7 Factoren die de kans op het krijgen van een tweeling vergroten

Hoewel het geen volkomen onfeilbare factoren zijn, zijn er toch verschillende situaties die de kans op het krijgen van een tweeling vergroten. Hier leggen we ze in detail uit.
7 Factoren die de kans op het krijgen van een tweeling vergroten

Laatste update: 05 februari, 2022

De kans om een tweeling te krijgen door natuurlijke bevruchting is vrij klein. Door middel van geassisteerde voortplantingstechnieken is dat veel waarschijnlijker.

Eeneiige en meereiige tweelingen, zijn ze hetzelfde?

Hoewel de termen tweeling zowel naar meereiige als naar eeneiige tweelingen verwijzen, is er toch een heel belangrijk verschil tussen de twee. Een meereiige tweeling wordt gevormd in verschillende eicellen, die door twee afzonderlijke zaadcellen bevrucht worden.

Bij eeneiige tweelingen wordt dezelfde eicel eenmaal bevrucht door één zaadcel en splitst zich dan in tweeën. Eeneiige tweelingzwangerschappen zijn niet erg typisch. De genetische informatie is bij  tweelingen identiek.

Factoren die de kans op een tweeling vergroten

Factoren die de kans op het krijgen van een tweeling vergroten

Eén op de 90 zwangerschappen die door natuurlijke conceptie ontstaan, leidt tot een tweeling. Niet alle vrouwen hebben echter evenveel kans om moeder van een tweeling te worden. Studies hebben de incidentie van bepaalde factoren bepaald, zoals:

1. De leeftijd van de vrouw en het krijgen van een tweeling

De vruchtbaarheid van een vrouw neemt af naarmate ze ouder wordt. Haar hormonale belasting neemt echter toe. Daarom heeft een vrouw, als ze jonger is, slechts 4% kans om een tweeling te krijgen. De kansen na het 45e levensjaar bedragen bijna 70%.

2. Genetische overerving

Een gezin waarvan de vrouwen tweelingen hebben gekregen, zal deze eigenschap zeker doorgeven aan hun dochters. Studies toonden aan dat de geboorte van tweelingen het gevolg is van een maternale genetische verwantschap. Dat wil zeggen, zelfs als er tweelingen in de familie van een man voorkomen, zal hij ze hierdoor niet automatisch ook krijgen.

Een man kan deze tendens echter wel doorgeven aan zijn vrouwelijke dochters. Hij zal dan misschien geen tweelingen kunnen verwekken, maar zijn dochters hebben wel de mogelijkheid.

3. Goede voeding zou invloed kunnen hebben op het krijgen van een tweeling

Sommige meningen wijzen erop dat in tijden waarin bevolkingen door oorlog en voedseltekorten getroffen zijn, meervoudige zwangerschappen sterk afnemen. Maar een land als Nigeria, met overbevolking en de typische problemen met de toegang tot gevarieerde voeding die daardoor ontstaan, heeft het hoogste percentage tweelingen ter wereld.

4. Lengte en lichaamsgewicht is van invloed op het krijgen van een tweeling

Vrouwen met een lengte van meer dan 1.65 meter hebben statistisch gezien meer kans op tweelingen. Tegelijk is de kans op een tweeling groter naarmate de body mass index hoger is. Volgens studies van de American Academy of Obstetrics and Gynecology hebben vrouwen met een BMI boven de 30 meer kans op een tweeling.

BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht, uitgedrukt in kilogrammen, te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Deze soort meting wordt ook in verband gebracht met andere kenmerken.

Twee blije baby's

Studies beweren (Spaanse link) echter dat zwaarlijvigheid een nadelige invloed heeft op de vruchtbaarheid. Zwaarlijvige vrouwen hebben driemaal meer kans op verminderde vruchtbaarheid dan niet-zwaarlijvige vrouwen, zowel in natuurlijke cycli van spontane ovulatie als in cycli van geïnduceerde ovulatie bij geassisteerde voortplanting.

Overgewicht (Spaanse link) genereert namelijk endocriene en metabole afwijkingen die de eierstok- en voortplantingsfunctie kunnen beïnvloeden.

5. Etnische groep

De vrouwen die het meest vatbaar zijn voor tweelingzwangerschappen (Spaanse link) zijn zwarte Afrikaanse vrouwen, in het bijzonder, zoals reeds opgemerkt, die uit Nigeria. Daarna volgen blanke Kaukasische vrouwen. Aziatische vrouwen hebben het laagste percentage.

6. Geschiedenis van tweelingzwangerschappen

Er is geen grotere voorspeller van de kans van een vrouw op het krijgen van een tweelingzwangerschap dan het hebben van een eerdere zwangerschap met deze kenmerken. Als een vrouw bij vorige zwangerschappen een tweeling heeft gehad, kan ze in de toekomst opnieuw zwanger worden van een tweeling. Dit is vooral mogelijk als er niet is geholpen bij de zwangerschap. Dat wil zeggen, als de zwangerschap op natuurlijke wijze is ontstaan, wordt de neiging tot ovuleren als meervoudig beschouwd.

Als een vrouw niet gestimuleerd hoeft te worden om meer dan één baby per zwangerschap te krijgen, heeft ze dus een grotere aanleg. Als gevolg is ze een perfecte kandidaat om deze ervaring opnieuw te beleven.

7. Vruchtbaarheid en in-vitrofertilisatie

Behandelingen om de vruchtbaarheid te verbeteren, o.a. met medicijnen die geassisteerde voortplantingstechnieken stimuleren en het overbrengen van meerdere embryo’s naar de baarmoeder (in-vitroprocedures), hebben het aantal meerlingzwangerschappen doen toenemen en daardoor ook de zorg voor premature baby’s.

Tweelingzwangerschappen zijn toegenomen omdat vrouwen het krijgen van kinderen hebben uitgesteld en, als gevolg, de geassisteerde zwangerschappen zijn toegenomen. Dit heeft echter een toename van complicaties en risico’s voor de gezondheid van moeder en foetus betekend, die adequaat en tijdig medisch en/of chirurgisch aangepakt moeten worden. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van goed eten tijdens een tweelingzwangerschap
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het belang van goed eten tijdens een tweelingzwangerschap

Ben je zwanger van een tweeling? Als dat het geval is, wilt u meer weten over het belang van goed eten tijdens een tweelingzwangerschap.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.