Eet groene bladgroenten tijdens de zwangerschap
Wist je dat de voedingsbehoeften van een vrouw tijdens de zwangerschap toenemen? Dat is de reden waarom artsen supplementen zoals foliumzuur voorschrijven als ze niet door voedsel kunnen worden gedekt. Het is een vitamine die betrokken is bij de ontwikkeling van de toekomstige baby, dus het is essentieel om ze gedurende de negen maanden van de zwangerschap dagelijks in je dieet op te nemen. Daarom willen we uitleggen waarom het belangrijk is om tijdens de zwangerschap groene bladgroenten te eten.
Foliumzuur behoort tot de familie van B-vitamines en is oplosbaar in water. Het is onder andere verantwoordelijk voor de vorming van het corpus luteum, gekenmerkt door zijn gele kleur, waardoor de foetus zich kan ontwikkelen. Het is ook betrokken bij de DNA-synthese en celdeling, dus het is essentieel om aan de dagelijkse behoeften te voldoen.
Foetale misvormingen en waarom groene bladgroenten belangrijk zijn
De vorming en sluiting van de neurale buis, geproduceerd tijdens de groei van de foetus, zijn essentieel om neurologische problemen en spina bifida te voorkomen. Respectievelijk manifesteren ze zich door een gebrek aan coördinatie en denken, evenals door moeilijk lopen. Als gevolg hiervan is er een verhoogd risico op een miskraam.
Een van de oorzaken is het gebrek aan foliumzuur, dat we kunnen vinden in groene bladgroenten. Je arts zal je waarschijnlijk ook preventief een supplement van 400 microgram per dag voorschrijven.
Bloedarmoede door foliumzuurgebrek
Hoewel de meest bekende vorm van bloedarmoede wordt veroorzaakt door ijzertekort, zijn vitamine B9- en B12-tekort de hoofdoorzaak van megaloblastaire bloedarmoede. Het manifesteert zich door een toename van de grootte van rode bloedcellen en een afname van hun intense rode kleur.
Als gevolg hiervan vermindert het het transport van zuurstof en bloed naar de weefsels. Het manifesteert zich door gastro-intestinale symptomen zoals diarree, zwelling van de tong als gevolg van een ontsteking en verlies van eetlust.
Verder voorkomen deze vitaminen dat homocysteïne zich in het bloed ophoopt. Homocysteïne is een eiwit dat is afgeleid van het methioninemetabolisme en de overmaat ervan is in verband gebracht met een verhoogd cardiovasculair risico.
Andere redenen om groene bladgroenten te eten tijdens de zwangerschap
Hoewel neurale buisdefecten en bloedarmoede de meest bekende negatieve effecten zijn van vitamine B9-tekort, zijn er aanwijzingen voor andere gevolgen.
Een onderzoek uitgevoerd in China beweert namelijk dat inname van supplementen gedurende 12 weken het risico op vroeggeboorte vermindert.
Als gevolg van het verschijnen van deze pathologieën hebben veel landen ervoor gekozen om voeding te verrijken. Sommige landen doen dit echter nog steeds niet en dit is waar de relatie met het optreden van astma bij kinderen is opgemerkt.
Om deze reden besloten ze hun onderzoek uit te voeren in een land dat deze praktijk van voedselverrijking wel toepast, zoals de Verenigde Staten. Hoewel er een lagere incidentie van astma was, is het belangrijk erop te wijzen dat het een luchtwegaandoening is die verband houdt met genetische en omgevingsfactoren, die de resultaten dus kunnen veranderen. Er zijn dus meer goed gecontroleerde onderzoeken nodig.
Tot slot is het in verband gebracht met verhoogde bloeddruk of pre-eclampsie. Normaal gesproken is het multifactorieel, zoals familiegeschiedenis, ouder zijn dan 35 jaar, zwaarlijvigheid en zwangerschappen van meerlingen.
Het verhogen van de inname van foliumzuur helpt echter om het optreden ervan te verminderen, door middel van 4 microgram per dag gedurende drie maanden.
Hoe kun je dagelijks groene bladgroenten in je dieet opnemen?
Nu je het bovenstaande weet, waarom probeer je niet wat meer groenten in je dieet op te nemen? Hier zijn enkele ideeën en tips die je kunt gebruiken. Bedenk dat deze voedselgroep de basis is van een gezond voedingspatroon.
Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om een salade te maken met andere bladeren dan sla en andijvie? In de supermarkt vind je een grote variëteit, zoals veldsla, rucolo, spinazie en andijvie. Voeg een blikje vis toe in olijfolie, tomaten, wortels, selderij of radijs. Je kunt zelfs wat plakjes sinaasappel of mango toevoegen. Of voeg gesneden aardbeien en wat noten of rozijnen toe voor een uniek gerecht vol voedingsstoffen.
Of maak eens gestoomde snijbiet of broccoli en fruit het dan met een beetje knoflook en paprikapoeder of wat gehakte amandelen met peterselie en wat geraspte citroenschil.
Daarnaast bevatten havervlokken ook foliumzuur. Je kunt ze dagelijks eten. In stoofpotjes met kikkererwten of linzen zijn ze ook heerlijk! Of je kunt gekookte havermout maken met melk of een plantaardige melk met een kaneelstokje en wat citroenschil. Dus, waar wacht je nog op?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Salas-Salvadó, J; Bonada Sanjaume, A; Trallero CAsañas, R; Saló Solà, ME; Burgos Peláez, R (2014) Nutrición y Dietética Clínica. 3ª edición (Barcelona) Editorial EL Servier.
- Folic acid: Primary prevention of neural tube defects. Literature Review. Arch Esp Urol, 69(2): 73-83.
- Folic acid and primary prevention of neural tube defects: A review. Reprod Toxicol, 80:73-84.
- Folate and choline absorption and uptake: Their role in fetal development. Biochimie, 158: 10-19.
- Megaloblastic Anemias: Nutritional and Other Causes. Med Clin North Am, 101(2): 297-317.
- Homocysteine and homocysteine-related compounds: an overview of the roles in the pathology of the cardiovascular and nervous systems. Can J Physiol Pharmacol, 96(10): 991-1003.
- Folic acid supplementation, dietary folate intake and risk of preterm birth in China. Eur J Nutr, 55(4): 1411-22.
- et al (2018) Folic Acid in Pregnancy and Childhood Asthma: A US Cohort. Clin Pediatr, 57(4): 421-27.
- Zheng, L; Huang, J; Kong, H; Wang, F; ¡Su, Y; Xin, H(2020) The effect of folic acid throughout pregnancy among pregnant women at high risk of pre-eclampsia: A randomized clinical trial. Pregancy Hipertens, 19:253-58.
- (2018) Maternal folic acid supplementation for the prevention of preeclampsia: A systematic review and meta-analysis. Paediatr Perinat Epedemiol, 32(4): 346-57.