De huid scrubben tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Je huid scrubben hoort bij je huidverzorgingsroutine tijdens de zwangerschap. Hier is alles wat je erover moet weten.
De huid scrubben tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Laatste update: 11 augustus, 2022

Je huid scrubben tijdens de zwangerschap is een prima optie om een goede huidverzorgingsroutine te behouden. Hoewel er meerdere methoden zijn, zijn ze niet allemaal geschikt voor zwangere vrouwen. In dit artikel vertellen we je er alles over. Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder!

Wat is scrubben en wat doet het?

Scrubben of exfoliëren is een techniek die helpt om de meest oppervlakkige cellen van de huid, met of zonder een deel van de lederhuid, op een gecontroleerde manier los te maken en te verwijderen. Dit bevordert de remodellering en regeneratie van het huidoppervlak, en vergemakkelijkt bovendien de verwijdering van alle onzuiverheden die zich daar bevinden.

Scrubben helpt ook het huidvernieuwingsproces te versnellen. Door het verwijderen van oude cellen stijgt een nieuwe huidlaag naar de oppervlakte om te groeien, zich te ontwikkelen en de zuurstofvoorziening van de weefsels te verbeteren.

Je huis scrubben is heel nuttig en doeltreffend bij de volgende aandoeningen:

  • Melasma
  • Acne littekens
  • Fotoveroudering
  • Verouderde huid

Ook helpt het de textuur van de opperhuid gladder, zachter en homogener te worden, en zijn helderheid en vitaliteit terug te krijgen.

De huid scrubben tijdens de zwangerschap
Esthetische behandelingen die je tijdens de zwangerschap uitvoert moeten geschikt zijn voor de zwangere vrouw en haar baby. Bovendien moeten ze uitgevoerd worden in betrouwbare centra en door professionals die daarvoor opgeleid zijn.

Mechanische peeling

Mechanische peeling is een handmatige of fysieke procedure waarbij men plantaardige sponsjes, zachte korrelige crèmes, bepaalde handschoenen, mechanische gezichtsborstels, of microblading gebruikt. Bij deze procedures gebruikt men dus geen zure oplossingen die de oppervlakkige laag van de opperhuid afpellen.

Bijgevolg is mechanische peeling zachter en oppervlakkiger dan chemische peeling. Crèmes of gels die minuscule deeltjes bevatten die onzuiverheden uit de huid kunnen slepen zijn ideaal voor deze procedure. Ook is het altijd belangrijk een arts te raadplegen als je vragen of twijfels hebt.

Chemische peeling

Er zijn verschillende soorten zuren en oplossingen die gebruikt worden om dode cellen van het huidoppervlak op te lossen:

Volgens een overzicht (Engelse link) in het International Journal of women’s Dermatology acht men het gebruik van melkzuur en glycolzuur veilig tijdens de zwangerschap. Zelfs glycolzuurpeelings in concentraties van 30 tot 70 % hebben een onbeduidende penetratie in de lederhuid, zodat ze zonder problemen gebruikt kunnen worden.

Trichloorazijnzuur moet in dit stadium echter vermeden worden of met uiterste voorzichtigheid worden toegepast.

Een goede behandelingsmogelijkheid voor zwangerschapsacne, die geen foetale risico’s veroorzaakt, is 2% melkzuur.

Aanwijzingen voor scrubben van de huid tijdens de zwangerschap

Welk soort exfoliërend middel of mechanisme je ook gebruikt, de specifieke aanwijzingen voor het gebruik ervan moeten in acht genomen worden. Deze omvatten het volgende:

  • Pigmentaire aandoeningen, waaronder lentigines, post-inflammatoire hyperpigmentatiemacules, melasma, sproeten of epheliden.
  • De proliferatie van de opperhuid en precancereuze laesies, waaronder sebaceuze en actinische keratosen.
  • Verjonging van de gezichtshuid om esthetische aandoeningen, zoals vergrote poriën of rimpels, te behandelen.
  • Ontstekingsprocessen, waaronder rosacea, acne vulgaris, post-acne littekenvorming, en pseudofolliculitis van gezichtshaar.

Deze procedure moet om de 20 dagen in de huidverzorgingsroutine worden opgenomen. Op zijn beurt moet steeds om de twee uur een zonnebrandcrème aangebracht en vernieuwd worden om het ontstaan van hypergepigmenteerde vlekken op de huid te voorkomen.

De veiligheid van peelings en je huid scrubben en zwangerschap

Het is nogal ingewikkeld om de veiligheid van peelings bij zwangere vrouwen vast te stellen, want er rijzen verschillende vragen.

In het algemeen raadt men zwangere vrouwen aan het gebruik en de toepassing van bepaalde topische middelen met onduidelijke veiligheidsgegevens (Engelse link), zoals hydrochinon en tazaroteen, te vermijden.

Het is zelfs aan te raden dat ze actieve bestanddelen als salicylzuur en retinol vermijden, omdat die geboorteafwijkingen bij de baby kunnen veroorzaken.

Om al deze redenen raden dermatologen niet aan in dit stadium te beginnen met ingrepen of behandelingen om de fysiologische veranderingen van de zwangerschap tegen te gaan. In feite kunnen ze zich na de bevalling beter herstellen, zoals het geval is met melasma.

Zorg goed voor je huid tijdens de zwangerschap
Het is het beste om tijdens de zwangerschap te kiezen voor mechanische peelings en het gebruik van zuren uit te stellen tot de periode na de bevalling.

Verzorging na de peeling

Een van de onmiddellijke verzorgingsstappen na het scrubben van de huid is het aanbrengen van een hydraterende emulsie om de nieuwe cellagen van de opperhuid te voeden. Bovendien is er tijdens de zwangerschap een grotere aanleg voor het ontstaan van hypergepigmenteerde vlekken (Engelse link), dus is het belangrijk de verzorging van dit tere weefsel te versterken.

De gevoeligheid van de huid wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen van de zwangerschap die de aanmaak van melanine stimuleren. Daarom is de belangrijkste aanwijzing voor huidverzorging het voortdurende en dagelijkse gebruik van een zonnebrandcrème.

Slotoverwegingen over je huid scrubben en zwangerschap

De zwangere huid heeft de neiging van uiterlijk en textuur te veranderen. Om beschadiging te voorkomen zijn hydrateren en scrubben fundamentele stappen in de verzorgingsroutine. Daarom kun je, als je voor een chemische peeling kiest, het beste naar de dokter gaan en thuisbehandelingen vermijden . Die kunnen namelijk ongeschikt en onveilig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011 Jun;57(6):665-7. PMID: 21673209; PMCID: PMC3114665.
  • Trivedi MK, Kroumpouzos G, Murase JE. A review of the safety of cosmetic procedures during pregnancy and lactation. Int J Womens Dermatol. 2017 Feb 27;3(1):6-10. doi: 10.1016/j.ijwd.2017.01.005. PMID: 28492048; PMCID: PMC5418954.
  • Basit H, Godse KV, Al Aboud AM. Melasma. 2021 Nov 5. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 29083744.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.