Te vermijden voedingsmiddelen om voor het gebit van je kind te zorgen
Als ouders hebben we altijd vragen over welke voedingsmiddelen we moeten vermijden om voor het gebit van onze kinderen te zorgen. Deze vraag is heel belangrijk, want voeding speelt een fundamentele rol in de gezondheid van kinderen. Veel voedingsmiddelen kunnen een negatieve invloed hebben op de mondholte en daarom vertellen we je in dit artikel welke producten je moet beperken om de mondgezondheid en dus het gebit van je kind te beschermen. Mis het niet!
1. Snoep en zoetigheid
Je weet toch al dat snoep of zoetigheid voedingsmiddelen zijn die je beter kunt vermijden omwille van de gezondheid van het gebit van je kind. Deze producten bevatten veel suiker, dat bacteriën in de mond helpt groeien en ontwikkelen.
De suiker in snoep blijft lang in de mondholte omdat het zich aan tandoppervlakken hecht. De micro-organismen in de mond overwoekeren deze oppervlakken en vormen grote opeenhopingen van bacteriële plaque.
Bovendien bevordert de fermentatie van suikers de productie van zuren (Spaanse link) die de harde weefsels van de tand demineraliseren. Het verlies van deze mineralen is de oorzaak van gaatjes.
Alle zoetwaren en snoepjes zijn cariogeen, maar sommige zijn gevaarlijker dan andere. Kauw- of kleverige snoepjes, bijvoorbeeld, hechten zich het meest aan de oppervlakken van de tanden en blijven daar lang zitten.
Harde snoepjes en lolly’s zijn ook heel schadelijk. Als je erop zuigt blijft de suiker heel lang in de mondholte, wat de bacteriën de tijd geeft enorme hoeveelheden zuur te produceren.
Bovendien kan, als ze erg hard zijn, het bijten het glazuur van de tanden beschadigen of het kaakgewricht overbelasten. En als je ze kauwt, blijven de resten van het lekkers vastzitten op de oppervlakken en in de ruimten tussen de kiezen.
Het is waar dat kinderen erg genieten van het eten van dit soort snoep, maar ze zijn niet goed voor hun gezondheid. In feite heeft de inname van grote hoeveelheden suiker niet alleen invloed op de toestand van de mond, maar ook op de algemene gezondheid van de kleintjes.
Daarom is het het beste om de hoeveelheid snoep te beperken of op zijn minst de consumptie ervan te beperken tot speciale gelegenheden. Eten kinderen wat snoep op een feestje of verjaardag, dan moeten ze daarna hun tanden goed poetsen om mogelijke schade te voorkomen.
2. Zure dranken
Frisdranken, zowel traditionele als dieetdranken, sappen, en sportdranken, worden gekenmerkt door hun zuurgraad en hoog suikergehalte. Daarom zijn het ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden om voor het gebit van je kind te zorgen.
De hoge zuurgraad van deze koolzuurhoudende dranken beschadigt het tandglazuur op dezelfde manier als bacteriën: door de harde weefsels van de tanden te demineraliseren. Bovendien versterkt het hoge suikergehalte deze situatie.
Sportdranken worden vaak beschouwd als gezonde en ideale vloeistoffen voor kinderen die sporten. Maar de waarheid is dat ze ook erg zuur zijn en schade kunnen toebrengen aan de tanden.
De ideale drank voor kinderen is dus water. Maar als de voorkeur gegeven wordt aan gearomatiseerde vloeistoffen, is het altijd een goed idee te kiezen voor natuurlijke voedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers. Bijvoorbeeld, water mengen met wat fruit- of groentesap kan een verfrissend en minder schadelijk alternatief zijn.
3. Gebak en koekjes
Industrieel gebak en koekjes bevatten geraffineerde koolhydraten die de stofwisseling van bacteriën bevorderen. Door hun zachte textuur blijven hun resten gemakkelijker aan de tandoppervlakken kleven en hun hoge suikergehalte bevordert het ontstaan van gaatjes.
Koekjes zijn vaak het makkelijke tussendoortje als er geen ander voedsel voorhanden is. Maar je moet hun overmatige consumptie vermijden en de tussendoortjes goed plannen.
