Is het leven met kinderen uitputtender voor moeders?

Volgens een studie is het leven met kinderen uitputtender voor vrouwen dan voor mannen. Hoe ervaren jullie dit?
Is het leven met kinderen uitputtender voor moeders?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Leven met kinderen is een complexe taak, of op zijn minst een vermoeiende. Het lijkt er echter op dat niet iedereen de opvoeding op dezelfde manier ervaart. Volgens een recente studie kan het samenleven met kinderen in het bijzonder vermoeiend zijn voor moeders, maar niet voor vaders.

Kennelijk wordt de missie van de zorg voor kinderen niet op dezelfde manier door volwassenen ervaren. De impact van het leven met kinderen varieert tussen mannen en vrouwen. Onderzoek dat is uitgevoerd via verschillende telefonische enquêtes maakt dit duidelijk.

Voor de studie, uitgevoerd door de American Academy of Neurology in samenwerking met de Universiteit van South Georgia, werden bijna 6.000 mensen geïnterviewd. De conclusie? Het hebben van kinderen ruïneert slaapritmes, maar dit is vooral een probleem van vrouwen.

Een studie over het leven met kinderen veroorzaakte controverse

Aan deze studie hebben zowel mannen als vrouwen deelgenomen. Aan allen vroeg men hoeveel uur ze sliepen, wetende dat 8 uur ideaal en minder dan 6 uur onvoldoende is. Een andere vraag was hoeveel dagen ze zich de afgelopen maand moe hadden gevoeld.

De gegevens werden aangevuld met basis socio-demografische informatie:

  • leeftijd
  • inkomen
  • burgerlijke staat
  • body-mass index (BMI, ook wel queteletindex genoemd)
  • het al dan niet sporten of bewegen
  • werkstatus
  • aantal kinderen

Dit waren relevante factoren.

Een studie over het leven met kinderen veroorzaakte controverse

Deze laatste beschouwde men als factoren die mogelijk verband hielden met slaaponthouding. Het resultaat was echter controversieel. Hun antwoorden echoden na en troffen welk land dan ook in de hele wereld.

Voor de volwassen vrouwen die deelnamen aan de studie, was de enige factor die werd geassocieerd met slaap de aanwezigheid van kinderen in huis. Het is zelfs zo dat de kans op een kortere rusttijd met elk klein kind in huis was toegenomen met 50%.

Een man die niet weet hoe hij een goede vader moet zijn, is geen echte man.
-Mario Puzo, schrijver

Zo bleek uit het onderzoek dat het leven met kinderen gekoppeld is aan de hoeveelheid slaap die vrouwen kunnen krijgen. Zo heeft het leven met kinderen ook een sterke invloed op hoe vaak ze zich vermoeid voelen.

De moeders zeiden dat ze zich ongeveer 15 dagen per maand moe voelden, een cijfer dat veel lager is bij vrouwen die geen kinderen hebben.

Anderzijds ontdekten ze dat vaders niet werden beïnvloed door het krijgen van kinderen. Volgens de onderzoekers Tara Haelle en Emily Willingham is de huidige realiteit echter iets anders. Moeders slapen meer dan vaders, omdat ze gemiste slaaptijd gedurende de dag inhalen terwijl de vaders werken.

Goed slapen of niet goed slapen, dat is de vraag

Blijkbaar gaat het volgens de studie niet om wie meer of minder slaapt. Het gaat om de kwaliteit van het slapen. De hamvraag is daarom:  wie slaapt er beter? Het ontbreken van gegevens betreffende de methodologie van deze controversiële studie kunnen we echter niet negeren.

Volgens een studie gepubliceerd door Armando, slapen moeders misschien langer. Daar dient wel bij te worden opgemerkt dat zij gefragmenteerd rusten, dus met tussenpauzes.

Ook al zijn de vaders vandaag de dag veel meer betrokken bij het ouderschap, zijn er biologische redenen die ervoor zorgen dat de vrouw meer kans maakt om ‘s nachts vaker op te staan

Bij leven met kinderen is goed slapen of niet goed slapen de vraag

Het is precies dit laatste aspect, het eenvoudig biologische, dat logisch zou zijn in de conclusie van deze nieuwe studie. Het zou verklaren waarom moeders zich vermoeider voelen dan elke andere vrouw die hetzelfde aantal uren slaapt.

Als je vaak wakker wordt, rust je niet goed uit. Dus als een moeder meerdere malen per nacht wakker wordt, komt zij niet werkelijk tot de nachtrust toe die ze zo nodig heeft. Logisch dat zij zich dan niet uitgerust voelt.

Omdat elk huis zijn eigen universum is en elk gezin een eigen wereld, willen we graag jouw weten. Wat vindt jij van deze studie? Deel je mening met ons!

Er lijdt geen twijfel aan dat we nog lange tijd over deze studie zullen praten.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.