Oorzaken van een vroege of late bevalling

Aan het begin van je zwangerschap zal je arts een uitgerekende datum vaststellen. Soms kan echter een verlate of vervroegde bevalling optreden.
Oorzaken van een vroege of late bevalling

Laatste update: 12 juli, 2022

De precieze datum van de bevalling is moeilijk te bepalen. Maar meestal hebben we bepaalde gegevens die een dag bij benadering op de kalender aangeven. In het algemeen schatten specialisten dat de bevalling zal plaatsvinden volgens de datum van je laatste menstruatie. Het is echter normaal dat de precieze geboortedatum kan variëren. Weet je wat de oorzaken zijn van een vroege of late bevalling?

Bij moeders die voor het eerst bevallen is er meestal een grotere neiging tot dit soort veranderingen. De bevalling kan door verschillende factoren vervroegd of vertraagd worden, maar degenen die voor het eerst moeder zijn maken sommige van deze voorvallen vaker mee.

Een vroege of late bevalling: factoren en resultaten

Hoewel gevallen van een vroege of late bevalling voor het grootste deel normaal zijn, zijn er ongunstige omstandigheden die een rol kunnen spelen. Het komt echter vaak voor dat we langer moeten wachten dan we zouden willen of dat we verrast worden door de vroege bevalling van ons kleintje. Dit komt omdat de natuur moeilijk te voorspellen is.

Met dit in het achterhoofd kan een zwangerschap onder normale omstandigheden eindigen met een bevalling die enkele weken te vroeg is, maar in andere gevallen kan de zwangerschap ook eindeloos lijken. Hoe het ook zij, er is een verklaring die ons niet noodzakelijk zorgen hoeft te baren en die ons zeker kan conditioneren voor een volgende zwangerschap.

Tegelijk kunnen de factoren die van invloed zijn op een vertraagde of vroegtijdige bevalling heel divers en zelfs onvermoed zijn. Er zijn ook enkele populaire overtuigingen die de situatie proberen te verklaren, bijvoorbeeld dat meisjes er iets langer over doen om geboren te worden of dat de maanstanden de bevalling beïnvloeden.
In dit artikel leggen we de belangrijkste oorzaken uit die van invloed zijn op je uiteindelijke bevallingsdatum.

De oorzaken van een vertraagde bevalling

Oorzaken van een vroege of late bevalling

Een vertraagde of late bevalling kan bij moeders ongerustheid en ongemak veroorzaken, wat het hele gezin treft. Langer dan verwacht wachten op de komst van je baby is niet iets ongewoons en is in feite heel normaal. Maar het is een wachttijd die de levenskwaliteit kan verslechteren van moeders, die al last beginnen te krijgen van de niet aflatende symptomen van zwangerschap, zoals vermoeidheid en rugpijn.

De oorzaken van een langere zwangerschap zijn divers, maar in het algemeen komt de bevalling later om de volgende redenen:

  • Erfelijke factoren. Het komt vaak voor bij moeders van wie de moeders of zussen ook langdurige zwangerschappen (Engelse link) hebben gehad. Dit wordt veroorzaakt door elementen die te maken hebben met de constitutie van het lichaam, die in families gelijk kunnen zijn.
  • Gebrek aan elasticiteit in de belangrijkste lichaamsweefsels van de aanstaande moeder.
  • Onnauwkeurigheid van de datum. In deze gevallen zijn de berekeningen betreffende de zwangerschapsduur niet op de juiste manier uitgewerkt, zodat de bevallingsdatum uiteindelijk varieert.
  • De aanwezigheid van bepaalde besmettelijke ziekten die de vliezen en vooral de placenta aantasten.
  • Hoge mate van stress (Engelse link) of specifieke gebeurtenissen die zich plotseling voordoen.
  • De neiging om langdurige menstruatiecycli te hebben.
Een zwangere vrouw kijkt naar haar echografie

De oorzaken van een vroege bevalling

De vroegtijdige geboorte van een baby kan om verschillende redenen optreden, zonder dat we precies weten wat ze zijn. We spreken van een vroegtijdige of vroege bevalling als die vóór zevenendertig weken zwangerschap optreedt. Deze aandoening komt vrij veel voor. Wereldwijd worden namelijk miljoenen baby’s te vroeg geboren.

Tot de belangrijkste oorzaken van vroeggeboorte behoren onder andere de volgende:

  • In het algemeen komt het vaker voor bij adolescenten en vrouwen onder de twintig.
  • Stress in bijzondere situaties of als gevolg van het blijven hangen in toestanden van stress.
  • Een begin van ongezonde gewoonten, zoals tabaks- en alcoholgebruik.
  • Losraken of scheuren van de placenta door gewelddadige oorzaken of in geval van infecties van de vliezen. Dit proces is een reactie van het lichaam om de foetus tegen infecties te beschermen.
  • Een aanzienlijke toename van het normale niveau van het vruchtwater, door een proces dat Hydramnios genoemd wordt.
  • Het onvermogen van de baarmoeder om zich correct te verwijden, als gevolg van misvormingen in de holte.
  • Het komt vaak en natuurlijk voor bij tweelingzwangerschappen en vooral bij meerlingzwangerschappen, omdat de ruimte niet groot genoeg is om de foetussen lange tijd te kunnen onderhouden.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.