Kan ik tandvullingen krijgen terwijl ik zwanger ben?
Weten of het mogelijk is om tandvullingen te krijgen tijdens de zwangerschap is een veel voorkomende twijfel bij aanstaande moeders. Zwangere vrouwen zijn vaak bang om naar de tandarts te gaan. Ze denken namelijk dat geen enkele procedure veilig is in deze fase.
De waarheid is dat het tijdens de zwangerschap eigenlijk noodzakelijk is om een tandarts te bezoeken om complicaties te voorkomen. De tandarts controleert namelijk de staat van je mond, reinigt, past fluoride toe en bepaalt of er een specifieke behandeling nodig is.
Daarnaast geeft de tandarts advies over specifieke zorg in deze periode in het leven van een vrouw. En als een interventie nodig is, zal de tandarts de aanstaande moeder adviseren over de beste tijd om dit te doen. Blijf lezen om erachter te komen wat er gebeurt met tandvullingen tijdens de zwangerschap.
Het belang van een tandarts bezoeken tijdens de zwangerschap
Zoals we reeds vermeldden, is naar de tandarts gaan van vitaal belang voor de verzorging van de mond tijdens de zwangerschap. De professional zal de behoeften bij elk specifiek geval bepalen en, afhankelijk hiervan, worden er behandelingen uitgevoerd op het meest geschikte moment.
Soms is het nodig om bepaalde aandoeningen onder controle te houden en definitieve behandelingen uit te voeren zodra de zwangerschap voorbij is. Andere keren is het echter het beste om eenvoudigere situaties op tijd op te lossen om complicaties of complexe therapieën in de toekomst te voorkomen.
Tijdens de zwangerschap treden veranderingen op die de mondholte kunnen beïnvloeden. De misselijkheid en het braken van het eerste trimester, de hormonale invloed, variaties in het dieet en ongemak bij het poetsen door tandvleesontsteking bevorderen het ontstaan van gaatjes.
Dit veelvoorkomende probleem bestaat uit het verlies van mineralen uit de tanden. Het begint op een simpele vlek te lijken, maar naarmate het vordert, vernietigt het de structuur van de tand. Zonder de juiste behandeling kunnen gaatjes pijn en infectie veroorzaken.
Is het veilig om tandvullingen te krijgen tijdens de zwangerschap?
Vullingen kunnen nuttig zijn bij de behandeling van rotte tanden. Ze bestaan uit het verwijderen van het beschadigde weefsel. Vervolgens vervangt de tandarts dit met een kunstmatig materiaal dat de vorm en functie van de tand herstelt.
Tandvullingen tijdens de zwangerschap zijn eenvoudige behandelingen die een tandarts veilig kan uitvoeren. Deze therapie heeft geen invloed op de foetus of de moeder. Daarom is het met deze eenvoudige ingreep mogelijk om actieve caviteiten te controleren. Als deze niet worden opgelost, kunnen ze evolueren naar infecties of intense pijn die de zwangerschap veranderen. Deze complicaties kunnen het ontstaan van weeën, vroeggeboorten of baby’s met een laag geboortegewicht omvatten.
Waar moet je op letten bij het krijgen van tandvullingen tijdens de zwangerschap?
Bij een bezoek aan de tandarts dient de zwangere vrouw de tandarts altijd op de hoogte te stellen of te herinneren aan haar toestand. De tandarts zal rekening houden met verschillende factoren om te bepalen welk type behandeling hij zal uitvoeren. Deze omvatten de duur van de zwangerschap, de gezondheidstoestand van de moeder en de behoeften van de mond.
Hoewel, zoals hierboven vermeld, vullingen een veilige behandeling zijn tijdens de zwangerschap, zijn er bepaalde overwegingen waar tandartsen doorgaans rekening mee houden. Deze zijn als volgt.
Timing
Het tweede trimester is het ideale moment voor tandvullingen tijdens de zwangerschap. In dit stadium zijn misselijkheid, braken en de tijd van vorming van foetale organen al verstreken. Daarom mogen in de eerste drie maanden van de zwangerschap alleen dringende, niet-uitstelbare procedures plaatsvinden. Vanaf de derde maand zal de moeder comfortabeler op de stoel zitten. Haar buik is namelijk nog niet te veel gegroeid. In het laatste trimester kunnen lange perioden van in dezelfde houding zitten plus het gewicht en de grootte van de buik het proces bemoeilijken.
