Hoe toxoplasmose tijdens de zwangerschap vermijden

7 april 2019
Sommige infecties die aanstaande moeders hebben, kunnen uiteindelijk de foetus beïnvloeden. Een daarvan is toxoplasmose, die is gekoppeld aan bepaalde voedingsmiddelen.

Bepaalde infecties kunnen toekomstige moeders tijdens de zwangerschap beïnvloeden. Sommige infecties kunnen zich verspreiden naar de foetus en ernstige gevolgen hebben. In dit artikel zullen we het hebben over toxoplasmose. We zullen ook een lijst met je delen met verboden voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden.

Toxoplasmose is een door voedsel overgedragen ziekte. Het wordt veroorzaakt door de parasiet toxoplasma gondii. Dit is heel normaal en veroorzaakt meestal geen grote problemen. Het kan echter problemen veroorzaken als het de placenta bereikt. Het kan zich dan namelijk verspreiden naar de groeiende baby.

In dit opzicht is de sleutel om goed met voedsel om te gaan en geen verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap te eten, om deze aandoening te voorkomen. We zullen eerst uitleggen welke effecten het op de pasgeborene kan hebben.

Effecten van toxoplasmose op de foetus en de pasgeborene

Baby’s die zijn getroffen door toxoplasmose kunnen te vroeg geboren worden en met een te laag geboortegewicht. Deze ziekte kan ook littekens achterlaten op hun netvlies en ze geelzucht geven. Aan de buitenkant kan je geelzucht opmerken als ze een gelige huidskleur hebben. Dit zijn echter allemaal milde problemen.

Er zijn echter ook meer serieuze problemen. Een daarvan is hydrocefalie. Dit is wanneer vloeistoffen zich in de hersenen van het kind ophopen. Het maakt zijn hoofd fysiek groter en geeft hem constante migraine. Sommige pasgeborenen kunnen bovendien last hebben van chorioretinitis, een aandoening die hun ogen beïnvloedt.

In het ergste geval kan deze infectie een zeer gevaarlijke aandoening worden die erytroblastosis wordt genoemd. Met deze aandoening produceert de moeder antilichamen die de rode bloedcellen van de foetus aanvallen. Als gevolg hiervan zal er altijd een kans op prenatale sterfte zijn.

We moeten vermelden dat foetussen in het eerste trimester van de zwangerschap het grootste risico lopen. In dit stadium kan het krijgen van de infectie namelijk fataal zijn voor de baby.

Verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap: pas op voor vlees

Verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Alle dieren die zich voeden met gras dat besmet is met kattenuitwerpselen, zijn dragers. Zelfs het werken met rauw vlees kan de infectie overdragen aan moeders. Wees dus heel voorzichtig bij het bereiden van voedsel met rauw vlees.

Om risico’s te vermijden, raden we aan om gezouten vlees te eten. Veel specialisten vertrouwen op het vriesproces om parasitaire groei in vlees of worst te voorkomen. Van alle dieren zijn varkensproducten het riskantst om te eten.

Voedsel op basis van vlees is echter niet het enige dat dit probleem kan hebben. Fruit en groenten kunnen ook besmet zijn. Daarom is het belangrijk om ze goed te wassen. Wees vooral voorzichtig als je ze rauw opeet.

Verboden voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Andere risicovolle voedingsmiddelen zijn onder andere:

  • Schaaldieren
  • Vis
  • Kazen
  • Ongepasteuriseerde melk
  • Koffie

Voor vis en schelpdieren is het belangrijk om ze goed te wassen en te koken.

Toxoplasmose is een door voedsel overgedragen ziekte. Het wordt veroorzaakt door de parasiet toxoplasma gondii. De sleutel om deze aandoening te voorkomen is door goed met voedsel om te gaan.

Tips om toxoplasmose te voorkomen

Een uitstekende aanbeveling is om tijdens de eerste maanden van de zwangerschap geen sushi-restaurants te bezoeken. Eet bij het eten van vis schone stukken zonder ingewanden. Het is ook een goed idee om geen worst te eten. Als je dat wel doet, dan moet je het altijd invriezen voordat je het gaat eten.

Aanstaande moeders lopen een risico op infectie, zelfs als ze alleen al rauw vlees hanteren. Was daarom zorgvuldig je handen voor, tijdens en na het hanteren van rauw vlees.

Zelfs contact met vuil of gras kan riskant zijn. Het is dus belangrijk om tijdens je eerste trimester je handen en gezicht grondig te wassen. Antibacteriële zeep is een goede investering.

Als er katten in het huis zijn, dan is het ook een goed idee om contact op te nemen met de dierenarts. Je moet zeker weten dat je huisdier geen drager is. Binnenkatten die droog en ingeblikt voedsel eten, zijn meestal geen dragers.

Hoe kan een zwangere vrouw weten of ze toxoplasmose heeft?Hoe kan een zwangere vrouw weten of ze toxoplasmose heeft

Er is een medische test die zwangere moeders laat weten of ze de infectie hebben. Dit is een bloedtest die een toxotest wordt genoemd. De meeste gynaecologen vereisen deze test.

Er zijn drie mogelijke uitkomsten.