Hoe je kinderen tijdens het koken te vermaken

Als je op zoek bent naar manieren om kinderen te vermaken tijdens het koken, dan geven we je in dit artikel een aantal geweldige ideeën. Blijf lezen om meer te weten te komen.
Hoe je kinderen tijdens het koken te vermaken
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Als moeder is het zeker niet eenvoudig om je kinderen te vermaken terwijl je thuis taken uitvoert. Aangezien we weten dat dit een moeilijk onderdeel is van het moeder zijn, laten we je in dit artikel zien hoe je kinderen kunt vermaken tijdens het koken. Let op en kies je favoriete tip!

Het is voor moeders altijd lastig om te kiezen wat je voor het avondeten moet maken. Het is echter vaak een uitdaging op zich om kinderen tijdens het maken van gerechten blij en bezig te houden. Dit geldt vooral voor baby’s, omdat ze constant toezicht nodig hebben. Over het algemeen hebben ze veel meer behoeften.

Ongeacht hoe je ervoor kiest om je kinderen tijdens het koken te vermaken, het belangrijkste om te onthouden is om je kinderen in het zicht te houden. Zelfs wanneer er oudere broers en zussen spelen, ligt de verantwoordelijkheid om je kinderen veilig te houden bij jou.

Dus, hier is een korte lijst met eenvoudige ideeën om kinderen tijdens het koken te vermaken. Kies je favoriet!

Hoe je kinderen te vermaken tijdens het koken

1. Tekenen op de vaatwasser

De eerste tip is om je kinderen op de vaatwasser te laten tekenen. Ja, je leest het goed. Je kunt je vaatwasser echter veranderen in een droog uitwisbaar bord met markers. Je kunt droog uitwisbare markers gebruiken op niet-poreuze oppervlakken zoals whiteboards, glas, plastic en ramen.

Het is niet nodig je ergens zorgen over te maken, omdat je de tekeningen gemakkelijk met water en een handdoek kunt wissen, net als met een droog uitwisbaar bord. Als je klaar bent, geef je kinderen dan een kom met water en laat ze de vaatwasser schoonmaken als ze klaar zijn.

2. Spelen in de gootsteen

Meisje helpt in de keuken

Kinderen zijn dol op water! Het is misschien een goed idee om je kinderen op een kruk voor de gootsteen te laten staan terwijl het water loopt om ze bezig te houden. Vul gewoon een kopje en gooi het steeds opnieuw leeg. Je hoeft alleen handdoeken bij de hand te houden voor als ze water op de vloer morsen.

3. Interactieve en educatieve applicaties en websites

Niet alle technologie is schadelijk voor jonge kinderen. Educatieve applicaties en websites kunnen zelfs voor een lange periode erg vermakelijk zijn voor kinderen.

Er zijn er zoveel om uit te kiezen dat je wat onderzoek moet doen om de beste voor je kinderen te vinden. We weten zeker dat je kinderen er dol op zullen zijn!

4. Speelgoed om je kinderen tijdens het koken te vermaken

Zonder twijfel is er speelgoed dat kinderen leuker vinden dan ander speelgoed, en dat alleen gereserveerd is voor speciale momenten, bijvoorbeeld wanneer mama eten aan het koken is.

We raden aan om het favoriete speelgoed van je kinderen op te bergen en ze het alleen tijdens het koken te laten gebruiken. Op die manier kun je ze tijdens het eten vermaken.

5. Je helpen met koken

Kinderen tijdens het koken vermaken

Tot slot moet je weten dat jonge kinderen graag het gevoel hebben dat ze thuis helpen. Dit betekent dat ze waarschijnlijk graag in de keuken zullen helpen. Kookactiviteiten voor kinderen, zoals roeren (wat geschikt is voor hun leeftijd), afwassen en de tafel dekken zullen hen blij en bezig houden.

We raden ook aan om eenvoudige taken voor je kinderen te vinden, zoals:

  • Het wassen van groenten.
  • Slabladeren in stukjes trekken voor de salade.
  • Roeren.
  • Zelfs het afmeten van ingrediënten.

Ze kunnen ook helpen de tafel te dekken, zodat ze bezig zijn terwijl je ze in de gaten houdt. Op deze manier zijn ze echt productief en heb je unieke en uitzonderlijke keukenassistenten.

Zoals je kunt zien, zijn er veel manieren om kinderen tijdens het koken te vermaken. Houd deze tips dus in gedachten en kies je favoriet. We hopen in ieder geval dat je vanaf nu weet hoe je ze bezig kunt houden. Waar wacht je dus nog op? Je zult er geen spijt van krijgen deze tips uit te proberen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Senecky, Y., Agassi, H., Inbar, D., Horesh, N., Diamond, G., Bergman, Y. S., & Apter, A.(2009). Post-adoption depression among adoptive mothers. Journal of Affective Disorders115(1–2), 62–68. https://doi.org/10.1016/j.jad.2008.09.002
  • Payne, J. L., Fields, E. S., Meuchel, J. M., Jaffe, C. J., & Jha, M. (2010). Post adoption depression. Archives of Women’s Mental Health13(2), 147–151. https://doi.org/10.1007/s00737-009-0137-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.