Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?

Het is goed om elke mozzarella te eten als je zwanger bent, zolang deze kaas aan bepaalde productie-eisen voldoet. Blijf lezen om meer te weten te komen.
Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 28 maart, 2023

Mozzarella is een van de beste kazen die je kunt eten. Deze kaas bevat eiwitten met een hoge biologische waarde en een lager gehalte aan lipiden dan andere zuivelproducten. Veel vrouwen vragen zich echter af of het veilig is om mozzarella te eten als je zwanger bent. Niet alle soorten mozzarella kunnen tijdens de zwangerschap gegeten worden. We vertellen je daarom alles wat je moet weten.

In sommige kaassoorten kunnen bacteriën ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals listeria. Het is vooral schadelijk bij zwangere vrouwen. Het kan namelijk de integriteit van de foetus in gevaar brengen. Daarom moet in dit verband een reeks voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Waar komt mozzarella vandaan?

Om te bepalen of een kaas al dan niet tijdens de zwangerschap gegeten kan worden, moet je de herkomst ervan bepalen. In het geval van mozzarella wordt het voedsel gemaakt van buffelmelk of koemelk. Hier komt het erop aan te weten of dit ingrediënt al dan niet gepasteuriseerd is. In het geval dat het de hittebehandeling niet heeft ondergaan, moet je de consumptie ervan vermijden.

Kun je mozzarella eten als je zwanger bent

Normaal wordt op het etiket vermeld of de melk waarmee het product gemaakt is gepasteuriseerd is. Zo is het gemakkelijk te onderscheiden of het voedsel geschikt is of niet. Staat dit uitdrukkelijke proces er niet op, dan kun je beter geen zuivel consumeren. Het kan dan namelijk problemen geven voor de gezondheid van de foetus.

De voordelen van mozzarella tijdens de zwangerschap

Zoals we bespraken valt mozzarella op door zijn eiwitgehalte. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de ontwikkeling en het herstel van weefsels, zoals gesteld in een studie gepubliceerd in de Annals of Nutrition & Metabolism (Engelse link). Bovendien zijn die in zuivelproducten van hoge biologische waarde. Dat wil zeggen dat ze alle essentiële aminozuren bevatten.

De inname ervan zal de foetus helpen zich gunstig te ontwikkelen en zo zijn groei verzekeren. Als er een tekort aan eiwitopname zou ontstaan, kunnen zowel de moeder als de baby gezondheidsproblemen ondervinden.

Tegelijkertijd heeft mozzarella een aanzienlijk gehalte aan verzadigde vetzuren. Hoewel men dacht dat deze schadelijk waren voor de cardiovasculaire gezondheid, is nu bewezen dat ze gezond zijn.

Om te eindigen moeten we wijzen op de aanwezigheid van calcium in de voeding, dat essentieel is voor een goede ontwikkeling van de botmassa. Dit blijkt onder andere uit onderzoek dat gepubliceerd werd in Nutrients (Engelse link). Om de opname ervan te bevorderen is bovendien frequente blootstelling aan zonlicht nodig.

Hoe deze kaas tijdens de zwangerschap te consumeren

Een van de positieve aspecten van mozzarella is dat het tijdens de zwangerschap op verschillende manieren kan worden geconsumeerd. Als je op het etiket gecontroleerd hebt of de melk gepasteuriseerd is, kun je het toevoegen aan pasta, rijstgerechten, salades, en meer.

Het is een kaas met een heel milde smaak en een hoge elasticiteit. Daarom kan deze kaas deel uitmaken van een groot aantal verschillende gerechten. Er zijn zelfs verschillende soorten op de markt, afhankelijk van het lactosegehalte, zodat je ook producten kunt vinden die geschikt zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn.

De risico’s van het eten van mozzarella

Het enige mogelijke risico dat aan het eten van mozzarella tijdens de zwangerschap verbonden is, zolang het van gepasteuriseerde melk komt, is de verhoging van de energetische waarde van het dieet. Het is een voedingsmiddel dat een aanzienlijke hoeveelheid calorieën levert. Als je het dus niet met mate consumeert, kan het uiteindelijk een ongewenste gewichtstoename opleveren die hoger is dan normaal.

Mozzarella met kaas en basilicum

In dit verband raden we aan het te introduceren in de context van een evenwichtig en gevarieerd dieet, naast het regelmatig beoefenen van lichte lichaamsbeweging.

Kazen die je in de zwangerschap moet vermijden

In het algemeen raden we alle zwangere vrouwen aan kaas te vermijden die met rauwe of ongepasteuriseerde melk gemaakt is. Deze producten kunnen schadelijke kiemen bevatten, die infecties veroorzaken die de foetus en de moeder aantasten. Van de kazen die je moet vermijden, springen de volgende in het oog:

  • Parmezaanse kaas
  • Gerijpte witte kazen
  • Roquefort, gorgonzola en andere blauwe kazen
  • Verse en Burgos-kazen

Het is echter mogelijk een uitzondering te maken met gerijpte witte kazen. Je kunt deze producten alleen consumeren als ze eerder bij hoge temperaturen gekookt zijn.

Je kunt mozzarella consumeren als je zwanger bent

Zoals je gezien hebt kun je mozzarella veilig consumeren als je zwanger bent. Als je maar wel op de voedingswaarde-etikettering let. Het is een voedingsmiddel dat gezondheidsvoordelen kan opleveren, zowel voor de moeder als voor de foetus.

We raden je aan deze kaas te combineren met de consumptie van andere zuivelproducten die van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn. Yoghurt, bijvoorbeeld, is perfect om spijsverteringsproblemen te voorkomen en de biodiversiteit van de microbiota te vergroten. Van kefir is ook aangetoond dat het veel gunstige voedingsstoffen levert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Listeria (listeriosis). Junio 2017. Departamento de Salud de Estados Unidos.
  • Food Data Center. Cheese, mozzarella, whole milk. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.
  • Harvard T. H Chan. Types of fat. Harvard School of Public Health.
  • NHS. Pregnancy Guide. Foods to avoid. Wales National Health Service.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.