Kiwipuree voor baby's: recept en voordelen
Bij deze gelegenheid gaan we je leren hoe je een kiwipuree voor baby’s kunt bereiden. Dit recept kan perfect opgenomen worden in het kader van aanvullende voeding, vanaf de leeftijd van 6 maanden. In deze tijd is het bovendien bijzonder belangrijk de voedings- en energie-inname van je kind te verhogen om de gezonde groei van je kleintje te bevorderen.
Alvorens te beginnen, moet opgemerkt worden dat het tot 6 maanden aan te bevelen is exclusieve borstvoeding te geven. Er is het alternatief om flesmelk te gebruiken, hoewel deze producten niet dezelfde bestanddelen hebben als moedermelk. Zelfs in de loop der jaren kunnen ze het risico op het ontstaan van auto-immuunproblemen bij het kind verhogen.
Klaar om je baby te gaan spenen met deze voedzame vrucht? Let op!
Ingrediënten voor de kiwipuree
Om een voortreffelijke kiwipuree voor baby’s te maken, zijn de volgende ingrediënten nodig:
- 1/4 van een kiwi, geschild en rijp
- 1/4 van een appel, geschild en rijp
Appels zijn een optioneel ingrediënt, maar als je ze niet wilt toevoegen, kun je ze vervangen door water, zodat de uiteindelijke textuur vloeibaarder is.
Maar als je besluit ze er toch bij te doen, kies dan voor de rode appel. Groene appels zijn over het algemeen zuurder, wat de acceptatie bij jongere baby’s negatief kan beïnvloeden.
Idealiter kies je rode appels, zodat ze niet zo zuur zijn voor je baby. Maar als ze groene appels lekker vinden, kun je die er ook bij doen.Stap-voor-stap instructies
Je moet beginnen met het schillen van de kiwi. Doe hem dan in de kan van een blender en maak hem fijn. Als deze stap achter de rug is, is het belangrijk dat je alle pitjes verwijdert om verstikking te voorkomen. Daartoe wordt het resultaat door een fijne zeef gehaald, zodat de pitjes behouden blijven.
Als deze stap voltooid is, schil jede appel en plet je hem op dezelfde manier en meng je beide bereidingen door elkaar. Als het te dik is, kun je een beetje water toevoegen.
De voordelen van kiwipuree
De opname van kiwipuree in het dieet van baby’s biedt een aantal gezondheidsvoordelen.
Enerzijds is het een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels. We hebben het over een element dat de darmtransit weet te stimuleren en zo constipatieproblemen vermindert, zoals blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Reviews (Engelse link).
Tegelijk zijn kiwi’s een van de beste bronnen van vitamine C die er bestaan. Deze voedingsstof vervult vele vitale functies in het menselijk lichaam, zoals het versterken van het immuunsysteem.
Volgens een studie gepubliceerd in Nutrients (Engelse link), wordt door voldoende van deze vitamine op peil te houden, de incidentie van infectieuze pathologieën verminderd en de symptoombestrijding tijdens deze aandoeningen verbeterd.
Bovendien is vitamine C een essentieel element als het gaat om het stimuleren van de endogene synthese van collageen, dat een van de meest overvloedige eiwitten in het menselijk lichaam is. Het maakt deel uit van bijna alle structuren en weefsels en is beslissend voor de groei. Daarom is het belangrijk dat er tijdens de kindertijd geen tekort aan micronutriënten is.
Tenslotte bevatten kiwi’s talrijke fytochemicaliën met antioxidant werking. Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en voorkomen dat ze zich ophopen in de weefsels van het lichaam, waardoor het risico om ziek te worden afneemt. Opgemerkt moet worden dat veel chronische gezondheidsproblemen ontstaan als gevolg van een teveel aan dit soort stoffen in het lichaam.
Neem kiwi al vroeg op in het dieet van je kleintje
Gezien al het bovenstaande is het de moeite waard om kiwi’s vanaf de eerste levensjaren in het dieet van kinderen op te nemen. Natuurlijk is het het beste om een gevarieerde voeding te garanderen en vooral een die een overwicht aan voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong bevat. Zowel fruit als groenten zijn absoluut noodzakelijk.
Het is niet aangetoond dat de vroege introductie van kiwi in het dieet van een baby het risico op allergieën of voedselintoleranties verhoogt.Bereid thuis kiwipuree voor baby’s
Zoals je ziet is het bereiden van kiwipuree voor baby’s een heel eenvoudige klus. Je hebt de mogelijkheid om er ook appel in te verwerken om de uiteindelijke smaak en textuur te verbeteren, hoewel je kiwi ook als enige ingrediënt kunt gebruiken. Dit hangt af van de voorkeur van elk kind.
Hoe het ook zij, het eindresultaat zal opvallen doordat het veel essentiële micronutriënten en hoogwaardige antioxidanten bevat.
Tot slot is het belangrijk te onthouden hoe belangrijk het is om al in een vroeg levensstadium goede eetgewoonten bij te brengen. Zo wordt het risico van toekomstige afwijzing met voedingsmiddelen als groenten en vis kleiner. Tijdens de kindertijd worden gewoonten op een veel eenvoudiger manier aangenomen, waardoor mettertijd een beter resultaat bereikt kan worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 18(2), 101–116. Disponible en: https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211. Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu9111211