Interessante feiten over peulvruchten
Peulvruchten zijn voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong met een lage milieu-impact. Bovendien hebben ze lage kosten. Experts bevelen de consumptie van peulvruchten aan in elke levensfase en minstens drie keer per week, vanwege de hoge voedingswaarde. Om deze reden willen wij vijf interessante feiten over peulvruchten onthullen om je aan te moedigen ze in je voedingspatroon op te nemen.
Interessante feiten over peulvruchten die je waarschijnlijk niet wist
1. Ze hebben een internationale dag
Sinds 2016 heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) 10 februari gekozen om Wereld Peulvruchten Dag te vieren. Het doel is om de consumptie ervan onder de bevolking te bevorderen. De consumptieadviezen worden namelijk nauwelijks gevolgd en de daling is sinds de jaren tachtig aanzienlijk is.
Het is ook bedoeld om het bewustzijn te vergroten over de vele voedingsstoffen die een peulvrucht bevat. Denk aan eiwitten, koolhydraten, magnesium, kalium en calcium. Bovendien worden peulvruchten over de hele wereld gebruikt en kan je ze op duizend verschillende manieren bereiden.
2. Ze bevatten eiwitten met een hoge biologische waarde
Dit betekent dat peulvruchten het lichaam essentiële voedingsstoffen levert. In dit geval hebben we het over de aminozuren die eiwitketens vormen. Hoewel het waar is dat peulvruchten geen methionine en cysteïne bevatten, zijn er uitzonderingen, zoals kikkererwten, bonen en soja. In plaats daarvan moet de rest van de peulvruchten, samen of apart, worden gecombineerd met granen zoals rijst en gierst.
Dit houdt in dat de consumptie van peulvruchten samen met vlees, vis of eieren in dezelfde maaltijd niet terecht is. Experts stellen zelfs dat mensen te veel eiwitten binnenkrijgen. Daarom is het moeilijk om een eiwittekort te hebben.
3. Erwten zijn peulvruchten ondanks het feit dat ze groen zijn
Ja, het is waar. Ondanks dat erwten de voedingsstoffen bevatten die groenten bevatten, en ondanks wat er op bevroren verpakkingen staat: het zijn peulvruchten. Wat het verschil maakt tussen de ene voedselgroep en de andere, is hoe ze in de natuur groeien.
In dit opzicht zijn peulvruchten enerzijds gedroogde zaden die zijn opgeslagen in peulen die ondergronds groeien. Aan de andere kant zijn groenten het eetbare deel van groene planten, zoals de bladeren en stengels. Het is echter een goed idee om je kinderen een mooie kom erwten aan te bieden voor de lunch of het diner, maar niet in plaats van groenten.
4. Pinda’s zijn ook peulvruchten
Dit is merkwaardige feit dat je het meest zal verbazen, aangezien de meeste mensen hier nooit over hebben nagedacht. Net als erwten zijn pinda’s zaden en vind je ze in een gesloten peul. En ja, er is nog iets merkwaardigers!
Als je een pakje gedroogde vruchten en noten in de supermarkt koopt, bevat vrijwel geen van deze pakjes meestal pinda’s. Normaal gesproken bevatten ze zaden en geroosterde mais, tenzij ze rozijnen bevatten. Evenzo is de portie die als snack wordt gegeten minimaal.
5. Peulvruchten zijn goed voor de microbiota ondanks het ongemak dat ze soms veroorzaken.
Tot slot zijn peulvruchten rijk aan zeer fermenteerbare vezels. Met andere woorden, ze voeden darmbacteriën en bevorderen de opname van voedingsstoffen en de goede werking van het immuunsysteem. Ze kunnen ook helpen het risico op constipatie, obesitas en darmkanker te verminderen, naast andere ziekten.
Daarom kunnen we zeggen dat het een goed idee is om peulvruchten in je dagelijkse voeding op te nemen. Ze bevatten echter wel galactanen, die verantwoordelijk zijn voor gasvorming en een opgeblazen gevoel. Dit veroorzaakt soms ongemak. Wat er gebeurt, is dat wanneer er een verandering is in die microbiota of in de darmwand, ze worden gefermenteerd en veroorzaken ze de hiervoor genoemde symptomen.
Daarom raden we je aan om, als je dit vaak overkomt, te kiezen voor gepelde peulvruchten (zoals rode linzen). Week ze vervolgens 24 uur en plet ze daarna. Je kunt zelfs komijn of anijs toevoegen aan het kookwater.
Zoals je hebt gezien, is het een geweldig idee om peulvruchten in je dagelijkse voeding op te nemen, ondanks dat hun waarde wordt onderschat. Als je ze niet lekker vindt, probeer dan verschillende bereidingen, zoals onder andere salades, spreads, stoofschotels, roerbakgerechten en soepen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Naciones Unidas. Día Mundial de las Legumbres. Naciones. [Consultado el 3 de marzo de 2020] Disponible en: https://www.un.org/es/observances/world-pulses-day
- FEN (Fundación Española de Nutrición) y AECOSAN (Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición). Informe sobre legumbres, nutrición y salud.
- Lucía Martínez Argüelles. Vegetarianos con ciencia. España, 1ªEd 2016. Ed. Arcopress.
- Boletín Oficial del Estado. Decreto 2484/1967, de 21 de septiembre, por el que se aprueba el texto del Código Alimentario Español.
- Cañellas, X; Sanchís, J; Aguado, X y Redondo, L. (2017). Alimentación prebiótica: para una microbiota intestinal sana. 1ªed. España: plataforma actual.