10 verboden ingrediënten voor huidverzorging tijdens de zwangerschap

Sommige ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn verboden tijdens de zwangerschap. Let daarom goed op welke je kiest.
10 verboden ingrediënten voor huidverzorging tijdens de zwangerschap
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 14 juli, 2023

Er zijn verschillende ingrediënten in huidverzorgingscrèmes die verboden zijn tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met de gevoeligheid van het huidoppervlak om geïrriteerd of hypergepigmenteerd te raken in deze periode. Bovendien kunnen sommige van deze stoffen door het lichaam worden opgenomen en dus ook bij de baby terechtkomen.

Waarom sommige huidverzorgende ingrediënten verboden zijn tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat de huid veranderingen door verhoogde hormoonspiegels in het lichaam. Volgens The American College of Obstetricians and Gynecologists (Engelse link) zijn dit er enkele:

Naast de veranderingen in de huid worden ook nagels en haar in meer of mindere mate beïnvloed door hormonale veranderingen.

Weet welke huidverzorgingsingrediënten je moet vermijden

Er zijn ingrediënten in sommige huidverzorgingsproducten die niet worden aanbevolen omdat ze gemakkelijk worden opgenomen en nadelige effecten kunnen veroorzaken. De Food and Drug Administration (Engelse link) eist dat huidverzorgings- en hygiëneproducten veilig zijn op basis van hun nut, maar ze hoeven niet goedgekeurd te worden om verkocht te worden.

1. Etherische oliën

Etherische oliën kunnen snel door lipidenstructuren in de huid dringen en een wisselwerking aangaan met celmembraaneiwitten om bepaalde modificaties teweeg te brengen.

Verboden ingrediënten voor huidverzorging tijdens de zwangerschap
Het belangrijkste bij het gebruik van oliën is om je aan de aanbevolen hoeveelheden te houden en alle voorgestelde aanwijzingen op te volgen. Het gebruik ervan moet bijvoorbeeld worden vermeden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

2. Retinol of vitamine A

Sommige producten die gebruikt worden voor huidverzorging en hygiëne hebben een variant van retinol in hun samenstelling, retinoïden genaamd. Vrij verkrijgbare producten hebben lage concentraties in hun samenstelling, terwijl de producten die door een specialist worden voorgeschreven hogere concentraties bevatten.

De rol van topische retinoïden is nog steeds controversieel in gepubliceerde gevallen (Engelse link) van embryopathie, dus het gebruik ervan wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.

3. Cafeïne

Crèmes die bedoeld zijn om cellulitis te verminderen bevatten een hoge concentratie cafeïne. Het is zelfs een van de meest gebruikte actieve ingrediënten vanwege de lipolytische vetverbrandende werking.

Het is echter gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap omdat het de placenta kan passeren en tijdens de borstvoeding in de moedermelk terecht kan komen. Daarom is het het beste om het actieve ingrediënt in al zijn aanbiedingsvormen te vermijden, evenals huidpleisters.

4. Salicylzuur

Dit type zuur is zeer nuttig bij acne dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Producten met hoge concentraties salicylzuur moeten echter worden vermeden tijdens de zwangerschap.

Salicylzuur kan systemisch worden opgenomen, dus het gebruik ervan wordt afgeraden tijdens de borstvoeding en de zwangerschap vanwege het gebrek aan informatie over de veiligheid ervan.

5. Glycolzuur

Glycolzuur is een van de meest gebruikte alfahydroxyzuren in cosmetica en peelings om acne te behandelen. Hoewel het meestal geen hoge absorptie en nadelige effecten heeft, wordt het gebruik ervan afgeraden tijdens de zwangerschap vanwege de gevoeligheid van de huid en de aanleg voor hyperpigmenterende laesies.

6. Hydrochinon

Hydrochinon wordt gebruikt als plaatselijk depigmenterend middel bij aandoeningen zoals melasma. Hoewel er geen bewijs is van misvormingen of nadelige effecten op de baby, kun je blootstelling aan dit product het beste tot een minimum beperken vanwege het hoge absorptievermogen.

7. Parabenen

Parabenen worden gebruikt als kunstmatige conserveringsmiddelen in cosmetica en huid- en lichaamsverzorgingsproducten. Met andere woorden, ze worden toegevoegd om de groei van schimmels of schadelijke bacteriën te voorkomen en te verminderen.

Ze worden in verband gebracht met hormoonontregeling en schade aan de voortplanting bij mannen en vrouwen. Bovendien kan de huid gevoelig worden voor producten met parabenen, wat leidt tot irritatie.

8. Ftalaten

Ftalaten zijn chemische stoffen (Engelse link) in sommige schoonheidsproducten die de hormoonhuishouding verstoren. Deze verstoorders spelen een belangrijke rol in het negatief veranderen van de aangeboren reproductieve gezondheid.

Een zwangere vrouw beschermt haar huid met een crème.
Hoewel chemische filters effectief zijn in het beschermen van de huid, kunnen ze nadelige milieu- en gezondheidseffecten hebben. Zo is oxybenzone een hormoonverstorende stof die verstoringen kan veroorzaken bij moeder en kind.

9. Chemische filters

Zonnefilters worden gebruikt om de huid te beschermen tegen ultraviolette straling en om melasma te behandelen of te voorkomen. Oxybenzone en zijn derivaten, de meest gebruikte filters in deze producten, kunnen echter schadelijk zijn en schade veroorzaken.

10. Trichloorazijnzuur

Trichloorazijnzuur (TCA) verwijdert dode huidcellen en stimuleert de groei van nieuwe cellen aan het huidoppervlak. Daarom worden peelings uitgevoerd met verschillende combinaties en concentraties van zuren.

Diepe peelings moeten worden vermeden bij zwangere vrouwen vanwege de gevoeligheid van de huid en de kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van hyperpigmentatie.

Verboden ingrediënten in huidverzorgingsproducten tijdens de zwangerschap

Zwangerschap is een vrouwentoestand waarbij hormonale veranderingen veranderingen in verschillende organen van het lichaam veroorzaken. De huid is hier niet van uitgezonderd. Ze wordt zelfs prikkelbaarder en gevoeliger, met een grotere aanleg voor acne. Daarom is de verzorging van de huid in deze fase uiterst belangrijk, net als weten hoe je het meest geschikte product kiest.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lipson AH, Collins F, Webster WS. Multiple congenital defects associated with maternal use of topical tretinoin. Lancet. 1993 May 22;341(8856):1352-3. doi: 10.1016/0140-6736(93)90868-h. PMID: 8098487.
  • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Seguridad de los productos para el cuidado de la piel durante el embarazo. Puede Fam Physician . 2011; 57 (6): 665-667.
  • Vora RV, Gupta R, Mehta MJ, Chaudhari AH, Pilani AP, Patel N. Pregnancy and skin. J Family Med Prim Care. 2014;3(4):318-324. doi:10.4103/2249-4863.148099

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.