8 Tekenen dat de bevalling nadert

In de negende maand van de zwangerschap zendt het lichaam van de moeder signalen uit die erop wijzen dat de bevalling nadert. In dit artikel leren we je hoe je ze kunt herkennen.
8 Tekenen dat de bevalling nadert
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

De laatste weken van de zwangerschap gaan meestal gepaard met vreugde, bezorgdheid, en de zorgen die typisch zijn voor dit laatste stadium. Te midden van zoveel emoties verschijnen er nieuwe lichamelijke gewaarwordingen die erop wijzen dat de bevalling nadert. Weet je hoe je ze kunt herkennen? Hier zijn enkele tekenen die voorafgaan aan de langverwachte ontmoeting.

1. De indaling van de baby

Een teken dat de bevalling nadert is wanneer je baby indaalt en in het bekken van de moeder komt, dat wil zeggen in het geboortekanaal. Dit gebeurt in de laatste weken van de zwangerschap, dankzij het feit dat de baby flink in gewicht is toegenomen en de baarmoeder van vorm veranderd is voor het laatste gedeelte.

Deze gebeurtenis geeft aan dat de bevalling nabij is, maar het kan in de volgende dagen of weken gebeuren. Het goede nieuws is dat de baby al een geschikte positie heeft aangenomen om uit de baarmoeder te komen.

Na de indaling is het normaal dat je wat lichte pijn of druk ervaart in dit en het perianale gebied. Maar daar staat tegenover dat je vrijer kunt ademen en je voelt dat je maag minder onder druk staat dan in de voorgaande weken.

2. Uitdrijving van de slijmprop

De slijmprop is een dikke afscheiding die zich vanaf de eerste weken van de zwangerschap in de baarmoederhals vormt. Het sluit de ingang van de baarmoederhals af en houdt de baby veilig voor ziektekiemen die in de vagina van de moeder leven.

Als de bevalling nadert, begint de baarmoederhals zachter te worden en in te korten, waardoor de slijmprop eruit valt en verwijderd wordt. Als gevolg daarvan merk je dat je ondergoed bevuild raakt met een dikke, zware, heldere afscheiding met dunne bruine of bloederige draadjes.

Het loskomen van de slijmprop is niet pijnlijk, en duidt er ook niet op dat de bevalling op handen is. In feite gaat het meestal gepaard met een overvloedige afscheiding, waarvan het lekken nog enkele dagen voor de geboorte voortduurt.

Tekenen dat de bevalling nadert
In het algemeen nestelen baby’s zich in de weken voor de bevalling in het bekken van de moeder, met hun hoofd naar beneden en gericht op de ruggengraat van de moeder. Dit bevordert de uitzetting van de maternale weefsels.

3. Bekken- en rugpijn

Pijnen in onderbuik en rug zijn heel gewoon tijdens de hele zwangerschap. Naarmate de bevalling nadert, worden ze echter heviger. Valse weeën, die steeds frequenter worden, de baby die in het bekken geklemd zit en de uitzetting van de baarmoederweefsels predisponeren moeders tot meer pijn.

Het is normaal dat je het ongemak in de buik langs de ruggengraat en in het bekken voelt uitstralen en het zelfs moeilijk maakt om normaal te lopen of te bewegen.

4. Vaginaal spotten als de bevalling nadert

Een andere aanwijzing dat de bevalling nadert is vaginaal spotten. Het is normaal dat de afscheiding in de voorafgaande dagen overvloedig wordt en meer bruin- of rozig wordt. In het algemeen is dit geurloos en verschijnt het na minimaal trauma, zoals geslachtsgemeenschap of gynaecologische onderzoeken.

Als het lekken schaars is en niet gepaard gaat met andere symptomen, hoef je je geen zorgen maken, want het is waarschijnlijk het product van baarmoederhalsveranderingen.

Merk je daarentegen dat de bloeding overvloedig wordt en verschijnt bij hevige pijn of algehele malaise, ga dan zo snel mogelijk naar de kliniek om je te laten onderzoeken.

5. Weeën

Een paar weken voor de bevalling is het normaal dat je last hebt van Braxton Hicks contracties (of ‘valse weeën’). Dit gebeurt om de baarmoeder voor te bereiden op de bevalling.

Valse weeën zijn niet pijnlijk maar kunnen in sommige gevallen gepaard gaan met een licht ongemak. Ze zijn ook onregelmatig en duren minder dan een minuut. Ze verschijnen als je actief bent, als de baby vaak beweegt, of na geslachtsgemeenschap.

Daarentegen zijn echte weeën intens, frequent en regelmatig. Je verliest ze niet uit het oog, want de pijn die ze opwekken verhindert je je activiteit vol te houden.

6. Vaker plassen

Naarmate je zwangerschap vordert, merk je een toename in de frequentie van het plassen, zowel overdag als ‘s nachts. In de dagen voor de bevalling zullen deze uitstapjes naar de badkamer echter nog frequenter worden.

Dit gebeurt omdat de baby in het bekken geklemd zit, wat een grotere druk op de blaas opwekt en het onmogelijk maakt de blaas te verwijden voor een goede vulling. Hierdoor is het normaal dat als je naar de wc gaat, er maar een klein beetje plas uitkomt.

7. Spierkrampen

Spierkrampen (Spaanse link) komen vaak voor in de weken voor de bevalling, ook als gevolg van de druk van de baarmoeder op het bekkengebied. Het ingeklemde hoofd van de baby drukt op de aders en zenuwen die door het bekken lopen. Dit bevordert het vasthouden van vocht in de benen en het ontstaan van krampen.

Een zwangere vrouw zit vermoeid op haar werk
Het gevoel van vermoeidheid in het laatste trimester komt vaak voor en heeft met meerdere factoren te maken. Probeer te rusten wanneer je lichaam daarom vraagt.

8. Gevoelens van vermoeidheid als de bevalling nadert

In de dagen die aan de bevalling voorafgaan is het normaal dat je een toegenomen vermoeidheid voelt. Het gewicht van de buik is aanzienlijk en dit beperkt de beweging. Bovendien is de nachtrust vaak onvoldoende en is de slaap van slechte kwaliteit. Dit gebeurt door lichamelijke symptomen (reflux, krampen, zwaarte) en ook, door psychologische aspecten (angst, onzekerheid, o.a.).

In tegenstelling hiermee ervaren sommige vrouwen extra energie, die bekend staat als nesteldrang. In deze situatie voelt de moeder de behoefte om alles in huis schoon te maken, op te ruimen en te ordenen voor de vroege komst van de baby.

Nadert de bevalling of is de dag eindelijk aangebroken?

De tekenen die we met je gedeeld hebben wijzen erop dat je lichaam klaar is om je baby te ontvangen. De weeën beginnen echter pas als je vliezen breken (Engelse link) en echte weeën beginnen.

Om angst te verminderen en beter met stress om te gaan, kun je het beste al je twijfels ophelderen met je verloskundige of gynaecoloog tijdens de laatste controles van je zwangerschap. Zij zullen je op de meest geschikte manier kunnen begeleiden, op basis van je ervaring en aanbevelingen op basis van de wetenschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.