5 Zomersporten voor kinderen om plezier mee te hebben

Als het om zomersport voor kinderen gaat, moeten ze leuk, onderhoudend en heilzaam zijn. Blijf lezen om meer te weten te komen.
5 Zomersporten voor kinderen om plezier mee te hebben
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Zomersport voor kinderen moet verder gaan dan een eenvoudige leuke activiteit. Als mama’s of papa’s ben je er waarschijnlijk aan gewend je kinderen tijdens het jaar bezig te houden en wil je op vakantie hetzelfde doen. Zomersporten zijn echter bedoeld als constructieve, leuke en motiverende activiteiten waarmee je kleintjes het beste uit hun vrije tijd kunnen halen.

Dus als je nog steeds niet hebt bedacht wat je je kinderen dit jaar kunt bieden, lees dan zeker dit artikel.

Zomersporten voor kinderen

Het optimaal benutten van de vrije tijd tijdens de zomervakanties is essentieel voor het welzijn van een kind. Daarom is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk die activiteiten doen die ze leuk vinden, zodat ze zich gemotiveerd voelen en niet gedwongen.

We laten je een paar uitstekende mogelijkheden voor de zomer zien, die je kunt beoefenen in de context van een kamp (Spaanse link) of een club. Maar altijd onder toezicht van een bekwame leraar.

1. Zwemmen

Als we het over zomersporten hebben, mag zwemmen niet ontbreken. Een van de belangrijkste en populairste lichamelijke sportactiviteiten in de wereld is, misschien, het beste alternatief voor kinderen.

Water is een gunstige omgeving voor kinderen om zich te amuseren. Bovendien brengt het trainen in het zwembad een aantal lichamelijke en psychologische voordelen (Engelse link) met zich mee.

Zwemmen biedt ook verschillende andere positieve aspecten aan kinderen, zoals tegen verdrinking beschermen en de stimulering van de meeste lichamelijke vermogens.

5 Zomersporten voor kinderen om plezier mee te hebben zoals snorkelen
Als je op vakantie naar het strand gaat, denk dan zeker aan snorkelen als activiteit om met je kinderen te doen. Behalve het aspect van de lichamelijke activiteit, kunnen ze zo ook de wonderen van de zee leren kennen.

2. Zomersporten voor kinderen: snorkelen

Snorkelen is geen traditionele sport. In feite is het niet gebruikelijk, maar het valt op als een nieuw, onderhoudend en leuk alternatief.

Dit soort aanbeveling geldt voor iedereen die zijn zomervakantie aan het strand doorbrengt of die de gelegenheid heeft om naar zee te gaan.

Behalve dat je in het water duikt – een factor die een positieve invloed op het lichaam heeft – is het ook mogelijk een wereld vol magie te ontdekken bij de riffen en het onderwaterleven.

Er zijn echter leeftijdsgrenzen als het om snorkelen gaat. Dus je moet eerst met een deskundige overleggen voor je het uitvoert.

3. Wandelen

Misschien lijkt wandelen op het eerste gezicht niet leuk, maar het is een van de vermakelijkste alternatieven om in de zomer te doen. Natuurlijk zal de belangstelling samenhangen met de plaats waar de tocht plaatsvindt.

Je kinderen en zelfs de rest van de familie willen waarschijnlijk de bergen, het bos of de jungle leren kennen. Maak daarom van de gelegenheid gebruik om een wandeltocht uit te voeren over de meest exotische paden die je kunt bereiken.

Naast de sportieve component, die gericht is op lichamelijke en psychische voordelen, draagt wandelen ook bij tot contact met de natuur en het leren kennen van de flora en fauna van de streek.

We raden je aan een gids in de omgeving in te schakelen om van de tocht een completer avontuur te maken en de veiligheid te allen tijde te verzekeren.

4. Rolschaatsen

Tijdens de zomer zijn er meestal openingen in sommige sporten die in de stad beoefend worden, zoals rolschaatsen. Het heeft misschien niet dezelfde hoge graad van avontuur als de vorige opties. Maar het is een leuke en soms extreme activiteit.

Voor kinderen die van avontuur op de stoep houden, is rolschaatsen een goede optie om zich tijdens de zomer te ontwikkelen. Afgezien daarvan kan het beoefend worden in wedstrijdverband of als free-ride activiteit in parken of op speciale schansen.

Het belangrijkste voor het beoefenen van rolschaatsen is dat je kinderen zich van de juiste kleding voorzien. Veiligheid en welzijn zijn van fundamenteel belang om deze sport goed te kunnen beoefenen.

Fietsen is ook leuk voor kinderen om te doen
Fietsen is een heel complete en leuke activiteit voor je kinderen om in de zomer te doen. En als ze het leuk vinden, kunnen ze het het hele jaar door doen.

5. Fietsen

Fietsen heeft verschillende bijzonderheden. De eerste is dat het een activiteit is die dicht bij huis of in een willekeurig park gedaan kan worden. De tweede is dat je het in uiteenlopende omgevingen kunt doen, zoals de bergen of op wegen.

Bovendien kunnen kinderen fietsen als zomersport gebruiken. De regelmatige beoefening ervan maakt het tot een gezond en leuk alternatief om met familie of vrienden uit te voeren.

Zomersporten, toezicht voor kinderen

Bij elk van de aanbevelingen die we gaven moet voldoende toezicht van volwassenen zijn. Probeer gebruik te maken van gidsen en professionals die gericht zijn op elk van de genoemde disciplines, zodat je kinderen ze veilig kunnen beoefenen.

Bedenk tegelijk dat het belang van zomeractiviteiten is dat ze hun vrije tijd zo goed mogelijk benutten. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe pak je de tas van je kind in voor zomerkamp
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe pak je de tas van je kind in voor zomerkamp

Een goed voorbereidde rugtas voor zomerkamp is essentieel om volop van de ervaring te genieten. Vandaag zullen we hier meer over vertellen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.