Huidverzorging na de bevalling

Hoewel je altijd een goede routine moet volgen, zijn er bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om huidverzorging na de bevalling.
Huidverzorging na de bevalling
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 14 augustus, 2023

Hoewel tijdens de zwangerschap het gezicht er stralend en glad uitziet, is het belangrijk om na het krijgen van je baby bepaalde verzorgingsmaatregelen te nemen. Zo kun je melasma, roodheid, acne en dofheid behandelen. Houd er rekening mee dat in deze fase de progesteron- en oestrogeenspiegel afneemt, waardoor het huidoppervlak enigszins verandert. Lees verder om te ontdekken wat huidverzorging na de bevalling moet inhouden.

Striae beheren

Vrouwen vinden na de zwangerschap vaak striae (Engelse link) op hun lichaam, die ontstaan door gewichtstoename en daaropvolgend gewichtsverlies. Deze verdwijnen misschien niet helemaal, maar ze zullen na verloop van tijd lichter worden. In het begin zijn ze roze, bruin, roodachtig of paars van kleur. Dit stadium vereist de minst complexe behandelingen.

Een van de therapeutische opties voor striae is het aanbrengen van oliën die rijk zijn aan vitamine E en cacaoboter. Ook rozenbottelolie kan gebruikt worden op gebieden die gevoelig zijn voor striae en bijdragen tot het afzwakken ervan. Ze moeten regelmatig gebruikt worden tijdens en na de zwangerschap om de huid van de borst en rond de buik vrij te houden van striae.

Je huid reinigen

Het gebruik van een zachte reiniger is ideaal voor zowel ‘s ochtends als ‘s avonds, gevolgd door een vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème. Er bestaan ook uitgebreidere huidverzorgingsroutines in meerdere stappen. De beste optie is echter die welke in de loop van de tijd wordt uitgevoerd en onderhouden.

Acne-uitbraken

Acne-uitbraken na de bevalling komen heel vaak voor door de hoge progesteronspiegel. Daarom kunnen ze verschijnen in de vorm van eenvoudige puistjes tot meer complexe gevallen van acne (Engelse link). Om te proberen de huid weer te laten stralen is het daarom het beste om de huid ‘s morgens en ‘s avonds te reinigen.

A woman cleansing her face.
Om de huid te reinigen kun je het beste een milde reiniger gebruiken. Daarna moeten een vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème worden aangebracht.

Thuis scrubben

Om de 15 dagen kun je een huidscrub toepassen om de meest oppervlakkige cellen te verwijderen en de vernieuwing van de opperhuid te stimuleren. Ook kun je op verschillende avonden een ontgiftend en hydraterend masker aanbrengen.

Wees voorzichtig met fysieke exfolianten, want die kunnen kleine scheurtjes in het huidoppervlak veroorzaken en een doorgeefluik zijn voor bacteriën die cysteuze acne veroorzaken.

Het depigmenteren van zwangerschapsvlekken

De beste manier om zwangerschapsvlekken te voorkomen of te behandelen en de ernst ervan te verminderen is door de zonnestralen te vermijden of jezelf ertegen te beschermen als je eraan wordt blootgesteld.

Dagelijks zonnebrandcrème gebruiken is de sleutel om melasma onder controle te houden en bij te dragen aan het verminderen ervan, volgens een publicatie van Het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen (Engelse link). Daarnaast kunnen milde exfolianten helpen bij het depigmentatieproces, evenals sommige producten met bleekmiddelen.

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor topische behandeling, waarvan hydrochinon een van de meest gebruikte is. Andere topische middelen zijn onder meer de volgende:

 • Azelaïnezuur.
 • Kojiczuur.
 • Retinoïden.
 • Topische steroïden.
 • Glycolzuur.

Therapie met een combinatie van middelen is de voorkeursbehandeling vanwege verminderde potentiële bijwerkingen en synergie. De meest populaire combinatie is hydrochinon, een topisch steroïde en retinoïnezuur.

Hydratatie van de huid

Naast lotions of serums is algemene hydratatie essentieel. Het maakt het huidoppervlak rekbaarder en maakt het zachter en soepeler. Bovendien hebben veel vochtinbrengers ook een verzachtend effect op een ontstoken huid. Zelfs het zoeken naar een ideale moisturizer is moeilijk, omdat resultaten en behoeften subjectief zijn.

Het gebruik van moisturizers leidt tot een verhoging van het watergehalte van het huidoppervlak. Ook kan een egalisatie van de huid worden waargenomen als gevolg van het opvullen van ruimtes tussen gedesquameerde cellen. Je kunt het beste kiezen voor een product dat hypoallergeen, geurloos, niet-comedogeen en snel absorberend is.

A woman having a belly massage to treat her belly after childbirth.
Cavitatie of buikmassage is een van de behandelingen met apparaten die worden aanbevolen als aanvulling op de dagelijkse huidverzorging na de bevalling.

Esthetische behandelingen voor de huid

Naast de thuiszorgpraktijken die worden aanbevolen tijdens de postpartumperiode, zijn er esthetische behandelingen waarbij apparaten worden gebruikt. Samen met een gevarieerde voeding, goede hydratatie en sporten kunnen de volgende behandelingen fungeren als aanvullend onderdeel van de huidverzorging na de bevalling:

 • Carboxytherapie.
 • Druktherapie.
 • Radiofrequentie.
 • Cavitatie.

Het is belangrijk om minstens 8 weken na de bevalling te wachten om met een van de genoemde esthetische behandelingen te beginnen, en drie maanden als de bevalling via een keizersnede was. Lymfedrainage is een goede optie gezien het grote vermogen om zwellingen en oedeem van de onderste ledematen te verminderen.

Huidverzorging en de postpartumperiode

Na de zwangerschap ontstaan door stress, vermoeidheid en hormonale onevenwichtigheden een verandering in de textuur van het huidoppervlak. Enkele van de meest voorkomende zijn hyperpigmentatie, striae en acne. Door goede huidverzorging na de bevalling, samen met goede voeding en hydratatie, kunnen ze echter gemakkelijk worden opgelost.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Liu DT. Letter: Striae gravidarum. Lancet. 1974 Apr 6;1(7858):625. doi: 10.1016/s0140-6736(74)92681-6. PMID: 4132285.
 • Lang, C., Fisher, M., Neisa, A., MacKinnon, L., Kuchta, S., MacPherson, S., Probert, A., & Arbuckle, T. E. (2016). Personal Care Product Use in Pregnancy and the Postpartum Period: Implications for Exposure Assessment. International journal of environmental research and public health13(1), 105. https://doi.org/10.3390/ijerph13010105
 • Matarasso A, Smith DM. Strategies for Aesthetic Reshaping of the Postpartum Patient. Plast Reconstr Surg. 2015 Aug;136(2):245-257. doi: 10.1097/PRS.0000000000001410. PMID: 26218374.
 • van Pelt HP, Juhlin L. Acne conglobata after pregnancy. Acta Derm Venereol. 1999 Mar;79(2):169. doi: 10.1080/000155599750011516. PMID: 10228648.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.