Dit zijn de 19 verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap
Als je wilt weten welke voedingsmiddelen verboden zijn tijdens de zwangerschap, ben je op de goede weg met je eetplan. Om in deze fase aan goede voeding te voldoen, moet je weten welke voedingsmiddelen uit het dieet moeten worden geweerd, vooral om redenen van voedselveiligheid die je gezondheid en die van je baby in gevaar brengen.
In dit artikel geven we je een lijst met verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap en leggen we uit waarom je ze moet weren. Overleg ook met je verloskundige. Laten we beginnen!
Waarom zijn er voedingsmiddelen die je niet mag eten tijdens de zwangerschap?
Drs. Gil Mor en Ingrid Cardenas benadrukken met hun gedetailleerde analyse in een artikel gepubliceerd in het American Journal of Reproductive Immunology(Engelse link) de kwetsbaarheid van zwangere vrouwen voor bepaalde infectieziekten. Deze vatbaarheid is gekoppeld aan de veranderingen in het immuunsysteem die zwangere vrouwen ervaren als een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap.
Tijdens deze periode past het immuunsysteem van de vrouw zich aan om de aanwezigheid van de foetus te tolereren en zo te voorkomen dat deze als vreemd lichaam wordt afgestoten. Deze aanpassing kan er echter ook voor zorgen dat zwangere vrouwen vatbaarder worden voor infecties en door voedsel overgedragen ziekten.
De verandering kan invloed hebben op het vermogen van het lichaam om bepaalde ziekteverwekkers te bestrijden, waardoor het risico op ziekte voor de moeder en de foetus toeneemt.
Verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap
In deze context is het cruciaal dat zwangere vrouwen het belang van een veilig dieet begrijpen. Sommige voedingsmiddelen kunnen bacteriën en giftige stoffen bevatten die, hoewel ze geen significante invloed hebben op een gezond persoon, een aanzienlijk risico kunnen vormen tijdens de zwangerschap. Enkele van deze voedingsmiddelen zijn de volgende.
1. Ongepasteuriseerde melk
Rauwe melk van welke diersoort dan ook kan een zwangere vrouw besmetten. Omdat deze melk niet wordt onderworpen aan temperaturen tussen 70 en 90 graden Celsius, worden ziekteverwekkende bacteriën die het product kunnen besmetten niet geëlimineerd.
Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA – Engelse link) zijn sommige gevaarlijke bacteriën, zoals Campylobacter, Listeria, E. coli en Salmonella, verantwoordelijk voor voedselvergiftiging veroorzaakt door rauwe melk, die dus niet gepasteuriseerd is. Om veiligheidsredenen moeten zwangere vrouwen industrieel gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk consumeren. Maar nooit rauw.
2. Zachte kazen
Zachte kazen worden gemaakt van rauwe melk. Daarom hebben ze een hoge waterwaarde in hun samenstelling, wat kan fungeren als een broedplaats voor de ontwikkeling van pathogene bacteriën. Net als rauwe melk kunnen deze kazen voedselvergiftiging veroorzaken.
Het U.S. FoodSafety portaal (Spaanse link) legt uit dat je de volgende kazen moet vermijden tijdens de zwangerschap:
- Brie
- Roquefort
- Feta
- Camembert
- Queso fresco
- Witte kaas
- Panela kaas
De enige manier om ze te consumeren is als er op het etiket staat: “Gemaakt met gepasteuriseerde melk”.
3. Rauwe of onvoldoende gekookte eieren
Wees voorzichtig met sommige bereidingen die rauwe of onvoldoende gekookte eieren bevatten, vooral omdat ze een drager kunnen zijn voor Salmonella, een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt.
Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) zijn de meest voorkomende symptomen van salmonellose diarree, braken, misselijkheid en darmkramp. Dit kan weeën in de baarmoeder en een vroegtijdige bevalling of doodgeboorte veroorzaken.
Vermijd dus niet volledig gebakken roerei, zelfgemaakte mayonaise, hollandaisesaus, zelfgemaakt ijs, rauw deeg, taartglazuur, zelfgemaakte saladedressings, Eggs Benedict of gepocheerde en geklopte eieren met rauw ei.
