen en beroemde mensen met deze naam

Deze optie heeft varianten in het Arabisch, Latijn, Grieks en Hebreeuws. Maar de meest erkende zijn tegenwoordig de Engelse (Noah) en Spaanse (Noé) adaptaties. In feite was Noah in 2020 de op één na populairste babynaam (Engelse link) onder jongens.

In feite zijn er tegenwoordig wereldberoemdheden die tot de gebieden kunst, film en sport behoren en die het voorrecht genieten Noah genoemd te worden. Enkele voorbeelden zijn de volgende:

  • Noah Wyle: Beroemde Amerikaanse acteur
  • Noah Reid: Beroemde Canadese acteur en muzikant
  • En de Amerikaanse zangeres en actrice, het jongste zusje van Miley Cyrus, Noah Cyrus
Een moeder en haar baby
Als de zee je vertegenwoordigt en je je baby een naam met kracht en geschiedenis wilt geven, laat dan niet na Noah tot je mogelijkheden te rekenen.

Noah, een naam die een geducht persoon beschrijft

Je moet ook weten dat Noah tegenwoordig ook een naam is die veel vrouwen dragen. In dit verband kunnen we wijzen op Noah Cyrus (de Amerikaanse indiezangeres die we hierboven noemden) en Noe Ito (Japanse feministische schrijfster uit de jaren 1920). Daarom beschouwt men het tegenwoordig als een uniseks optie die elke ouder die traditie en moderniteit in dezelfde optie zoekt verliefd kan maken.

Ongetwijfeld is het een heel bijzondere naam. Daarom zou iedereen die hem draagt zich er trots op voelen. Wellicht ook interessant voor jou

De oorsprong en betekenis van de naam David
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De oorsprong en betekenis van de naam David

Als je de oorsprong en betekenis van de naam David wilt weten, lees dan dit interessante artikel. Je zult het prachtig vinden!
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.