5 heerlijke recepten rijk aan magnesium

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen die ons lichaam nodig heeft. Naast dat het gezond is, verbetert het ook onze prestaties, versterkt ons zenuwstelsel, helpt het tegen nierstenen en nog veel meer. Hoe kan je dit mineraal binnenkrijgen?
5 heerlijke recepten rijk aan magnesium

Laatste update: 19 juni, 2019

Magnesium is voor ons lichaam erg belangrijk om gezond te blijven en goed te functioneren. Hieronder delen we daarom een aantal recepten rijk aan magnesium die simpel en lekker zijn. Je kunt ze makkelijk toevoegen aan je dieet.

Magnesium heeft veel voordelen voor ons lichaam. Het verbetert namelijk  je fysieke prestaties. Ook helpt het osteoporose, nierstenen, endometriose te voorkomen en het verbetert het functioneren van ons zenuwstelsel.

Voedsel dat rijk is aan magnesium

We vinden magnesium in onder andere:

Ook zijn zilvervliesrijst, quinoa, vis – vooral zalm en makreel – bonen, melasse en pure chocolade rijk aan magnesium.

Andere voedingsmiddelen met dit mineraal zijn onder andere avocado, tarwe, graan, gerst, haver, dadel, spinazie, aardappelen, wortel, amandel, walnoot, hazelnoot, kastanje, groene bonen, kersen, sinaasappel, peer, perzik en abrikozen.

5 recepten rijk aan magnesium

Tongfilet met kappertjes

Ingrediënten

  • 4 tongfilets (400 g)
  • 1/4 kop meel (30 g)
  • 2 eetlepels margarine (30 g)
  • olijfolie
  • 2 eetlepels gepelde en gesneden amandelen (30 g)
  • 2 eetlepels kappertjes (20 g)
  • 1 eetlepel gesneden peterselie (10 g)
  • het sap van 2 citroenen (50 ml)
  • zout
  • peper

Bereiding

  • Doe als eerste het meel op de tongfilet.
  • Doe vervolgens de olie en de helft van de margarine in een frituurpan.
  • Frituur daarna de vis drie tot vier minuten per kant. Doe er dan een snufje zout en peper overheen.
  • Houd de vis warm in een voorverwarmde oven op 190°C.
  • Doe daarna de rest van de margarine, de gesneden amandelen en de kappertjes in een frituurpan. Kook het vervolgens op middelhoog vuur.
  • Voeg als laatste de gesneden peterselie en citroensap toe en kook het nog een paar minuten.
  • Serveer het tot slot met wat groenten.
Verschillende soorten noten rijk aan magnesium

Notencrème, rijk aan magnesium

Ingrediënten

  • 1,5 kop walnoten (150 g)
  • een stuk boter (90 g)
  • 3 teentjes knoflook (30 g)
  • 1 gesneden middelgrote witte ui (75 g)
  • één gesneden selderij (10 g)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1/2 kop volkorenbloem (60 g)
  • 1 liter warme volle melk
  • 1 glas port (50 ml)
  • zout
  • peper

Bereiding

  • Smelt als eerste de boter en verwarm de noten in een steelpan. Zet het daarna even aan de kant.
  • Sauteer daarna de knoflook, ui en selderij in dezelfde boter.
  • Voeg nu ook de meel, kippenbouillon, melk en port toe.
  • Voeg vervolgens een snufje peper toe, laat het koken en voeg dan de noten toe.
  • Mix en zeef het.
  • Serveer het wanneer het nog heet is en doe er een stukje vers gesneden peterselie op.

Magnesium verbetert de fysieke prestaties en voorkomt osteoporose, nierstenen, endometriose en optimaliseert het functioneren van het zenuwstelsel.

Dadelcake

Ingrediënten

  • 1,5 kop knapperige zoete koekjes (190 g)
  • een stuk margarine of gesmolten boter (50 g)
  • een kopje gesneden noten (100 g)
  • 3 eieren (225 g)
  • een kopje gesneden dadels zonder pitten (160 g)
  • 1 theelepel vanille (3 ml)
  • 1 theelepel brandewijn (3 ml)

Bereiding

  • Mix eerst de koekjes met boter, kneed het en olie een bakvorm.
  • Klop daarna de eieren met gecondenseerde melk.
  • Voeg vervolgens de noten en dadels toe.
  • Voeg ook de vanille en brandewijn toe.
  • Als laatste, doe de mix in een bakvorm en doe het 30 minuten lang in de oven op 200°C .

Bruine rijst met noten

Ingrediënten

  • 3 kopjes bruine rijst (600 g)
  • 2 liter kippenbouillon
  • extra vierge olijfolie
  • 6 teentjes geprakte knoflook (30 g)
  • 1 ui, gesneden in blokjes (75 g)
  • 150 g geroosterde pinda’s
  • 100 g zonnebloempitten
  • 200 g rozijnen
  • zeezout

Bereiding

  • Doe als eerste de olijfolie en gesneden ui in een frituurpan en kook het een paar minuten op middelhoog vuur tot de ui goudbruin is.
  • Voeg vervolgens de knoflook toe en kook het nog even zonder dat het verbrand.
  • Voeg daarna de rijst toe en sauteer het een paar minuten. Roer het af en toe om te voorkomen dat de rijst blijft plakken.
  • Doe ook de kippenbouillon en zout erbij.
  • Kook het 10 minuten op middelhoog vuur. Bedek de pan en kook het nog 20 minuten op laag vuur wanneer het begint te koken.
  • Als laatste, doe het vuur uit en voeg de noten toe.
Bruine en witte rijst

Peer, walnoot en Roquefort salade

Ingrediënten

  • 1/2 sla (150 g)
  • 2 kopjes spinazie (400 g)
  • 300 g walnoten
  • 3 peren (450 g)
  • 200 g Roquefortkaas

Bereiding

  • Als eerste, was de sla en spinazie en snijd ze in stukjes.
  • Snijd vervolgens de peer in blokjes en voeg het toe.
  • Breng het daarna op smaak met vinaigrette, die walnoten en Roquefort bevat.
  • Je kan ook eerst een dressing van vinaigrette van olie, zout en azijn eroverheen doen en het afmaken met kleine stukjes kaas en noten erbovenop.

Zoals je gezien hebt zijn recepten rijk aan magnesium makkelijk te maken en gezond. Als je wilt dat je hele familie profiteert van de voordelen van magnesium, twijfel dan niet en voeg deze ingrediënten toe aan je dagelijkse maaltijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parazzini F., Martino MD., Pellegrino P., Magnesium in the gynecological practice: a literature review. Magnes Res, 2017. 30 (1): 1-7.
  • Serefko A., Szopa A., Poleszak E., Magnesium and depression. Magnes Res, 2016. 29 (3): 112-119.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.