De minimale kooktijd voor een optimale garing van de dooier en het wit is 10 minuten vanaf kokend water. Het is ook aan te raden om gepasteuriseerde eieren te gebruiken.
4. Groenten en fruit zonder ze goed te wassen
Zowel groenten als fruit worden blootgesteld aan verschillende punten van besmetting vanaf het moment dat ze geoogst worden. Tijdens de verwerking, opslag, het transport of de behandeling in de winkel worden ze blootgesteld aan ziekteverwekkende bacteriën en parasieten.
Toxoplasma bijvoorbeeld, dat aanwezig kan zijn in ongewassen groenten en fruit, is een parasiet die de placenta passeert en gezichtsverlies bij baby’s en leerproblemen in de kindertijd veroorzaakt. Daarom moeten deze voedingsmiddelen grondig gewassen worden voordat je ze aanraakt, zoals uitgelegd op de website van de FDA (Engelse link).
5. Rauwe vis en zeevruchten
Rauwe vis en zeevruchten moeten, om veilig te zijn voor zwangere vrouwen, gekookt worden boven 75 graden Celsius, omdat ze listeria en andere stoffen kunnen bevatten die de gezondheid van zwangere vrouwen en baby’s in gevaar brengen. Je moet sushi, cebiche, sashimi, oesters, sint-jakobsschelpen en rauwe mosselen vermijden.
6. Gerookte zeevruchten
Koud roken is een procedure die niet veilig is voor zwangere vrouwen. De rooktemperatuur varieert van 10 tot 30 graden Celsius, wat niet garandeert dat listeria en andere ziekteverwekkende bacteriën worden vernietigd.
Gerookte vis kan alleen gekookt worden gegeten, zoals in een braadpan, waar de interne temperatuur minimaal 75 graden Celsius kan bereiken. Producten van dit type in blik kun je eten als ze niet bederfelijk zijn of op de juiste temperatuur zijn gekookt.
7. Ongepasteuriseerde sappen
Het is het beste om ongepasteuriseerde sappen te vermijden, inclusief vers geperste sappen, als we geen controle hebben over de bereiding ervan.
Als fruit of groenten niet goed zijn behandeld en ontsmet, kunnen ze uitbraken van voedselinfecties veroorzaken, zoals E. coli, een ziekteverwekkende bacterie die risico’s veroorzaakt tijdens de zwangerschap, zoals beschreven door de National Library of Medicine (Engelse link).
8. Gerookte ham (ongekookt)
De Spaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek (Spaanse link) verbiedt de consumptie van gerookte ham, zoals Serrano- en Iberische ham, tijdens de zwangerschap. De reden hiervoor is dat dit type derivaat wordt gemaakt van rauw vlees en er geen hitte of pasteurisatie wordt toegepast bij de productie.
Daarom kan het een drager zijn van Toxoplasma gondii, de veroorzaker van toxoplasmose. Listeriose kan ook optreden bij de consumptie van deze producten.
Sommige specialisten zijn echter van mening dat dit type ham ten minste 18 maanden moet rijpen, of 24 maanden in het geval van Iberische ham, voordat zwangere vrouwen het kunnen eten. Bovendien moeten ze worden gekookt tot ze gloeiend heet zijn en meteen worden gegeten.
Raadpleeg je arts over dit soort producten!
Rundvlees en gevogelte dat niet gaar is
Voor sommige mensen is het gebruikelijk om rundvlees of gevogelte bijna rauw te eten. Dit moet echter worden uitgesloten tijdens de zwangerschap. Zoals we hebben gezien, kunnen rauw voedsel en vlees van welke soort dan ook dragers zijn van ziektekiemen en parasieten die de gezondheid van moeder en baby schaden. Dit zijn onder andere Salmonella, E. coli, Campylobacter, Listeria monocytogenes en Toxoplasma.
Daarom bevelen gezondheidsinstanties (Spaanse link) voor elk soort vlees een minimale veilige interne gaartemperatuur aan. Voor kip is dat bijvoorbeeld 75 graden Celsius, terwijl 63 graden Celsius vereist is voor een runderkotelet en 71 graden voor gehakt van rundvlees.
