Wat je moet weten voordat je zwanger wordt

Als je zwanger wilt worden, kun je maar beter goed voorbereid zijn. Als je voldoende informatie hebt, zal dat je helpen in het proces om moeder te worden.
Wat je moet weten voordat je zwanger wordt
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 07 september, 2024

Denken aan zwanger worden is een grote stap die gepaard gaat met veel opwinding en duizenden vragen. Jezelf goed voorbereiden voordat je zwanger wordt, maar ook tijdens en na de zwangerschap, is essentieel om dit proces gezond te laten verlopen, zowel voor jou als voor de baby.

Een gezonde zwangerschap begint maanden voor de conceptie, zodra je besluit dat je moeder wilt worden. Door je zwangerschap te plannen en jezelf mentaal en fysiek voor te bereiden op dit proces, kun je het met meer bewustzijn en gemoedsrust ervaren. In dit artikel vertellen we je alles wat je in gedachten moet houden voordat je zwanger probeert te worden.

De beslissing om zwanger te worden

Moederschap is een beslissing die je heel serieus moet nemen, omdat het een voortdurende, diepe en verantwoordelijke toewijding aan de opvoeding van een nieuw mensje weerspiegelt.

Als je weet en reflecteert op de factoren die je motiveren om moeder te willen worden, kun je bepalen of dit jouw pad is en of dit het juiste moment is om het te doen. In dit proces moet je met je partner praten en luisteren naar zijn/haar verlangens, angsten en meningen over ouderschap.

Evalueer je relatie, emotionele stabiliteit en hoe de komst van een baby de dynamiek als koppel zal beïnvloeden en uitdagingen met zich mee zal brengen waar je mee te maken krijgt en waarop je moet reageren voordat je denkt aan zwanger worden. Praten over rollen en het belang van het delen van verantwoordelijkheden zal je helpen een eerlijke en gezonde gezinsomgeving te bevorderen.

Het is ook een goed idee om andere aspecten te evalueren, zoals geld, werk en huisvesting. Realistisch zijn en ervoor zorgen dat je de middelen hebt om de kosten te dekken die gepaard gaan met het opvoeden van een kind, is een verantwoordelijke zaak.

Het belang van medische controles voordat je zwanger wordt

Wanneer je zwanger wordt, zijn prenatale gezondheidscontroles essentieel om je zwangerschap te monitoren en ervoor te zorgen dat jij en je baby het goed doen. Maar het is ook erg belangrijk om een arts te bezoeken voordat je zwanger wordt.

Idealiter kies je een gynaecoloog of vroedvrouw en plan je een consult in ten minste drie maanden voordat je probeert zwanger te worden. De professional geeft je alle adviezen die je nodig hebt om het zwangerschapsproces zo gezond mogelijk te laten verlopen.

De professional zal je medische geschiedenis doornemen en gedetailleerde medische onderzoeken en evaluaties uitvoeren. Deze controles zijn bedoeld om eventuele veranderingen op te sporen die de zwangerschap kunnen beïnvloeden, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen, hartaandoeningen, diabetes, astma of schildklierproblemen.

Ook moet je met je arts of vroedvrouw praten over je levensstijl, bijvoorbeeld of je rookt of alcohol drinkt. Ook moet je bespreken welke medicijnen je gebruikt, omdat sommige medicijnen schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Tijdens deze consulten worden aanbevelingen gedaan over gezonde gewoontes, veranderingen in het dieet, fysieke activiteit, voedingssupplementen voor moeder en kind en een vaccinatieschema voor het geval dat je iets nodig hebt.

Bezoek de tandarts

Het is het meest gepast om je tanden en tandvlees te laten onderzoeken voordat je zwanger wordt. Deskundigen koppelen mondgezondheid (Engelse link) aan een gezonde zwangerschap. Ook hebben vrouwen met parodontitis meer kans op pre-eclampsie en vroeggeboorte en kunnen ze een baby krijgen met een laag geboortegewicht.

