5 Recepten voor een picknick met de kinderen

Ga je picknicken met de kinderen en weet je niet wat je voor de lunch moet klaarmaken? We delen een paar eenvoudige en voedzame recepten om voor een goede voorraad energie te zorgen.
5 Recepten voor een picknick met de kinderen

Laatste update: 09 september, 2021

Met de kinderen gaan picknicken kan een heel avontuur zijn. Het is echter belangrijk om het eten goed te plannen als je wilt dat alles volgens plan verloopt. Daarom laten we je een serie eenvoudige en voedzame recepten zien voor een picknick met de kinderen.

Hoewel de bereidingen eenvoudig zijn, moet je er toch voor zorgen dat ze compleet zijn. Met andere woorden, dat ze voldoende voedingsstoffen leveren. Het beste kun je gerechten bereiden die bij kamertemperatuur of in minimaal koude omstandigheden bewaard kunnen worden, zoals in een koeltas. Zo voorkom je voedselvergiftiging.

Heb je al een pen en papier om deze recepten op te schrijven? Laten we dan aan de slag gaan!

1. Wrap met kip en veldsla

Wraps zijn een van de beste opties om tijdens een picknick te eten, niet alleen vanwege hun gemak maar ook vanwege hun eenvoudige bereiding. Je hoeft alleen maar een kipfilet te sauteren met wat geassorteerde groenten (paprika, ui, en courgette bijvoorbeeld) en alles in een fajita te leggen. Voor een knapperig accent kun je er veldsla of taugé bij doen.

Dit recept levert eiwitten met een hoge biologische waarde, die nodig zijn voor een goede spiergezondheid. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in de Jaarboeken van Voeding & Metabolisme (Engelse link). Bedenk dat bij opgroeiende kinderen de basale behoefte aan deze voedingsstoffen verhoogd is.

2. Leuke canapés

A egg sandwich with tomato wedges and an egg slice forming the shape of a flower.

Om deze canapés te bereiden, moet je een sneetje gesneden brood roosteren. Leg er dan een plakje kaas bovenop en teken er iets leuks op met groenten. Dat kunnen paprika’s, spruitjes, tomaten, komkommers, of wat je maar kiest zijn. Om het af te maken kun je er een drupje extra vierge olijfolie op doen om het geheel meer smaak te geven.

3. Aardappelomelet

Aardappelomeletten zijn een klassieker binnen de Spaanse gastronomie en kunnen koud gegeten worden zonder hun organoleptische kenmerken te verliezen. Maar om ze tijdens een picknick te eten, moet je ze van binnen goed gaar koken, zonder sporen van rauw ei achter te laten. Anders neemt het risico op voedselvergiftiging toe.

Het bereiden van een aardappelomelet is eenvoudig. Schil een paar aardappelen en snijd ze in kleine, maar onregelmatige stukjes. Bak ze dan in olie en klop 3 of 4 eieren los in een kom. Als de aardappelen gaar maar nog niet bruin zijn, moet je ze van het vuur halen en in de kom doen. Meng ze daar met de eieren en voeg zout toe.

Doe tenslotte alles terug in de koekenpan zonder olie en bak 3 of 4 minuten aan elke kant. Als je wilt, kun je in kleine blokjes gesneden ui aan de bereiding toevoegen.

4. Maaltijdsalade voor een picknick met de kinderen

Een maaltijdsalade kenmerkt zich door de aanwezigheid van een verscheidenheid aan groenten en een bron van hoogwaardige eiwitten. Om hem te bereiden kook je 3 middelgrote aardappelen en 3 eieren. Als beide klaar en koud zijn, worden ze in kleine stukjes gesneden en in een kom gegoten.

Doe in dezelfde kom 3 tomaten, een rode en twee groene paprika’s, een ui, en een paar blikjes tonijn, allemaal in kleine stukjes gesneden. Breng op smaak met zout, olijfolie en azijn en bewaar koud. Doe het een paar minuten voor vertrek in een koeltas en het is klaar om van te genieten!

5. Sandwich met gezonde ingrediënten

Sandwiches cut into triangle-shaped quarters.

Een sandwich hoeft niet synoniem te zijn met fast food. Je kunt kwaliteitsbrood kiezen en er verse voedingsmiddelen op leggen. Een goed alternatief dat geschikt is voor een picknick met de kinderen is bijvoorbeeld dik zuurdesembrood.

Binnenin kun je gegrilde kipfilet, in plakjes gesneden tomaten, uienringen en wat sla leggen. Je kunt ook wat plakjes kaas op het warme vlees leggen en laten smelten.

Op deze manier krijg je een gerecht met een hoge voedingsdichtheid. Behalve het kippeneiwit bevat dit hapje ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels, een belangrijke stof als het gaat om het voorkomen van constipatie (Engelse link).

Bereid gezonde gerechten voor een picknick met de kinderen

Zoals je hebt kunnen lezen, betekent op picknick gaan met de kinderen niet dat je slecht hoeft te eten. Het is mogelijk een gezond maar eenvoudig menu te bereiden dat gemakkelijk te vervoeren is en goed te bewaren is in een koeltas of op kamertemperatuur.

Zo kunnen jij en je gezin nieuwe plaatsen ontdekken zonder een optimale toevoer van voedingsstoffen uit het oog te verliezen. Wellicht ook interessant voor jou

De beste voedingsmiddelen voor je kind
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De beste voedingsmiddelen voor je kind

Voedingsmiddelen met de juiste hoeveelheid calorieën, voedingsstoffen en vitamines is cruciaal voor de ontwikkeling van je kind.  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
  • Vriesman MH, Koppen IJN, Camilleri M, Di Lorenzo C, Benninga MA. Management of functional constipation in children and adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Jan;17(1):21-39. doi: 10.1038/s41575-019-0222-y. Epub 2019 Nov 5. PMID: 31690829.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.