10. Rauw deeg
Rauw deeg kan ziektes veroorzaken tijdens de zwangerschap, omdat het bereid is met rauwe eieren en bloem, die een mogelijk medium zijn voor Salmonella en E. coli bacteriën. Daarom is het belangrijk dat je deeg goed kook vóór consumptie.
11. Kwikhoudende vis
Kwik is een verontreiniging die voorkomt in grote vissen zoals haai, blauwvintonijn, blauwe torpedobaars uit de Golf van Mexico, snoek, makreel en zwaardvis. Deze behoren tot de verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap, omdat de baby kan lijden aan hersenbeschadiging en gezichts- en gehoorproblemen.
12. Rauwe spruiten
Spruiten, zoals alfalfakiemen, radijs, mungbonen en klaver, die we vaak in salades gebruiken, moeten we ook vermijden in het dieet van de zwangere vrouw. Er is een grote kans dat deze kleine spruitjes besmet zijn met Salmonella vanwege de vochtige omstandigheden waarin ze groeien.
Bovendien is het bijna onmogelijk om deze bacterie te elimineren door de spruiten te wassen. De FDA (Engelse link) raadt echter aan om ze voor consumptie te koken om de bacterie te vernietigen in geval ze besmet zijn.
13. Gekoelde paté
De American Pregnancy Association (Engelse link) herinnert ons eraan dat vleesspreads, waaronder gekoelde paté, besmet kunnen zijn met de Listeria-bacterie. Daarom is het het beste om ze alleen te consumeren als ze ingeblikt zijn of in verzegelde potten of zakken zitten, die gekoeld bewaard moeten blijven voordat je ze uitpakt.
14. Verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap: kant-en-klare sandwiches
Deze soorten sandwiches kunnen besmet zijn met een aantal schadelijke micro-organismen, vooral als ze groenten, eieren, worst of vlees bevatten waarvan de bereidingstemperatuur onbekend is. Daarom is het beter om ze thuis te bereiden.
15. Ultrabewerkte voedingsmiddelen
Ultrabewerkte voedingsmiddelen moet je tijdens de zwangerschap vermijden, omdat ze additieven, suikers, natrium, transvetten en calorieën bevatten die schadelijk zijn voor een gezond dieet. Daarom belemmeren ze een goede gewichtscontrole tijdens de zwangerschap en de toevoer van voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van de baby.
Hieronder vallen onder andere frisdrank, snoep en snoepgoed, gezoete poederdranken, gebak en cake, commerciële chips, diepvriespizza’s, commerciële dressings, vleeswaren en ontbijtgranen.
16. Energiedrankjes
De American Academy of Nutrition and Dietetics (Engelse link) raadt aan energiedrankjes te vermijden vanwege hun hoge cafeïnewaarde voor de zwangerschap en de hoeveelheid ingrediënten en additieven in hun samenstelling.
Sommige van deze drankjes bevatten bijvoorbeeld ginseng, carnitine, inositol en andere stimulerende bestanddelen die niet getest en goedgekeurd zijn voor de zwangerschap.
17. Kruidenthee
Een groot aantal kruiden is gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap omdat ze vroegtijdige weeën kunnen veroorzaken door de baarmoedersamentrekkingen te verhogen of toxiciteit bij de baby te veroorzaken. Dit blijkt uit een overzicht gepubliceerd in het Journal of Medicine and Life (Engelse link).
Enkele hiervan zijn zoethout, peterselie, salie, tijm, venkel, heermoes, anijs, lavendel, libelle, jeneverbes en alsem. Daarom moet je je arts raadplegen voordat je een infusie gebruikt om sommige kwalen te verlichten.
18. Ingewanden
Viscera, zoals lever of nieren, zijn een vleessoort die goede hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen voor de zwangerschap bevat. Maar ze hebben ook hoge waarden vitamine A, die bij overmatige consumptie toxiciteit veroorzaakt tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dit staat in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link).
19. Alcohol
De National Health Service (NHS – Engelse link) van het Verenigd Koninkrijk raadt alcoholische dranken nadrukkelijk af tijdens de zwangerschap. Ethanol passeert de placenta, vermindert het gewicht van de baby en kan leiden tot een vroegtijdige bevalling of een verhoogd risico op een miskraam.
