Sproeten tijdens de zwangerschap: wat je moet weten

Sproeten tijdens de zwangerschap zijn frequente en goedaardige verschijningsvormen. Hier vertellen we je hoe je je huid kunt verzorgen.
Sproeten tijdens de zwangerschap: wat je moet weten

Laatste update: 10 augustus, 2022

Het verschijnen van sproeten tijdens de zwangerschap is een van de meest voorkomende uitingen van dit stadium, omdat het samenhangt met zwangerschaps-hormonale veranderingen. In feite vertoont meer dan 90% van de vrouwen belangrijke en complexe veranderingen in hun huid, die invloed kunnen hebben op hun dagelijks leven.

Behalve sproeten kunnen ook duidelijker vlekken op het gezicht van de aanstaande moeder verschijnen, die haar gevoel van eigenwaarde kunnen aantasten. Daarom vertellen we je vandaag alles wat je erover moet weten en hoe je je gezicht er stralend uit kunt laten zien. Mis het niet!

Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap ontstaan stimuleren de productie van melanine. Dit is het pigment dat kleur geeft aan het haar, de ogen en de huid. Daarom is hyperpigmentatie een van de meest voorkomende huidveranderingen van de zwangerschap en manifesteert zich op verschillende delen van het lichaam.

Het donkerder worden van de huid begint in het eerste trimester van de zwangerschap, met een toename van de tint van reeds gepigmenteerde gebieden, zoals de tepelhof en de vulva. Zelfs sproeten, moedervlekken en recente littekens worden tijdens de zwangerschap donkerder en nemen in omvang toe.

Sproeten tijdens de zwangerschap
Huidoneffenheden zijn normaal tijdens de zwangerschap. Je kunt er echter veel aan doen om ze te voorkomen of hun uiterlijk te verbeteren.

Zwangerschapsmelasma

Melasma of chloasma, ook bekend als ‘zwangerschapsmasker’ komt bij een hoog percentage zwangere vrouwen voor. Tussen 15 en 50% (Engelse link) van de aanstaande moeders manifesteert het als een onregelmatige, donkere en goed gedefinieerde pigmentatie op hun gezicht. Vooral in de malarstreek en het midden van het gezicht.

Hoewel het hier om voorbijgaande veranderingen gaat, suggereert een publicatie (Engelse link) in het Braziliaanse Journal of Gynecology and Obstetrics dat dit soort laesie de levenskwaliteit van zwangere vrouwen kan veranderen. Het uiterlijk is voor sommige mensen namelijk erg belangrijk.

De hypergepigmenteerde plekken worden donkerder als de huid aan de zon wordt blootgesteld of als de zwangerschap vordert. Maar zoals hierboven vermeld, kunnen chloasma vlekken, hypergepigmenteerde littekens, of nieuwe sproeten van de zwangerschap na de bevalling vervagen.

Moet ik een arts raadplegen als ik sproeten krijg tijdens de zwangerschap?

Hoewel het verschijnen van sproeten of nevi tijdens de zwangerschap een vrij algemeen verschijnsel is, wil dat niet zeggen dat ze geen medische controle vereisen.

Hoewel sproeten zich maar heel zelden tot kwaadaardige laesies ontwikkelen, is het toch belangrijk een dermatoloog te raadplegen als ze bultjes veroorzaken, bloeden of snel groeien.

Sproeten tijdens de zwangerschap en huidverzorging

Sproeten tijdens de zwangerschap kunnen verergeren door blootstelling aan de zon, het gebruik van bepaalde cosmetische producten, of bepaalde dermatologische behandelingen. Daarom zijn preventie en huidverzorging de beste strategieën om het uiterlijk van dit weefsel te verbeteren. Hier zijn enkele eenvoudige, praktische en zeer nuttige aanbevelingen.

Blijf in de schaduw om sproeten tijdens de zwangerschap tegen te gaan

De zonnestralen kunnen de aanmaak van meer pigment op gang brengen, vooral bij langdurige blootstelling. Daarom wordt aanstaande moeders aangeraden in de schaduw te blijven tijdens tijden van intense en schadelijke straling, zoals ‘s middags.

Omdat pigmentveranderingen na de bevalling de neiging hebben te verdwijnen, is het gebruik van depigmenterende producten ook niet aan te bevelen. Deze cosmetica zijn nogal irriterend en de huid van een zwangere vrouw is gevoeliger dan gewoonlijk.

Gebruik elke dag zonnebrandcrème

Het gebruik van een goede zonnebrandcrème tijdens de zwangerschap is de sleutel tot het vermijden van hypergepigmenteerde laesies.

De ideale producten zijn die van mineralen (Engelse link), want ze bevatten zinkoxide, titanium dioxide, of fysische blokkers. Bovendien zijn deze soorten zonneschermen minder irriterend voor de huid en bieden ze een bredere bescherming. Zoals we altijd aanraden, is het essentieel om elke dag SPF 50 te gebruiken. Smeer je om de twee uur opnieuw in.

Kies accessoires om je huid te verzorgen

Het American College of Obstetricians and Gynecologists beveelt het gebruik (Engelse link) van breedgerande hoeden aan om het gezicht van een zwangere vrouw te bedekken tegen ultraviolette stralen. Ook een donkere zonnebril met zonnebrandcrème kan een goede optie zijn.

Bescherm je huid tegen de zon

Gebruik niet-irriterende gezichtsproducten

Lotions, serums, of gezichtsschuim die de huid irriteren kunnen sproeten tijdens de zwangerschap accentueren, samen met ongewenste melasma vlekken. Daarom is het een goed idee te kiezen voor zachte, neutrale, niet-comedogene producten die geen parfum bevatten en geschikt zijn voor de gevoelige huid.

Net als voor make-up geldt dat alle cosmetica die tijdens de zwangerschap gebruikt wordt hypoallergeen moet zijn en goedgekeurd door dermatologen. Deskundigen raden zelfs aan een dagelijkse reinigingsroutine te volgen om de huid in deze fase goed te blijven verzorgen.

Sproeten tijdens de zwangerschap zijn meestal tijdelijke vlekken

Tot slot intensiveert blootstelling aan zonlicht de kleur van huidvlekken die door de hormonale veranderingen van de zwangerschap ontstaan. Gelukkig verdwijnen de meeste van deze vlekken meestal na de bevalling. Maar voorkomen is altijd de beste verzorgingsstrategie.

Dus, als je tijdens de zwangerschap merkt dat deze soorten vlekken verschijnen, maak je dan geen zorgen! In het algemeen zijn ze niet ernstig voor jou of je baby. Ze moeten echter wel door je arts in de gaten gehouden worden. Wellicht ook interessant voor jou

Rosacea tijdens de zwangerschap: Oorzaken, Symptomen, en Behandeling
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Rosacea tijdens de zwangerschap: Oorzaken, Symptomen, en Behandeling

Rosacea tijdens de zwangerschap is niet een van de meest voorkomende verschijningsvormen. We vertellen je echter alles wat je moet weten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.