Zonnebrand tijdens de zwangerschap: risico's en behandeling

Zonnebrand tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor zowel de vrouw als de foetus, maar kan gemakkelijk worden vermeden. Lees verder.
Zonnebrand tijdens de zwangerschap: risico's en behandeling
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 21 april, 2024

Hoewel een beetje zon de vitamine D levert die ons lichaam nodig heeft, is zonnebrand tijdens de zwangerschap erg riskant. Dat komt niet alleen door de kans op huidkanker, maar ook door uitdroging en uitputting van de foliumzuurreserves. Deze herhaalde omstandigheden werken op hun beurt vroegtijdige veroudering van de huid in de hand. Lees meer over de risico’s en behandelingen van zonnebrand tijdens de zwangerschap.

Risico’s van zonnebrand tijdens de zwangerschap

Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap is de huid gevoeliger en kan deze gemakkelijker verbranden. Bovendien is het huidoppervlak gevoeliger voor hyperpigmentatie bij blootstelling aan ultraviolette straling. Hierdoor kunnen ze soms, in plaats van een subtiel kleurtje, sproeten of hyperpigmentvlekken veroorzaken.

Blootstelling aan de zon kan zelfs vocht aan het lichaam onttrekken en uitdroging of een verhoogde lichaamstemperatuur veroorzaken. In een publicatie uit 2018 (Engelse link) werd dan ook geconcludeerd dat een gebrek aan vocht kan leiden tot stress en vroegtijdige weeën, terwijl het onvermogen van het lichaam om zijn temperatuur te regelen koorts kan veroorzaken.

Een ander risico van blootstelling aan de zon is de afbraak van foliumzuur in het lichaam. Dit is betrokken bij de kans op geboorteafwijkingen en bij de neurologische ontwikkeling van de baby.

Voorzorgsmaatregelen bij zonnebrand tijdens de zwangerschap

Ondanks dat ze weten welke risico’s zonnebrand tijdens de zwangerschap kan veroorzaken, kiezen sommige vrouwen ervoor om zich bloot te stellen aan de zon om bruin te worden. In dat geval kun je het beste de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om de huid te beschermen.

Zonnebrand tijdens de zwangerschap
Het gebruik van zonnebrandcrème is essentieel om zonnebrand te voorkomen. Het is ook belangrijk om jezelf niet bloot te stellen aan zonnestralen op momenten dat ze het schadelijkst zijn.

Vermijd blootstelling aan de zon op bepaalde tijden

Het is aan te raden om jezelf niet bloot te stellen aan de zon tussen 10 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags, wanneer ultraviolette stralen erg sterk en schadelijk zijn. Als je toch buiten moet zijn, zijn schaduwrijke plekken gecreëerd door bomen ideaal, net als het gebruik van paraplu’s of parasols. Aan de andere kant is het ook geen goed idee om te sporten wanneer de zonnestralen het sterkst zijn en het meest loodrecht op de aarde staan.

Gebruik zonnebrandcrème

Het gebruik van zonnebrandcrème wordt voor iedereen aanbevolen als verdedigingslinie tegen schade veroorzaakt door ultraviolette stralen. Je kunt het beste kiezen voor sterke breedspectrumzonnebrandcrèmes die beschermen tegen UVA- en UVB-stralen, een SPF van minstens 50 hebben en waterbestendig zijn.

Bij voortdurende blootstelling aan de zon of als je uit het zwembad, de douche of de zee komt, moet je je om de twee uur insmeren. Een zonnebril met filter en goedgekeurde glazen, lichte kleding en het gebruik van een hoed zijn ook uitstekende aanvullingen.

Daarnaast is het raadzaam om zonnebrandcrème te gebruiken die geen oxybenzone bevat, omdat deze gemakkelijk door de huid wordt opgenomen en in verband wordt gebracht met diabetes type 2, hoge bloeddruk en coronaire hartziekten.

Voldoende hydrateren

Voldoende water drinken houdt het lichaam koel en helpt een stijging van de lichaamstemperatuur te voorkomen. Overmatige hitte kan vrij snel inwerken en zwangere vrouwen uitdrogen. Daarom is het drinken van voldoende vocht essentieel om het lichaam gehydrateerd te houden en overmatige weeën of vroegtijdige bevalling te voorkomen.

Zonnebrand tijdens de zwangerschap behandelen

Net als met zonnebrandcrème moeten zwangere vrouwen voorzichtig zijn met wat ze op hun huid smeren om zonnebrand te behandelen. In elk geval is de beste manier om de aandoening onder controle te houden, ze te vermijden.

Neem een koele douche

De huid verbrandt en doet pijn omdat ze oververhit en verbrand is toen ze te lang aan de zonnestralen werd blootgesteld. Daarom biedt het nemen van een koude douche tijdelijke verlichting van dat branderige gevoel.

Volgens een publicatie (Engelse link) in het Journal of Drugs in Dermatology kan het toevoegen van colloïdale haverextracten aan een koud bad helpen om het ongemak van huidverbranding te verzachten door de directe antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Een vrouw koelt af in een koud bad
Een bad nemen met koel water helpt het branderige gevoel na langdurige blootstelling aan de zon te verzachten.

Gebruik ontzwellende middelen

Een van de bekendste ontzwellende middelen of decongestiva is aloë vera, dat verkrijgbaar is als gel, crème of pure olie. En als het ook nog eens in de koelkast wordt bewaard, kan dat het heilzame effect van verlichting en frisheid versterken. Daarnaast is de aloë vera plant ook effectief bij het behandelen van verschillende huidirritaties.

Goede hydratatie

Volgens recente aanbevelingen (Engelse link) van de American Academy of Dermatology Association helpt het drinken van voldoende water niet alleen uitdroging van het lichaam voorkomen, maar ook bij het herstel ervan. Daarom is proberen om in de loop van de dag minstens twee liter vocht te drinken een goede optie voor preventie en behandeling.

Zonnebrand voorkomen tijdens de zwangerschap

Concluderend is het niet nodig om de hele dag thuis te blijven en jezelf op geen enkel moment bloot te stellen aan de zon. Het is echter cruciaal om de nodige maatregelen en voorzorgsmaatregelen te nemen om de huid van de zwangere vrouw en de foetus te beschermen.

Op een rationele en bewuste manier genieten van de frisse lucht en de zon is ook essentieel voor een gezonde zwangerschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.
  •  How to treat sunburn.[Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn
  • Botyar M, Khoramroudi R. Ultraviolet radiation and its effects on pregnancy: A review study. J Family Med Prim Care. 2018 May-Jun;7(3):511-514. doi: 10.4103/jfmpc.jfmpc_311_17. PMID: 30112299; PMCID: PMC6069651.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.