Bovendien kan volgens de American Addictions Centers (AAC – Engelse link) langdurige blootstelling leiden tot een foetale alcoholspectrumstoornis (FASD) die de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling van de baby beïnvloedt.
Vermijd
Vermijd deze voedingsmiddelen voor een veiligere zwangerschap
Vergeet niet dat een gezond dieet voor jou en je baby geen risico mag inhouden als je iets consumeert. Daarom moet je de voedingsmiddelen op deze lijst niet consumeren tenzij je met je arts hebt overlegd en hebt gezorgd voor bepaalde voorwaarden met betrekking tot pasteurisatie, koken, koeling, desinfectie en de juiste hantering.
Je moet rauw voedsel vermijden, zoals melk en kazen gemaakt met ongepasteuriseerde melk, ongepasteuriseerde sappen, rauwe en gerookte vis en schaaldieren, ondergekookt vlees, spruiten, slachtafval, ultra-verwerkte, gepekelde worst, gekoelde paté, rauw deeg, vis rijk aan kwik, energiedrankjes, kruidenthee en alcohol.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Academia Española de Nutrición y Dietética. (10 de octubre de 2023). Dieta durante el embarazo: menú semanal y recomendaciones para las primeras semanas. https://www.academianutricionydietetica.org/alimentacion-mujer/menu-semanal-embarazo/
- American Addictions Centers. (6 de octubre de 2023). Alcohol and Pregnancy: Dangers of Drinking Alcohol While Pregnant. https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/dangers-pregnancy
- American Pregnancy Association. (s. f.). Foods to Avoid During Pregnancy. Consultado el 02 de noviembre de 2023. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/foods-to-avoid-during-pregnancy/
- Center for Disease Control and Prevention (CDC). (8 de marzo de 2023). Salmonella and Eggs. https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/salmonella-and-eggs.html
- Elika Fundazioa. (30 de agosto de 2019). Embarazo y listeriosis. https://personaconsumidora.elika.eus/embarazo-y-listeriosis/
- FoodSafety. (25 de septiembre de 2020). Personas en riesgo: embarazadas. https://espanol.foodsafety.gov/personas-en-riesgo-mg5v/embarazadas
- FoodSafety. (19 de septiembre de 2023). Cocine hasta una temperatura interior mínima segura. https://espanol.foodsafety.gov/tablas-de-seguridad-alimentaria-nl7i/temperaturas-internas-m%c3%adnimas-y-seguras
- Grigoriu, C., Varlas, V., Călinescu, G., Bălan, A. M., Bacalbașa, N., Gheorghe, C. M., Salmen, T., Zugravu, C. A., & Bohîlțea, R. E. (2021). Phytotherapy in obstetrics – therapeutic indications, limits, and dangers. Journal of Medicine and Life, 14(6), 748–755. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8811673/
- Mor, G., & Cardenas, I. (2010). The immune system in pregnancy: a unique complexity. American Journal of Reproductive Immunology, 63(6), 425–433. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3025805/
- Mother To Baby | Fact Sheets. Brentwood (TN): Organization of Teratology Information Specialists (OTIS). (abril de 2023). Escherichia coli (E. coli). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582526/
- National Health Service (NHS). (13 de marzo de 2023). Drinking alcohol while pregnant. https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/drinking-alcohol-while-pregnant/
- Procter, S. B., & Campbell, C. G. (2014). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: nutrition and lifestyle for a healthy pregnancy outcome. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(7), 1099–1103. https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)00501-2/fulltext
- U.S. Food & Drug Administration. (FDA). (8 de noviembre de 2018). The Dangers of Raw Milk: Unpasteurized Milk Can Pose a Serious Health Risk. https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/dangers-raw-milk-unpasteurized-milk-can-pose-serious-health-risk
- U.S. Food and Drug Administration. (12 de julio 2023). Selecting and Serving Produce Safely. https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/selecting-and-serving-produce-safely
- U.S. Food and Drug Administration. (27 de septiembre de 2018). Toxoplasma – Food Safety for Moms to Be. https://www.fda.gov/food/people-risk-foodborne-illness/toxoplasma-food-safety-moms-be