Eenpansrecepten voor kinderen

Veel ouders vragen zich af wat ze voor hun kinderen moeten koken. Soms komen ze vast te zitten in een kooksleur. Maar het is niet nodig om dure ingrediënten te kopen of uren in de keuken door te brengen als je deze eenpansrecepten voor kinderen maakt.
Eenpansrecepten voor kinderen
Saúl Sánchez Arias

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Geschreven door Saúl Sánchez Arias

Laatste update: 26 oktober, 2022

Eenpansrecepten voor kinderen zijn ideaal als je kookt voor kinderen die een variatie aan verschillende voedingsmiddelen beginnen te proberen. Deze eenvoudige eenpansrecepten bevatten allemaal gezonde, voedzame ingrediënten. Waarom voeg je ze dus niet toe aan je doordeweekse menulijst en verras je je gezin met iets anders?

Het is herkenbaar: Het is bijna etenstijd en je hebt geen idee wat je moet koken. Voor een gezin met jonge kinderen is dit nog erger. Kleine kinderen hebben namelijk afwisseling nodig en raken verveeld door steeds weer dezelfde gerechten te eten.

Als je kinderen kieskeurige eters zijn en niet graag nieuwe dingen proberen, kan het plannen van maaltijden een hele klus worden.

Een oplossing is om een paar eenpansrecepten voor kinderen bij de hand te hebben. Deze zijn geweldig voor ouders die een gezin hebben te voeden. Waarom? Laten we het uitzoeken.

Voordelen van eenpansrecepten en stoofschotels voor kinderen

Overweeg je om een aantal eenpansrecepten voor kinderen uit te proberen? Hier zijn nog een paar redenen om het te maken:

5 eenpansrecepten voor kinderen waar ze dol op zullen zijn

Als je op zoek bent naar gemakkelijke, gezonde en smakelijke gerechten, dan zijn eenpansrecepten voor kinderen zoals de soepen en stoofschotels in dit artikel je beste keus.

Er zijn veel variaties op eenpansrecepten voor kinderen. In dit artikel richten we ons echter op warme gerechten voor koude nachten.

1. Linzensoep met groenten

Dit is een voedzaam recept. Dit is wat je moet doen:

  • Kook eerst de linzen (180 gram) op laag vuur gedurende 20 minuten met 1 grote ui, 2 courgettes, 3 grote wortelen en 3 aardappels.
  • Voeg vervolgens een handvol kool, snijbiet of spinazie toe,  5 minuten voordat de linzen gaar zijn.
  • Haal dan de pan van het vuur en mix alles door elkaar.

Werk het af met een snufje gehakte peterselie, zout en peper.

Eenpansrecepten voor kinderen

2. Eenpansrecepten: gnocchi met pompoen en groenten

  • Verwarm voor dit stevige eenpansgerecht een klontje boter in een pan en voeg 300 gram pompoen toe.
  • Roer er vervolgens 1 in kleine stukjes gesneden rode paprika, salie, een teen knoflook en een snufje zout door en kook tot ze zacht zijn.
  • Giet daarna twee kopjes kippenbouillon en 300 gram gehakte boerenkool of snijbiet erbij. Laat het 4 minuten sudderen op laag vuur.
  • Voeg dan een pakje verse gnocchi toe.
  • Zodra dit goed verwarmd is, voeg je geraspte kaas toe. Als de kaas is gesmolten en bubbelt, is het klaar om te serveren.

3. Bieten- en pompoenpittensoep

Deze kleurrijke soep zit boordevol vitamines en bevat koolhydraten, vezels, foliumzuur en ijzer.

  • Was, schil en hak eerst 3 hele, rauwe bieten.
  • Snijd vervolgens een ui in plakjes en bak deze in een beetje olie goudbruin. Voeg ook de knoflook toe.
  • Doe er dan de bieten, een lepel pompoenpitten, 1 theelepel kurkuma en zout bij.
  • Als laatste voeg je water toe totdat het onder staat. Kook gedurende 20 minuten.
  • Haal tenslotte de pan van het vuur en mix alles.

Deze soep kan ook koud geserveerd worden. Net wat je liever hebt.

4. Kippen- en groentesoep

Soep is perfect voor koude dagen en ook een ideale manier om een verscheidenheid aan groenten in het voedselpatroon van je kind te krijgen. Kippen- en groentesoep is een klassieker.

  • Snijd eerst 1 wortel en 300 gram sperziebonen in stukjes.
  • Snijd vervolgens 3 kipfilets in kleine stukjes en bak dit in twee eetlepels olie.
  • Voeg twee in plakjes gesneden prei toe en bak tot de kip goudbruin begint te worden.
  • Tot slot voeg je de in stukjes gesneden groenten toe met 1 liter groentebouillon. Laat dit 20 minuten op laag vuur koken.
Eenpansgerechten

5. Aardappelen a la Riojana

Dit gerecht wordt traditioneel in de herfst gegeten in La Rioja, Spanje. Eenvoudig en heerlijk. Het is een favoriet bij zowel kinderen als volwassenen.

  • Bak hiervoor 2 fijngesneden uien en 3 teentjes knoflook op laag vuur.
  • Wanneer de ui goudbruin begint te worden, voeg dan plakjes Spaanse chorizo toe zonder schil.
  • Voeg vervolgens gewassen, geschilde en in plakjes gesneden aardappelen toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en een laurierblad, meng goed en laat enkele minuten koken.
  • Bedek tot slot de aardappelen met water en kook ze 30 minuten. Zodra de aardappelen gaar zijn, is het gerecht klaar om te serveren.

Als je van koken houdt en graag experimenteert, zijn deze soepen en stoofschotels een praktische en gemakkelijke manier om nieuwe dingen te proberen.

Er zijn veel gerechten om uit te proberen. Een daarvan kan nog jarenlang de favoriet van het gezin worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aune D., Giovannucci R., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality – a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adutls. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Dalwood Ph, Marshall S, et al. Diet quality indices and their associations with health-related outcomes in children and adolescents: an updated systematic review. Nutrition Journal. 2020. 19:118.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.