3 Gezonde eetspelletjes voor kinderen

Het is belangrijk om al in de vroegste levensfasen met voedingsopvoeding te beginnen. Om dat te bereiken stellen we een reeks gezonde eetspelletjes voor kinderen voor.
3 Gezonde eetspelletjes voor kinderen

Laatste update: 06 juni, 2022

Er zijn een reeks gezonde eetspelletjes voor kinderen die je moet kennen, want daarmee zul je je kinderen kunnen bijbrengen dat ze goede voedingsgewoonten moeten aanleren. Zo zal hun lichaam optimaal en efficiënt functioneren, wat in de loop der jaren het ontstaan van ziekten zal voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat een dieet, wil het gezond zijn, gevarieerd en evenwichtig moet zijn. In het algemeen is het daarom belangrijk om geen hele voedselgroepen te beperken om geen mogelijk schadelijke voedingstekorten op te lopen.

Voer deze activiteiten vandaag uit en je zult zien dat je kinderen ook in de toekomst de smaak voor gezond eten zullen behouden. Let dus op!

Ontdek enkele gezonde eetspelletjes om je kinderen gezonde gewoonten bij te brengen

Hier laten we je de beste gezonde eetspelletjes voor kinderen zien om je kleintjes bij het culinaire proces te betrekken. Zo kunnen ze namelijk sneller vertrouwd raken met de organoleptische eigenschappen van voedingsmiddelen, wat afstoting in de toekomst helpt voorkomen.

Gezonde eetspelletjes voor kinderen
Vroeg contact met verschillende voedingsmiddelen in hun natuurlijke staat stelt kinderen in staat de organoleptische eigenschappen van voedingsmiddelen te leren kennen en er ook tolerantie voor te ontwikkelen en in de toekomst een gevarieerd voedingspatroon aan te houden.

1. De piramide van goede voeding

Met dit gezonde eetspel zullen kinderen gezonde voedingsmiddelen beginnen te onderscheiden van die welke ze slechts af en toe zouden moeten eten. De laatste bevatten namelijk meestal grote hoeveelheden enkelvoudige suikers en transvetten, elementen waarvan is aangetoond dat (Engelse link) ze het niveau van ontstekingen in de inwendige omgeving verhogen.

Het spel heeft in totaal 54 voedingsmiddelen die in 3 zones geplaatst moeten worden:

  • Groen: komt overeen met producten voor regelmatige consumptie.
  • Geel: voedingsmiddelen die met een zekere regelmaat gegeten moeten worden.
  • Rood: producten die slechts af en toe in het dieet mogen voorkomen.

2. Het stoplicht van goede voeding

Dit spel deelt bepaalde principes met het vorige, want het maakt onderscheid tussen de voedingsmiddelen die ze regelmatig moeten eten en die welke ze alleen tot speciale of bijzondere momenten moeten verbannen.

In dit geval verdeel je allereerst een reeks stoplichten onder de kinderen. De kaarten van de 54 voedingsmiddelen worden in het midden opgestapeld en, als ze tevoorschijn komen, moet elke speler beslissen waar in het stoplicht hij ze wil plaatsen.

Op deze manier kan de noodzaak benadrukt worden om verse en plantaardige voedingsmiddelen in de dagelijkse voeding op te nemen. Ze bevatten hoogwaardige antioxidanten die de vorming van vrije radicalen en de daaropvolgende ophoping ervan in de lichaamsweefsels neutraliseren. Zo’n effect is dan ook in verband gebracht met een lager risico om ziek te worden, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het European Journal of Medicinal Chemistry.

3. Ontdek voedselallergieën en -intoleranties

Met dit spel leren kinderen de producten te herkennen die waarschijnlijk voedselintoleranties of -allergieën kunnen veroorzaken. Deze moet je dus in het dieet vermijden als daarover twijfel ontstaat, om geen last te krijgen van vervelende symptomen.

De methode van het spel is eenvoudig. Er zijn 45 kaarten, waarvan er 8 corresponderen met producten die deze problemen kunnen veroorzaken. De spelers moeten diegene dus aanwijzen die tot ongemakken aanleiding kunnen geven.

Het is belangrijk dat kinderen vanaf hun eerste levensjaren begrijpen dat bepaalde allergenen ernstige bijwerkingen in het lichaam kunnen opwekken.

Een meisje heeft buikpijn omdat ze melk drinkt

In het ergste geval kunnen ze eindigen met een anafylactische reactie die medisch ingrijpen tijdens noodgevallen nodig maakt.

Voedselintoleranties en allergieën moeten vroeg ontdekt worden, want langdurige blootstelling aan de factoren die ze opwekken kan grote complicaties geven.

Doe gezonde eetspelletjes voor kinderen

Zoals je gezien hebt zijn er verschillende mogelijkheden voor gezonde eetspelletjes voor kinderen, zodat de kleintjes de grondbeginselen van een goed voedingspatroon beginnen te kennen. Daardoor zul je ze ook bewuster maken van de producten die ze regelmatig kunnen eten.

We moeten echter niet vergeten dat de goede werking van het lichaam niet alleen door voedsel bepaald wordt. Er zijn andere gewoonten die we moeten bevorderen om door de jaren heen een optimale gezondheidstoestand te behouden. Bijvoorbeeld regelmatige lichaamsbeweging, zorgen voor een goede hydratatie, en minstens 8 uur per dag slapen. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom moeten we kinderen nooit dwingen om te eten?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Waarom moeten we kinderen nooit dwingen om te eten?

Deskundigen zijn het erover eens dat je kinderen nooit moet dwingen om te eten. Kinderen beseffen zelf wanneer ze moeten eten en wanneer te stoppen...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hirata Y. (2021). trans-Fatty Acids as an Enhancer of Inflammation and Cell Death: Molecular Basis for Their Pathological Actions. Biological & pharmaceutical bulletin44(10), 1349–1356. https://doi.org/10.1248/bpb.b21-00449
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.