De 5 voordelen van wandelen voor kinderen

De voordelen van wandelen voor kinderen zijn talrijk, en daarom moet het een activiteit zijn die regelmatig en als gezin beoefend wordt.
De 5 voordelen van wandelen voor kinderen

Laatste update: 09 november, 2022

De voordelen van wandelen voor kinderen zijn talrijk, en daarom onderscheidt wandelen zich als een van de meest aanbevolen lichamelijke activiteiten wereldwijd. Bovendien wordt het beschouwd als het uitgangspunt om een zittende levensstijl, een van de grootste kwaden van onze tijd, te bestrijden.

Hoewel kinderen gekenmerkt worden door rusteloosheid of voortdurend in beweging zijn, is dit niet langer een universele norm. Een van de oorzaken van zo’n neiging tot stilzitten is het overmatig gebruik van elektronische apparaten, die in veel huizen het voornaamste vermaak zijn geworden.

Behalve het zoeken naar de oorzaken van sedentaire levensstijlen, moet het doel van verandering gericht zijn op het aanmoedigen van beweging. En in die zin zal het kennen van de deugden van wandelen voor kinderen je helpen het beste plan van aanpak te ontwikkelen. Mis dit artikel niet!

De voordelen van wandelen voor kinderen

Wandelen is niet alleen een gezonde gewoonte, maar kan ook een vermakelijke activiteit zijn voor kinderen en volwassenen. Tijdens een wandeling kun je verschillende speelse voorstellen (Spaanse link) uitvoeren en een plezierige tijd hebben met het hele gezin.

Wandelen biedt dus een aantal voordelen voor de lichamelijke en psychische gezondheid op elke leeftijd. We nodigen je uit om te weten wat deze positieve aspecten zijn en hoe je kleintje ze kan verkrijgen.

1. Gaat sedentaire leefgewoonten tegen

Een van de belangrijkste voordelen van wandelen, zowel bij kinderen als bij volwassenen, berust op het tegengaan van sedentaire leefgewoonten (Engelse link).

Zoals gezegd is de neiging om stil te blijven zitten een van de meest voorkomende problemen in de wereld. Tegenwoordig blijven kinderen lange uren zitten of liggen, op school of thuis.

Daarom kunnen activiteiten onder leiding van wandelen het beginpunt zijn om hen een gezonde gewoonte in hun dagelijkse routines te laten verwerven. Tegelijk kan het ook de brug zijn naar andere soorten heilzame activiteiten, zoals sport.

De 5 voordelen van wandelen voor kinderen
Naar en van school lopen is een goed beginpunt om deze gezonde gewoonte in het leven van kinderen te integreren. En het levert ze ook andere fundamentele voordelen op.

2. Voordelen van wandelen: het bevordert het leren

Leren is een van de belangrijkste aspecten van het leven van een kind, want de schooldag vertegenwoordigt een groot percentage van hun tijd en inspanning. Maar soms kan gebrek aan concentratie en motivatie de verwerving van nieuwe begrippen onderbreken.

De toename van lichaamsbeweging in de dagelijkse routine van kinderen bevordert echter de concentratie, stimuleert de verbeelding en verhoogt de motivatie. Dit komt doordat lichaamsbeweging de hoeveelheid zuurstofrijk bloed verhoogt dat de hersenen bereikt, evenals andere cruciale delen van het lichaam.

Lopen naar school is daarom veel meer dan een vorm van vervoer.

3. Draagt bij tot de gezondheid van het cardiovasculaire systeem

Als we het over bloedirrigatie hebben, moeten we het ook over het cardiovasculaire systeem hebben.

Tot de bekendste voordelen van wandelen behoort de verbetering van de gezondheid van hart, longen en bloedsomloop.

Om kinderen deze lichamelijke voordelen te laten verkrijgen, is het een goed idee om dagelijkse wandelingen in te voeren die minstens 30 minuten per dag duren en zelfs met variaties in intensiteit. Naarmate de intensiteit toeneemt, heeft ook de cardiovasculaire prikkel de neiging toe te nemen.

4. Voordelen van wandelen: het bevordert de ontwikkeling van lichamelijke capaciteiten

Wandelen is een van de beste alternatieven om in vorm te komen, en kinderen vormen daarop geen uitzondering.

Als kinderen deze activiteit regelmatig doen, bevordert het ook de ontwikkeling van verschillende lichamelijke en motorische capaciteiten, waaronder uithoudingsvermogen en kracht opvallen. Behalve deze is het mogelijk om lenigheid en lenigheid te verbeteren, maar deze vaardigheden vereisen gecombineerd werk tussen wandelen en andere oefeningen.

Kinderen wandelen in de natuur
Het aanmoedigen van wandelen in de buitenlucht is een heel gunstige strategie om de gezondheid van kinderen te verbeteren. Niet alleen in hun lichamelijke sfeer, maar ook psychisch en sociaal.

5. Wandelen verbetert de stemming

Stemming is een andere belangrijke factor in het leven van kinderen, die de meeste van hun dagelijkse taken beïnvloedt. Daarom is het nodig de stemming zo lang mogelijk op een positief peil te houden.

Een alternatief om de stemming te verbeteren is een wandeling te maken, vooral die in groepsverband en in de open lucht. Profiteer van de vrije tijd om tochten uit te voeren op ecologische paden, in parken, of dierentuinen. Zo wordt wandelen veel vermakelijker en ontspannender.

Voordelen van wandelen voor kinderen als gezin

De voordelen van wandelen voor kinderen kunnen alleen of samen verkregen worden. Maar zonder twijfel is wandelen met het gezin veel gezelliger. Kinderen krijgen er ook meer vertrouwen door in zichzelf en hun mogelijkheden, en kunnen er zelfs hun intermenselijke banden mee versterken.

Waar wacht je nog op om te gaan wandelen? Wellicht ook interessant voor jou

4 Tips voor wandelen met je baby
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
4 Tips voor wandelen met je baby

Plan je volgende uitstapje van tevoren met deze gids met tips voor wandelen met je baby. Maak je klaar om van het buitenleven te genieten!