Als je klaar bent met eten, kun je het beste je tanden goed poetsen en flossen om te voorkomen dat resten in je mond blijven vastzitten.
4. Suiker
We hebben al gezegd dat suiker de ontwikkeling van bacteriën in de mond bevordert. Overmatige consumptie ervan vormt een gevaar voor de mondgezondheid (Spaanse link).
Veel geïndustrialiseerde voedingsmiddelen bevatten toegevoegde suiker en de consumptie ervan is moeilijker te vermijden. Maar bij zelfgemaakte maaltijden is het essentieel dat je de toevoeging van zoetstoffen vermindert.
Vaak hebben ouders bij het bereiden van maaltijden of drankjes voor kinderen de neiging suiker toe te voegen om het eten aanvaardbaarder te maken. Maar het is belangrijk niet in deze gewoonte te vervallen en te vermijden lepels zoetstof te doen in alles wat je kleintjes binnenkrijgen. Melk en aftreksels, bijvoorbeeld, kunnen gewoon zonder zoetstof ingenomen worden.
Het is ook belangrijk de fopspenen en flessen van kinderen niet te bevochtigen met honing of suiker. Dit zijn namelijk schadelijke gewoonten die de ontwikkeling van gaatjes al op jonge leeftijd (Spaanse link) bevorderen.
5. Harde voedingsmiddelen zijn slecht voor het gebit van je kind
We noemden al de schade die het eten van harde snoepjes kan aanrichten, maar er zijn ook andere producten die door hun stevigheid de tanden kunnen beschadigen.
IJs is een voorbeeld, want het kauwen ervan veroorzaakt een verzwakking of breuk van het tandglazuur. Als je er een gewoonte van maakt op bevroren ijsblokjes te kauwen, kunnen je tanden uiteindelijk barsten.
Zeer harde noten, zoals walnoten en amandelen, kunnen ook de tanden of beugels beschadigen.
Gezonde voeding voor de verzorging van het gebit van je kind
Het eten van gevarieerde, evenwichtige en voedzame voeding is heel belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling van kinderen. Bovendien helpt een gezond dieet verschillende van de meest voorkomende mondziekten te voorkomen, zoals gaatjes en gingivitis.
Idealiter wennen kinderen aan het eten van een gezond dieet dat zuivel, fruit en groenten bevat. Vermijd ook de voedingsmiddelen die we genoemd hebben om beter voor het gebit van je kind te zorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- González Sanz, Á. M., González Nieto, B. A., & González Nieto, E. (2013). Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutrición hospitalaria, 28, 64-71.
- Hernández-Cantú, E. I., Reyes-Silva, A. K. S., Garcia-Pineda, M. A., González-Montalvo, A., & Sada-Amaya, L. J. (2018). Hábitos de higiene bucal y caries dental en escolares de primer año de tres escuelas públicas. Rev Enferm Inst Mex Seguro Soc [Internet], 3(26), 179-85.
- Ventura Borda, C. A. (2017). Variación del ph salival antes y después del consumo de alimentos cariogénicos en los niños de la IEI San Martín de Porres N° 383, Calca-2017.
- Arévalo Manzaba, L. S. (2019). Factores de riesgo asociados a la caries de la infancia temprana (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Guerra, M. H., Rondón, N. D., Zamudio, Y. C., & Hoffmann, I. M. (2018). Hábitos alimenticios y su relación con la caries de la primera infancia.
- Gayá, V. (2018). Chucherías: dulce y maldita tentación: Caries, obesidad y diabetes, consecuencias de su consumo excesivo. El siglo de Europa, (1266), 9.
- Andrés, E. C. (2018). Factores de riesgo asociados a la aparición de nuevas lesiones de caries en primeros molares permanentes (Doctoral dissertation, Universitat de València).
- Alvarado Silva, U. (2018). Calidad Nutricional y Caries Dental de los niños de 3 a 5 años del Centro Materno Infantil de Villa María del Triunfo, Lima, 2018.
- Alcívar Pinela, A. G. (2019). Potencial cariogénico de los alimentos en las loncheras y su influencia en el índice de caries (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).