Wat je moet weten over een drielingzwangerschap

Het nieuws van een meerlingzwangerschap brengt altijd vreugde bij elke aanstaande moeder. Maar een drielingzwangerschap is niet zonder risico's.
Wat je moet weten over een drielingzwangerschap

Laatste update: 02 mei, 2022

Zwangerschap is een heel opwindend proces. Duizenden gevoelens komen naar boven, waaronder opwinding en angst. Dat laatste wordt nog versterkt als we ontdekken dat we niet maar één kind verwachten, maar twee of meer. We zijn ons er van bewust dat een drielingzwangerschap niet zonder risico’s is.

Een zwangerschapsproces dat gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van meerdere embryo’s hoeft niet alarmerend te zijn. Het is waar dat het in het begin schokkend kan zijn. Maar als de eerste schok voorbij is, is de vreugde om meerdere baby’s door het huis te hebben rennen onbeschrijfelijk.

Helaas neemt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling toe, vooral als er meer dan twee baby’s zijn. Het is dus belangrijk om regelmatig naar je arts te gaan, want een drielingzwangerschap kan problemen geven.

Wat zijn de risico’s van een drielingzwangerschap?

Een vroegtijdige bevalling is zeer waarschijnlijk. Misselijkheid en ongemak zijn heviger dan bij een normale zwangerschap, en er is ook een grote kans op een miskraam. Een keizersnede kan nodig zijn, en het proces kan pijnlijker zijn dan gewoonlijk.

Wat je moet weten over een drielingzwangerschap

Er is ook een verhoogd risico op zwangerschaps- of pregestationele diabetes bij de moeder. Bloedarmoede komt vaak voor en het is heel normaal dat tijdens het derde trimester totale rust wordt aanbevolen. Bij een drielingzwangerschap schrijft de arts meestal corticosteroïden voor om de ontwikkeling van de longen van de baby’s te versnellen, naast andere bijbehorende medicijnen.

Het proces duurt gemiddeld 34 weken, en medische controles zijn meestal frequenter dan gewoonlijk. De gezondheid van de moeder moet intact blijven. Drielingzwangerschappen worden als risicovol beschouwd, dus zowel moeder als baby’s kunnen nadelige gevolgen ondervinden.

“Als je moeder bent, ben je nooit echt alleen in je gedachten. Een moeder moet altijd twee keer denken, één keer voor zichzelf en één keer voor haar kind.”
-Sophia Loren

Zijn er predisponerende factoren voor een drielingzwangerschap?

Genetica speelt hier een belangrijke rol. Als in de familie van de moeder of de vader soortgelijke gevallen zijn voorgekomen, is de kans groot dat het opnieuw kan gebeuren. Positief is dat je je kunt wenden tot het advies van mensen die het al eerder meegemaakt hebben.

Het is niet erg gebruikelijk om een meerlingzwangerschap mee te maken, dus moeders die er een gehad hebben zullen je beter begrijpen dan degenen die een gewone zwangerschap hebben meegemaakt.

Er zijn echter enkele studies geweest die een verband leggen tussen een drielingzwangerschap en niet-genetische factoren. Sommige zijn intern, zoals leeftijd. Maar andere zijn extern, zoals het gebruik van bepaalde voorbehoedsmiddelen.

Gebruik van de anticonceptiepil

Er zijn talloze gevallen bekend van vrouwen die beweren een drieling- of tweelingzwangerschap te hebben doorgemaakt na het stoppen met de pil. Het is niet precies bekend waarom dit gebeurt, want er zijn niet genoeg studies. Zeker is dat elke hormonale behandeling ons lichaam op onvoorstelbare manieren kan veranderen.

Een drieling

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen hebben ondergaan lopen een verhoogd risico op meerlingzwangerschappen. In-vitrofertilisatie of kunstmatige inseminatie zijn alternatieven die ons vaak verrassen met hun (te) goede werking.

Een drielingzwangerschap en de leeftijd van de moeder

Als de zwangerschap na de leeftijd van 35 jaar optreedt, is de kans op een dubbele eisprong groter. Het verhoogt ook de kans op zwangerschapsproblemen, vooral als je na je 40e besluit moeder te worden.

Verschillende eerdere zwangerschappen

Als de vrouw al verschillende keren eerder moeder is geworden, neemt de kans op een drielingzwangerschap toe. Het hoeft natuurlijk niet in alle gevallen te gebeuren, maar het is wel een factor om rekening mee te houden.

Ras

Er zijn meer kansen op een drielingzwangerschap naargelang het ras waartoe we behoren. Vrouwen met een donkere huidskleur komen op de eerste plaats, gevolgd door blanke vrouwen. Ze worden gevolgd door Latijns-Amerikaanse vrouwen en tot slot door Aziaten, wier percentage op het krijgen van een drielingzwangerschap miniem is vergeleken met de eerstgenoemden.

Hoe dan ook, een kind ter wereld brengen is een zegen. Ook al zijn we bang, het is heel belangrijk om kalm te blijven en te proberen te ontspannen. Bij dit soort zwangerschappen moeten we meer dan ooit voor onszelf zorgen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat betekent een paarse vlinder op het wiegje van een baby?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat betekent een paarse vlinder op het wiegje van een baby?

In sommige ziekenhuizen kun je een paarse vlinder op het wiegje van een pasgeborene zien. We vertellen je wat dit betekent.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.