Weet jij hoe je cellulitis kan bestrijden?

Gekoppeld aan hormonen komt cellulitis bij zowel mannen als vrouwen veel voor. Tijdens de zwangerschap gaat gewichtstoename meestal met dit probleem gepaard.
Weet jij hoe je cellulitis kan bestrijden?

Laatste update: 28 januari, 2021

In dit artikel geven we tips over hoe je cellulitis kan voorkomen en bestrijden. Cellulitis is de term die aan de vetafzettingen net onder de huid wordt gegeven. Het bouwt zich meestal op in de buik en het onderste bekkengebied, zoals de dijen en heupen.

Het is het resultaat van een interne dermatologische ophoping van vet. De oorzaak van de ontwikkeling ervan kan variëren van overtollig lichaamsvet tot de verdeling ervan. Aan de andere kant kan het eenvoudig genetisch zijn of aan voedsel gerelateerd zijn.

Weet om te beginnen dat cellulitis niet gevaarlijk is voor je gezondheid. Het is meer een esthetische kwestie waar veel mannen en vrouwen last van hebben.

Het komt echter meestal vaker voor bij vrouwen en wordt meer zichtbaar naarmate ze ouder worden. Dit komt, omdat oestrogeenspiegels van nature afnemen.

Zwangerschap is een van de belangrijkste momenten die cellulitis veroorzaakt. Over het algemeen verschijnt dit overtollige vet meestal op de billen en het heupgebied. Maak je echter niet te veel zorgen. Je kunt het met behulp van de volgende tips bestrijden.

In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je nodig hebt om cellulitis te bestrijden. Let op!

De beste tips om cellulitis te bestrijden

1. Veranderingen in je dieet

Gezonde voedingsmiddelen voor in je dieet

De sleutel tot het bestrijden van cellulitis is om je huid te versterken door het voedsel dat je eet en voedingsmiddelen die dit bevorderen te vermijden. Cellulitis wordt vaak veroorzaakt door opgehoopte vetten of gifstoffen die de elasticiteit van je huid en de bloedsomloop verminderen. Een gezond dieet op basis van echt en onbewerkt voedsel kan dit beheersen.

 • Probeer een vetarm dieet te volgen dat magere eiwitten en groenten bevat. Dit laatste element bevat, samen met fruit, veel antioxidanten. Dit helpt je lichaam om gifstoffen te verwijderen.
 • Verminder ook eenvoudige koolhydraten zoals witte bloem, suiker en bewerkte voedingsmiddelen.
 • Stop ook met het drinken van koffie en energiedranken.
 • Vergeet tot slot niet dat je veel water moet drinken om je lichaam te reinigen en gifstoffen te verwijderen.

2. Lichaamsbeweging om cellulitis te bestrijden

Vrouw gaat sporten om cellulitis te bestrijden

Slechte voeding is niet het enige dat cellulitis veroorzaakt. Het verlagen van je lichaamsvetpercentage kan er ook positieve effecten op hebben. Hoe meer vet je hebt in de getroffen gebieden, hoe zichtbaarder de cellulitis dan zal zijn.

 • Cardiovasculaire trainingen helpen je om vet in je lichaam te verbranden, waardoor je hartslag en metabolisme worden verhoogd. Regelmatig bewegen zoals wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen zullen je helpen. Dat is echter niet voldoende.
 • Daarnaast moet je ook krachtoefeningen doen. Gewichtstraining kan namelijk het weefsel hervormen en het uiterlijk van cellulitis verzachten. Dit komt, omdat het je metabolisme verhoogt en ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt.
 • Squats of leg extensions zijn ideale oefeningen om cellulitis te bestrijden.

Bovendien reguleert sporten de eetlust en verminderen het hunkeren naar eten.

3. Verminder stressniveaus

Stress zorgt ervoor dat je lichaam cortisol produceert, wat de huidveroudering en gewichtstoename versnelt. Een hoog niveau van cortisol in je bloed vermindert lipolytische hormonen waarvan de missie is om vetcellen in je lichaam te vernietigen.

Het is daarom tijd om het tempo van je leven, werk of constante zorgen te heroverwegen.

Andere factoren die tot cellulitis kunnen leiden zijn onder andere:

 • Genetica
 • Gewichtstoename
 • Slechte voeding
 • Gebrek aan lichaamsbeweging
 • Uitdroging
 • Hormonen

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Casademunt, J. (2005): Tratamiento natural para combatir la celulitis. Océano. Barcelona.
 • Krempel, O (1999): Adiós a la celulitis. Hispano Europea. Barcelona

 • Gattoronchieri, V (2005): La postura correcta. De Vecchi. Barcelona.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.