Als je tijdens je zwangerschap naar de tandarts gaat, en zelfs daarvoor, heb je de tijd om eventuele problemen in je mond aan te pakken. De tandarts kan röntgenfoto’s maken, anesthesie gebruiken en alle tandheelkundige behandelingen uitvoeren die je nodig hebt zonder enig risico. Op deze manier is je mondgezondheid in optimale conditie tegen de tijd dat je zwanger wordt.

Wat moet je doen als je zwanger wilt worden?

Als je al in de fase bent dat je zwanger wilt worden, is het cruciaal om de factoren en acties te begrijpen die van invloed kunnen zijn op je vermogen om zwanger te worden. Ontdek de sleutels om je kansen op bevruchting te maximaliseren en hoe je dit spannende hoofdstuk met vertrouwen en voorbereiding kunt benaderen.

Neem elke dag foliumzuur

Voordat je zwanger wordt, moet je elke dag foliumzuur gaan slikken. De Spaanse Vereniging voor Verloskunde en Gynaecologie (Spaanse link) raadt aan om minimaal een maand voor de zwangerschap en gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap 0,4 mg foliumzuur per dag te nemen.

Daarnaast is het belangrijk dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan foliumzuur. Ook moet je een gevarieerd dieet volgen dat de vitamines levert die je nodig hebt om zwanger te worden.

De inname van deze micronutriënt helpt om enkele ernstige geboorteafwijkingen in de hersenen en ruggengraat van de baby te voorkomen, zoals anencefalie en spina bifida. Deze aandoeningen doen zich voor wanneer de neurale buis van het embryo zich vormt, tussen vier en tien weken na de conceptie, wanneer veel moeders net leren over hun zwangerschap.

Denk aan je familiegeschiedenis

Als je de zwangerschapsgeschiedenis van je familie kent, kun je je beter inleven in je beslissing om moeder te worden. Ook helpt het verzamelen van de medische geschiedenis van je familieleden je factoren te identificeren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je baby of je vermogen om zwanger te worden.

Praten met je moeder, grootmoeder, nichten en zussen over hun zwangerschappen, kwalen en ervaringen zal nuttige informatie opleveren voor je eigen proces. Vraag ze of het lang duurde om zwanger te worden en of er complicaties waren, zoals miskramen, vroeggeboortes of stuitliggingen.

Als iemand in jouw familie problemen had met zwanger worden of complicaties had tijdens hun zwangerschap, wees dan niet overdreven gealarmeerd of bezorgd. Deze problemen zullen zich niet per se herhalen.

Omdat sommige gezondheidsproblemen echter vaak in families voorkomen, is het belangrijk om alle informatie uit je familiegeschiedenis die je relevant vindt, met je arts te delen. Voor extra gemoedsrust kan je arts overwegen om wat extra tests uit te voeren.

Zorg voor een gezond gewicht

Een gezond gewicht hebben voordat je zwanger wordt, is essentieel om problemen tijdens de zwangerschap te voorkomen. Voordat je op zoek gaat naar een baby, kun je je body mass index (BMI) berekenen en, als je arts dit nodig acht, stappen ondernemen om een geschikt gewicht te bereiken.

Overgewicht (BMI boven 25) of obesitas (BMI boven 30) voor en tijdens de zwangerschap wordt geassocieerd met een aantal problemen tijdens de zwangerschap. Studies koppelen obesitas bij moeders aan ongunstige uitkomsten voor moeders en baby’s, (Engelse link) zoals de volgende:

  • Depressie
  • Pre-eclampsie
  • Foetale afwijkingen
  • Vroeggeboorte
  • Perinatale dood
  • Zwangerschapsdiabetes
  • Aangeboren afwijkingen
  • Zwangerschapshypertensie
  • Baby’s die groot zijn voor hun zwangerschapsduur

Let op je dieet

Zorg ervoor dat je gevarieerd en gezond eet als je zwanger wilt worden. Neem voedingsmiddelen op die rijk zijn aan foliumzuur, ijzer, calcium en andere essentiële vitamines. Mager vlees, spinazie, peulvruchten, zuivelproducten, noten, kip en eieren mogen niet ontbreken in je dieet.

