Kinderen leren om geen eten van vreemden te accepteren

Er zijn meerdere risico's wanneer kinderen snoep, eten of iets anders van vreemden accepteren. Het is belangrijk dat ouders al het mogelijke doen om deze situaties te vermijden.
Kinderen leren om geen eten van vreemden te accepteren
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 08 mei, 2019

We hebben allemaal dezelfde strenge waarschuwing van onze ouders gehoord: “Neem geen eten van vreemden aan.”

Een van de situaties die ouders het meest zorgen baart, is wanneer een vreemdeling hun kinderen zonder hun toestemming voedsel aanbiedt. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat dit gebeurt?

Deze situatie kan voor kinderen moeilijk zijn om te begrijpen en naar te handelen. Vanuit hun perspectief gaat het om het onderscheid tussen volwassen autoriteit en bescherming tegen een mogelijk risico.

In de wereld van vandaag is er een eindeloze lijst van orale geneesmiddelen die helemaal niet op te sporen zijn. Natuurlijk heeft de context niet altijd betrekking op criminele bedoelingen. Meestal heeft het te maken met een soort ‘vriendelijk gebaar’. Het is echter niet gepast.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld allergisch of intolerant zijn voor het voedsel dat wordt aangeboden en een vreemdeling kan dit niet weten.

Onze kinderen leren om selectief te zijn

Misschien kan deze les ertoe leiden dat kinderen verlegen of angstiger worden. Als we onze kinderen echter leren alert te zijn en goed te oordelen, dan kunnen ze zichzelf beter beschermen.

Het eerste dat we onze kinderen moeten vertellen, is dat ze alleen naar volwassenen mogen gaan die hun ouders kennen. Na verloop van tijd moeten kinderen leren begrijpen dat het aannemen van snoep of andere dingen van vreemden gevaarlijk kan zijn.

Wat ze daarom moeten doen is hun ouders of andere vertrouwde volwassenen om toestemming vragen voordat ze een geschenk accepteren.

Het is zeer nuttig om te weten hoe ze familieleden en andere volwassenen die ze kunnen vertrouwen te identificeren. Op die manier weten ze waar ze naar toe moeten gaan als ze alleen zijn en iemand ze benadert. We moeten ze daarom altijd een actieplan voor zelfbescherming bieden.

Drie sleutels als het gaat om vreemden die je kinderen eten geven

  • Teken van gevaar: wanneer vreemden voedsel of geschenken aanbieden, dan moeten kinderen leren dit als iets slechts te zien. We moeten duidelijk zijn en uitleggen welke gevaren met deze situatie samenhangen.
  • Eten onder toezicht van een ouder: zelfs als je kind iets krijgt, dan moet hij of zij een gewoonte aannemen om het eerst aan een vertrouwde volwassene te laten zien. Ouders en leraren kunnen dan toestemming geven of weigeren om het op te eten.
  • Geheime geschenken zijn nooit goed: in feite zullen verantwoordelijke volwassenen ouders altijd om toestemming vragen voordat ze kinderen iets te eten geven. Als dit niet gebeurt, dan moeten kinderen leren om achterdochtig te zijn.

Leer je kinderen het gevaar van het aannemen van eten van vreemden

Meisje houdt angstig haar handen voor haar mond

Het is de wens van elke ouder om hun kinderen te allen tijde veilig te houden. Het gevaar kan echter op elke hoek op de loer liggen en we moeten voorbereid zijn. Als het zover is, dan is het belangrijk om kinderen te leren dat er slechte dingen kunnen gebeuren.

Op bepaalde leeftijden is het goed voor kinderen om te leren over drugs en hoe gemakkelijk het is om ze aan eten toe te voegen. Verslaving, misbruik en ontvoeringen zijn allemaal dingen waar we vroeg of laat met onze kinderen over moeten praten.

Elk kind moet ook weten dat ze het aan hun ouders of leraren moeten vertellen wanneer zich een dergelijke situatie voordoet. Als ze alleen zijn, dan moeten ze op zoek gaan naar een politieagent of iemand in uniform.

Mogelijke risico’s

Hieronder staan de gevaarlijkste risico’s van deze interactie voor kinderen:

  • Ontvoering: de meeste ouders begrijpen dit risico perfect. Kinderen moeten begrijpen hoe waarschijnlijk het is dat vreemden snoep en geschenken gebruiken om kinderen te verleiden en ze dan te ontvoeren.
  • Kindermisbruik: daders kunnen snoep ook gebruiken als aas voor misbruik en molestatie. Het snoepje kan een soort medicijn bevatten of gewoon een manier zijn om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen.
  • Toegang tot drugsverslaving: er zijn veel gevallen waarin bendeleden snoepjes uitdelen die drugs bevatten om verslaving bij kinderen te veroorzaken.

Als we onze kinderen echter leren alert te zijn en goed te oordelen, dan kunnen ze zichzelf beter beschermen. Het eerste dat we onze kinderen moeten vertellen, is dat ze alleen naar volwassenen mogen gaan die hun ouders kennen.

Drugs gecamoufleerd in snoep en de toename van verslaving bij jongeren

Jongen kijkt naar hamburger en snoep

In de wereld van vandaag, is het gevaarlijker dan ooit tevoren, dat vreemden kinderen snoep geven zonder de toestemming van hun ouders. In landen als Spanje, Nicaragua, Mexico en Colombia zijn een aantal gevallen gemeld van geneesmiddelen die aan minderjarigen zijn gegeven.

Wat drugshandel betreft weten we dat criminele organisaties met twee doelen voor ogen snoep kunnen gebruiken. De eerste is om drugs te vervoeren op een manier die niet door autoriteiten wordt ontdekt. Ten tweede verhoogt het de mate van verslaving onder jongeren, waardoor nieuwe ‘cliënten’ worden geproduceerd.

Het onderzoeken van het merk van een snoepje of dat de verpakking al dan niet gemanipuleerd is, is niet genoeg. Geneesmiddelen in de vorm van snoep worden steeds uitgebreider en lijken op commerciële producten. In sommige gevallen maken criminelen de verpakking van bekende merken na.

Gebruik technologie in je voordeel

Ten slotte kunnen ouders technologie, internet en andere middelen gebruiken om onze kinderen op mogelijke gevaren te wijzen. Er zijn veel documentaires, liedjes en programma’s die over dit probleem gaan.

Aarzel niet om deze materialen te raadplegen en deel ze met je kinderen. Dit moet ongetwijfeld binnen je gezin een prioriteit zijn.

Zorg ervoor dat je kinderen begrijpen dat ze nooit eten van vreemden mogen accepteren zonder de toestemming van hun ouders.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.