Sporten op wielen voor kinderen: welke voorzorgsmaatregelen te nemen?

Sporten op wielen vereist verschillende voorzorgsmaatregelen om kinderen vertrouwen te laten krijgen en het is je plicht daarvoor te zorgen.
Sporten op wielen voor kinderen: welke voorzorgsmaatregelen te nemen?
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

De voorzorgsmaatregelen die kinderen moeten nemen bij sporten op wielen is een verbintenis die het hele gezin moet aangaan.

Gewoonlijk gebruiken kleintjes liever geen veiligheidselementen wegens het gebrek aan comfort dat ze ervaren of zelfs wegens hoe ze eruit zien. Desondanks zijn deze elementen praktisch verplicht.

Als ouders moet je kinderen motiveren om deze hulpstukken te gebruiken, en ook een reeks andere voorzorgsmaatregelen treffen, zodat de kleintjes rustig en veilig van hun sport kunnen genieten.

De voorzorgsmaatregelen die je moet nemen bij sporten op wielen

De meeste sporten op wielen worden buiten beoefend, zodat ze als een geweldig alternatief voor kinderen beschouwd worden. Bovendien biedt deze vorm van beoefening talrijke lichamelijke en psychologische voordelen, die we niet kunnen negeren.

Een ander belangrijk aspect in verband met sporten op wielen richt zich op gezelschap, want elk van deze activiteiten kan met familie of vrienden gedaan worden.

Met dat alles in gedachten en om zo veel mogelijk voordelen te verkrijgen, is het nodig je aan een reeks voorzorgsmaatregelen te houden. Hieronder laten we je zien welke de meest relevante voorzorgsmaatregelen zijn die je moet nemen.

1. Zorg voor de juiste beschermelementen bij sporten op wielen

Beschermelementen vallen op als een van de eerste sleutels tot sportbeoefening op wielen en misschien wel de belangrijkste factor voor een goede beoefening. Voor, tijdens en na het sporten moet op de juiste plaatsing ervan gelet worden, zowel bij kinderen als bij volwassenen.

Je doel als ouder is je kinderen aan te moedigen deze elementen (Spaanse link) te gebruiken en erop toe te zien dat ze gebruikt worden op de juiste manier waarvoor ze ontworpen zijn.

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden is de maatvoering van deze accessoires, want vaak zie je kinderen met helmen die groter zijn dan aanbevolen of te klein voor hun afmetingen. Dit is een mogelijk ernstige fout, want het geeft een ‘vals’ gevoel van veiligheid, terwijl het in feite verwondingen niet effectief kan voorkomen.

Sporten op wielen voor kinderen
De helmen en de elementen waarmee je kinderen hun sport beoefenen moeten de juiste maat hebben voor je kinderen. Anders verliezen ze hun beschermende functie of vergroten ze zelfs het risico op ongelukken.

2. Sporten op wielen: gebruik trainingswielen

Trainingswielen worden erkend als een van de meest populaire voorzorgsmaatregelen in verband met fietsen. Deze maatregel is in de loop van de tijd geëvolueerd en de stevigheid ervan varieerde om een steeds betere aanpassing aan het terrein te bereiken.

Deze elementen zijn aan te bevelen voor kinderen die beginnen met fietsen en zelfs voor kinderen die geen evenwicht hebben of bang zijn om te oefenen.

Net als bij de veiligheidselementen raden we je aan erop te letten dat zowel de fiets als de hulpwieltjes de juiste maat hebben voor je kind.

3. Zorg ervoor dat de wielen de juiste maat hebben voor je kind

Bij sporten op wielen gebruikt men een extern element. De bekendste zijn o.a. fietsen, rolschaatsen en skateboards.

Een van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen voor het beoefenen van sporten op wielen is de maat van de wielen. Idealiter gebruiken kinderen elementen die passen bij hun grootte of de grootte van hun onderste ledematen.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is te zien bij schaatsen. Als een kind een paar schaatsen draagt die groter zijn dan zijn maat, loopt het meer kans om gewond te raken of gemakkelijker te vallen. Hetzelfde kan gebeuren met fietsen, die oncomfortabel en gevaarlijk zijn als ze niet passen bij de lichaamslengte van de zuigeling.

4. Voorzie ze van passend schoeisel

Niet alle sporten op wielen worden met elementen aan de voeten uitgevoerd, zoals bij schaatsen het geval is. Veel praktijken vereisen voortdurend contact met de grond, en daarom is schoeisel van groot belang (Spaanse link). Met dat in gedachten moet je rekening houden met stevig schoeisel en met de grootte en de smaak van de kinderen.

5. Gebruik methodologische elementen

Sporten op wielen dragen een zeker risico op verwondingen met zich mee. Daarom moeten ze rustig uitgevoerd worden. Het is zelfs nodig om enkele methodologische oefeningen toe te passen om een langzamere overgang te bereiken. Afhankelijk van de sport die je kinderen kiezen, zal de methode om dit te bereiken verschillend zijn.

Bijvoorbeeld, bij skateboarden worden veel bredere planken dan gewoonlijk gebruikt, die langzamere snelheden mogelijk maken.

Twee kinderen zijn aan het spelen met een skateboard
Sporten op wielen zijn uitdagend en erg leuk voor je kinderen. Begeleidze op de beste manier, zodat ze er veilig van kunnen genieten.

Neem actief deel aan de sportverzorging van je kinderen

Als ouder is het je fundamentele plicht voor de veiligheid van je kinderen te zorgen, welke sport ze ook beoefenen. Daarom adviseren we je om actief en consequent aan deze praktijk deel te nemen. En als je niets weet over de discipline die ze kiezen, probeer dan wat onderzoek te doen en op de hoogte te blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.