De oorsprong en betekenis van de naam Isidore

De naam Isidore is dan van Griekse oorsprong en de betekenis is 'geschenk van Isis'. Leer meer over deze naam in het volgende artikel.
De oorsprong en betekenis van de naam Isidore

Laatste update: 17 oktober, 2022

Verwacht je een jongetje in de familie en wil je de oorsprong en betekenis van de naam Isidore weten? Hier zijn alle details over deze mooie en traditionele naam.

Ongetwijfeld zul je verrast zijn…. Blijf lezen!

Wat is de oorsprong en betekenis van de naam Isidore?

Volgens etymologische gegevens (Spaanse link) komt de naam Isidore van het Griekse Isidoros, dat ‘geschenk van Isis’ betekent, de Egyptische godin van de vruchtbaarheid en de geboorte. In dit verband zouden de lexicale componenten ervan de volgende zijn: Enerzijds Isis en anderzijds doron ( ‘geschenk’).

Eenmaal ingevoegd in de Griekse samenleving bereikte de naam door klassieke invloed ook het Romeinse volk en behield dezelfde betekenis met mythologische connotaties.

Santoral de Isidore, ter ere van San Isidore Labrador (1082-1172)

De oorsprong en betekenis van de naam Isidore
In Madrid, Spanje, wordt elk jaar een religieuze processie gehouden op het feest van San Isidro, ter ere van de beschermheilige van de stad.

Sint Isidore viert men ter ere van San Isidore de Arbeider. Hij was een Mozarabische boer die in dienst was van verschillende heren van Madrid en wiens lof werd verteld door Juan de Vargas.

Dankzij de Codex van San Isidro, gevonden in de zestiende eeuw in de kerk van San Andrés, worden enkele wonderen van deze historische figuur uit de twaalfde eeuw in de volksmond erkend. Tegenwoordig prijst men hem om zijn verbondenheid met de boeren en de natuur. Tot de meest interessante feiten behoren, naast het verhaal dat hij een bemiddelaar was om regen in de lente te verkrijgen, vijf andere wonderen die ook dienden voor zijn latere heiligverklaring door paus Gregorius XV:

 • Wonder van de molen.
 • Wonder van de ossen.
 • Het wonder van de wolf.
 • Wonder van de pot.
 • Wonder van de broederschap.

Om al deze redenen wordt hij tegenwoordig over de hele wereld geprezen. Daarnaast is hij de beschermheilige van de stad Madrid. Dus, als je iemand kent die Isidore heet of je wilt dat je kleintje de eer krijgt de naam Isidore te dragen, schrijf dan de datum 14 mei op om hem te feliciteren.

Santoral de Isidore, ter ere van de heilige Isidore van Sevilla (556-636)

Tegelijkertijd moet je ook weten dat er nog een andere belangrijke datum is die de grootsheid van deze naam weerspiegelt: 26 april. In dit geval is dat ter ere van de heilige Isidore van Sevilla. De katholieke kerk vereert hem als heilige en men erkent hem als een van de kerkvaders dankzij zijn werken in het Latijn.

In feite waren alle middeleeuwse historische geschriften van Spanje op zijn werken gebaseerd. Bovendien bracht men dit werk tot in de twaalfde eeuw over en verspreidde men het via Arabische vertalingen. Daardoor werd hij een van de primaire bronnen voor de invoer van de werken van Aristoteles en andere Grieken in Europa.

A little girl walking down a white staircase near the sea in Greece.
Dankzij de populariteit die deze Griekse naam bereikte, ontstonden ook de vrouwelijke varianten Isidra of Isidora.

Varianten van de naam Isidore in andere talen

Een van de meest opvallende en onweerlegbare bewijzen dat deze naam grenzen heeft overschreden is het aantal varianten dat bestaat in andere landen, steden en gebieden van de wereld. Ongetwijfeld hebben ouders uit de meest uiteenlopende streken van de planeet de schoonheid van deze kostbare optie voor een jongen kunnen waarderen. Hier volgen er daarom enkele:

 • Isidre: in het Catalaans
 • Isidori: in het Albanees
 • Isidor: in het Tsjechisch, Deens, Roemeens, Zweeds, Noors en Duits
 • Ixidor, Ixidro: in het Baskisch
 • Isidore: in het Frans en Engels
 • Isidro: in het Spaans
 • Izidor: in het Hongaars
 • Cidre: in het Galicisch
 • Isidoru: in het Siciliaans en Asturisch
 • Isidorus: in het Fins
 • Izidor: in het Slowaaks en Sloveens
 • Izidors: in het Lets.
 • Izydor: In het Pools

Bovendien heeft de oorspronkelijke naam, gezien zijn populariteit, ook de geslachtsgrens overschreden. Tegenwoordig kun je dus ook zijn vrouwelijke variant vinden in de vorm van Isidora of Isidra.

Nu je de oorsprong en betekenis van de naam Isidore kent, vind je deze kostbare optie vast mooi

Het is duidelijk dat, gezien de geschiedenis van alle personages die betrokken zijn geweest bij de verspreiding van deze kostbare jongensnaam, hij een plaats verdient in het hart van alle ouders. Daarom hopen we, nu je de oorsprong en betekenis van de naam Isidore kent, dat je hem nog meer waardeert.

Ongetwijfeld zijn degenen die Isidore heten erg gelukkig met hun naam. Dus, als je aan dit alternatief denkt bij het kiezen van het eerste identificerende kenmerk van je kleintje, aarzel dan geen seconde. Zeker, als hij opgroeit, zul je hem kunnen uitleggen waar de naam vandaan komt en hij zal zich zeker heel trots voelen.