7 Goede gewoonten tijdens de zwangerschap
Veel nieuwe moeders gaan hun zwangerschap tegemoet zonder veel idee te hebben van wat er komen gaat. Het is normaal dat je voorrang geeft aan sommige aspecten van voeding zonder rekening te houden met andere goede gewoonten tijdens de zwangerschap die de goede ontwikkeling van je baby kunnen beïnvloeden.
Als dit bij jou het geval is, is het belangrijk te weten dat gezondheid veel verder gaat dan goed eten en slapen. Zwangerschap is een fascinerende fase in het leven van elke vrouw. Maar het brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. De goede ontwikkeling van je baby hangt namelijk grotendeels af van je gewoonten.
Omdat je vast geïnteresseerd bent in een succesvolle en gelukkige zwangerschap, hebben we de volgende lijst opgesteld met enkele gezonde gewoonten waarmee je rekening kunt houden om elke dag zo goed mogelijk te leven tot het langverwachte moment van de geboorte van je kind aanbreekt. We vertellen je alles over 7 goede gewoonten tijdens de zwangerschap.
Zijn veranderingen in je levensstijl nodig tijdens de zwangerschap?
Deze fase is een van de mooiste tijden in het leven van een vrouw, maar er moet ook belangrijke zorg besteed worden aan een goede gezondheid. De toekomstige baby groeit week na week in een versneld tempo, dus heeft hij steeds meer voedingsbehoeften nodig.
De goede ontwikkeling van je baby wordt niet alleen bepaald door wat je eet, maar hangt ook veel af van leefgewoonten. Roken bijvoorbeeld kan negatieve en blijvende gevolgen hebben, en niemand wil dat zijn baby met gezondheidsproblemen geboren wordt.
Ben je een zwangerschap aan het plannen of ben je al in dit stadium? Overweeg de volgende tips over gezonde gewoonten om een zo goed mogelijke ervaring op te doen en ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt.
7 goede gewoonten tijdens de zwangerschap
Lichaamsbeweging, voeding, en goede geestelijke gezondheidszorg zijn de hoekstenen van deze lijst. Deze worden hieronder gedetailleerd beschreven.
1. Lichaamsbeweging met lage intensiteit, een van de goede gewoonten tijdens de zwangerschap die je in gedachten moet houden
Veel zwangere vrouwen vragen zich af of het wel of niet haalbaar is om in deze fase te sporten. De waarheid is dat tijdens de eerste maanden, zolang je behandelend arts het toestaat en de omstandigheden geschikt zijn, lichaamsbeweging heel gunstig kan zijn voor de baby.
Je moet een oefening kiezen die van lage of matige intensiteit is. Dit om het risico van trauma aan buik of bekken te vermijden. Je moet ook goed op je hydratatie letten en niet overdrijven met sporten. Overtraining in deze fase is namelijk gevaarlijk.
2. Houd een verhoogde calorie-inname aan
Bedenk dat er twee ‘monden’ zijn om te voeden! Zowel jij als je baby hebben een verhoogde energiebehoefte. Dus moet je eten binnen de context van een evenwichtig dieet. En natuurlijk betekent eten voor twee niet dat je twee keer zoveel eet!
Dit is niet het moment om met diëten te improviseren of te veel over je gewicht na te denken. Het is het beste om meerdere keren per dag te eten en de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten in stand te houden. Je kunt je arts al deze vragen stellen bij je volgende consult.
3. Woon vaak sociale bijeenkomsten bij
Vaak sociale bijeenkomsten bijwonen betekent niet dat je elke dag moet leven alsof het de laatste is en alcohol of andere middelen moet misbruiken. Je beleeft enkele unieke en bijzondere dagen waarin je lichaam en je houding van de ene dag op de andere heel anders zullen zijn. Wie beter dan je vrienden en familie om samen met jou van dit proces te genieten?
Ondanks de eisen van werk en thuis, plan je een paar dagen per week om te genieten met die vrienden die je lang niet gezien hebt. Haal samen herinneringen op bij een picknick. Of vlucht naar het strand voor een weekendje zonnen en zwemmen. Je geestelijke gezondheid is belangrijk!
4. Deel en documenteer ervaringen met dierbaren
Deze tip ligt min of meer in dezelfde lijn als de vorige. Het documenteren van momenten zal altijd een leuke manier zijn om in de toekomst tijd door te brengen. Profiteer van alle tijd die je hebt om foto’s te maken of video’s op te nemen. Of houd een dagboek bij over hoe je je voelt en waar je naar uitkijkt.
Kun je je voorstellen dat je over jaren met je kind naar al die grappige video’s zit te kijken? Het zijn onbetaalbare herinneringen die nooit door iets anders vervangen zullen worden. Maak van de gelegenheid gebruik om je naasten erbij te betrekken. Geniet van elk moment.
5. Consumeer voedingssupplementen
Bij je eerste consult met je verloskundige is de kans groot dat die je voedingssupplementen voorschrijft, zoals ijzer of foliumzuur. Deze worden gebruikt om veel ziekten te voorkomen die vaak zwangere vrouwen treffen en de goede groei van de baby kunnen beïnvloeden.
IJzer dient om bloedarmoede te voorkomen, terwijl je foliumzuur gebruikt om gebreken in de ontwikkeling van het zenuwstelsel van kinderen te voorkomen. Als je naar een zwangerschapsplanningsconsult bent geweest, is het zelfs heel waarschijnlijk dat je arts je gezegd heeft ze een paar weken of maanden van tevoren in te nemen.
6. Goede gewoonten tijdens de zwangerschap: houd de drang om naar het toilet te gaan niet in
De baarmoeder, het orgaan dat bedoeld is om je toekomstige baby tijdens zijn ontwikkeling in je buik te huisvesten, groeit voortdurend en staat in nauw verband met de urineblaas, waarin de urine wordt opgeslagen. Je kunt je het meest directe gevolg wel voorstellen, niet?
Tijdens de zwangerschap kun je dus een verhoogde aandrang hebben om naar het toilet te gaan. Je kunt zelfs onwillekeurig een beetje urine lekken. Probeer echter zoveel mogelijk de aandrang om te plassen niet in te houden. Dit kan namelijk leiden tot infecties van de urinewegen. Ditis niet alleen erg ongemakkelijk, maar kan ook negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby.
7. Ga regelmatig naar je dokter
Onze laatste tip is de meest voor de hand liggende, maar hij is niettemin belangrijk. Je verloskundige is je rechterhand, maand na maand. Je moet dus zijn of haar aanwijzingen tot in de puntjes opvolgen. Als een van de aanbevelingen vreemd of ontoereikend lijkt, vraag het je arts dan onmiddellijk. Aarzel niet!
Onthoud dat je nooit een prenataal bezoek mag overslaan. Zelfs in de laatste weken zijn regelmatige controles nodig om problemen tijdens je zwangerschap op te sporen. Als je arts je niet bevalt of je hebt een ander probleem, vraag dan of je een andere arts mag zien of stap over naar een andere plaats. Maar stop niet met het zoeken van professionele hulp.
Zorg op alle mogelijke manieren voor jezelf!
Gezondheid omvat vele aspecten, niet alleen de afwezigheid van ziekte. Problemen voorkomen hoort ook bij een gezond leven. Om in dit opzicht tijdens de zwangerschap succes te hebben, is het verstandig deze en andere tips die je arts je kan geven op te volgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cereceda M, et al. Consideraciones para una adecuada alimentación en el embarazo. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia;153-159.