Anesthesie als je tandvullingen krijgt
Het gebruik van lokale anesthesie in lage doses is niet schadelijk voor de foetus. In gevallen van onderliggende ziekte of aandoeningen die verband houden met zwangerschap, zal de tandarts een milder medicijn kiezen of een medicijn zonder vaatvernauwende middelen om complicaties te voorkomen.
Röntgenfoto’s
Over het algemeen zijn ze niet nodig voor dit soort procedures. Als ze echter onvermijdelijk zijn omdat de professional het nodig acht, zijn de doses stralingstandheelkunde niet schadelijk (Spaanse link) voor de foetus. In ieder geval moet de professional een loden schild over de buik plaatsen en zo min mogelijk straling gebruiken. Artsen moeten orthopantomografie vermijden. Dzijn röntgenfoto’s van de kaken met een veel hogere blootstelling aan straling.
Vermijd amalgaamvullingen
Hoewel er niet genoeg bewijs is om te bewijzen dat amalgaam (Engelse link) schadelijk is voor de foetus, wordt het niet gebruikt tijdens de zwangerschap. Deze restauraties zijn gemaakt met een legering van zilver en kwik, en het is dit laatste element dat tijdens de zwangerschap moet worden vermeden. De tandarts heeft andere veiligere en meer esthetische materialen om de tanden te herstellen.
Mondgezondheid tijdens de zwangerschap is van fundamenteel belang
We hebben al vermeld dat de veranderingen die inherent zijn aan zwangerschap vrouwen vatbaar kunnen maken voor ziekten in de mond. Mondzorg is essentieel om ongemak en ernstigere gevolgen te voorkomen.
Drie keer per dag tanden en tandvlees poetsen met een zachte borstel en tandpasta met fluoride is van vitaal belang om bacteriële tandplak te verwijderen. Dit moet worden aangevuld met het gebruik van tandzijde. Zwangere vrouwen mogen deze stappen niet verwaarlozen, zelfs als ze kokhalzen of gevoeligheid ervaren. De opeenhoping van bacteriën in de mond kan de toestand namelijk verergeren.
Er moet ook rekening worden gehouden met een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Voedingsmiddelen met veel suiker moeten worden vermeden. Ze zijn niet alleen ongezond, maar bevorderen ook de ontwikkeling van gaatjes.
Het is ook noodzakelijk om tijdens de zwangerschap regelmatig naar de tandarts te gaan. Eén bezoek per trimester wordt aanbevolen, hoewel je in geval van nood onmiddellijk contact moet opnemen. Door met vertrouwen naar de tandarts te gaan en hun aanbevelingen op te volgen, kunnen zwangere vrouwen hun mond gezond houden tijdens deze belangrijke fase.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alfaro Alfaro, Ascensión, et al. “Embarazo y salud oral.” Revista Clínica de Medicina de Familia 11.3 (2018): 144-153.
- Calderón, Yeniffer Anyosa, et al. “Mitos y evidencias en odontología sobre la gestación.” Revista Científica Odontológica 7.1 (2019): 113-120.
- Rodrigues, Fábio, et al. “Anestesia local em gestantes na odontologia contemporânea/Local anesthesia in pregnant women in contemporary dentistry/La anestesia local en mujeres embarazadas en la odontología contemporánea.” Journal Health NPEPS 2.1 (2017): 254-271.
- Pazmiño Rojas, Karina del Cisne. Conocimiento sobre el manejo farmacológico de mujeres embarazadas en docentes de la Facultad Piloto de Odontología. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología., 2019.
- Curiel Álvarez, Andreina, and Diana Dorta. “Abordaje clínico odontológico de la mujer embarazada. Revisión de la literatura.” (2019).
- Guzmán Téllez, Miguel Ángel, and Rafael Palencia Díaz. Manual de terapéutica odontológica. Editorial Pontificia Universidad Javeriana, 2019.
- Aldana Curay, Karla Belen. “Prevalencia de caries dental en gestantes entre el segundo y tercer trimestre de gestación atendidas en el Centro de Salud Comunidad Saludable. Sullana 2018.” (2020).
- Altamirano, Carla Andrea Arias, and Fadya Orozco. “Conocimientos, actitudes y prácticas de embarazadas en control prenatal relacionadas con salud oral y embarazo, de mujeres que acuden a consulta externa del Hospital Gíneco Obstétrico Isidro Ayora.” Odontoinvestigación 3.1 (2017).