Vis eten is ook gezond, maar vermijd vis die veel kwik bevat, zoals stukjes witte tonijn (albacore tonijn), zwaardvis en haai. Het is ook raadzaam om rauw vlees te vermijden en cafeïne te beperken. Vergeet niet om voldoende te hydrateren. Zorg er tot slot voor dat je minstens acht glazen water per dag drinkt.

Oefening

Fit blijven is cruciaal om een gezonde zwangerschap te bevorderen en de bevalling te vergemakkelijken. Eenvoudige activiteiten zoals wandelen of zwemmen zijn uitstekende opties, zowel voor als tijdens de zwangerschap.

Hoewel het goed is om fit te blijven voor je algehele gezondheid, is het belangrijk om in gedachten te houden dat je bij het plannen van een zwangerschap moet voorkomen dat je het overdrijft. Matige fysieke activiteit is positief voor de conceptie, maar een zeer intensieve training kan worden gekoppeld (Engelse link) aan potentiële vruchtbaarheidsproblemen.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om het verband tussen intensieve fysieke activiteit en onvruchtbaarheid te begrijpen, is het verstandig om, als je een zeer intensief trainingsregime aanhoudt, met je arts te praten als je eraan denkt om zwanger te worden.

Bereid je mentaal voor

Als je overweegt om zwanger te worden, moet je goed voor je mentale gezondheid zorgen en deze prioriteit geven. Angst, depressie en stress tijdens de zwangerschap blijken een negatieve impact te hebben (Engelse link) op zowel moeder als baby.

Angstsymptomen van zwangerschap worden geassocieerd met een verhoogde hartslag van de foetus, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, foetale nood en aangeboren afwijkingen. Bovendien verhogen ze het risico op ernstige depressie en angstsymptomen na de geboorte.

Zorgen voor je mentale gezondheid voordat je op zoek gaat naar een baby geeft je tools om je emotionele welzijn tijdens de zwangerschap te behouden. Zelfs als je een moeilijke zwangerschap hebt of je ervaring niet is wat je had verwacht, zijn er stappen die je kunt nemen om mentaal sterk te blijven.

Het beoordelen van je emoties, het doen van zelfbewustzijnsoefeningen en het beoefenen van ontspanningstechnieken, meditatie of yoga zijn strategieën die je kunnen helpen angst te verminderen en een meer evenwichtige gemoedstoestand te creëren. Praten met je partner, familie en vrienden over je angsten en verwachtingen zal je ook helpen om met stress om te gaan.

Professionele ondersteuning zoeken kan je hulpmiddelen bieden om angst te beheersen, conflicten op te lossen en je emotioneel voor te bereiden op de komst van de baby. Deelnemen aan een groep aanstaande ouders is een andere bron die veel voordelen kan hebben voor je mentale gezondheid.

Vermijd giftige stoffen

Als jij of je partner regelmatig alcohol drinkt, sigaretten rookt of recreatieve drugs gebruikt, moet je overwegen om je gebruik te verminderen voordat je probeert zwanger te worden. Regelmatig gebruik van deze stoffen kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen, aandoeningen tijdens de zwangerschap en gezondheidsproblemen bij de baby.

Het is makkelijker om deze schadelijke gewoontes beetje bij beetje te stoppen voordat de aanwezigheid van een baby in je buik je dwingt om het allemaal in één keer te doen. Profiteer van je verlangen om moeder te worden om deze gewoontes op te geven en moedig je partner aan om dat ook te doen.

Als het opgeven van deze gewoontes te moeilijk wordt, zoek dan steun. Je arts kan je adviseren en je door het proces heen helpen. Er zijn ook groepen en organisaties die je de steun willen bieden die je nodig hebt.

Voorbereid zijn: de eerste stap naar het moederschap

Voorbereiden op het moederschap omvat meer dan alleen wachten tot de baby er is. Je wensen, verwachtingen en angsten kennen, een bewuste beslissing nemen en voor jezelf zorgen voor, tijdens en na de zwangerschap, zal je helpen om dit proces op een positieve en gezonde manier te doorlopen.

Omdat elke zwangerschap uniek is, is de persoonlijke aandacht van een zorgprofessional van onschatbare waarde. Bereid jezelf voor, zorg goed voor jezelf en geniet van het begin van het moederschap!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.