Gezonde en goedkope recepten om te koken tijdens de coronacrisis
We ervaren een moeilijke economische situatie als gevolg van de wereldwijde COVID-19-crisis. Het belangrijkste doel van de meeste mensen is dus om de kosten zoveel mogelijk te verminderen, en dit is waar diëten worden beïnvloed. Daarom hebben we deze lijst met gezonde en goedkope recepten samengesteld om te koken tijdens de coronacrisis.
Het is heel gemakkelijk om gebruik te maken van kant-en-klare gerechten, fastfood en voorbewerkte voedingsmiddelen, omdat ze meestal niet duur zijn.
Op de lange termijn beïnvloeden ze echter je gezondheid en als je hun prijzen optelt, merk je misschien dat je aan het einde van de maand toch meer hebt uitgegeven. Om deze reden hebben we besloten om een aantal recepten te delen om tijdens de coronacrisis te koken. Maar we geven je eerst een paar tips.
Geld besparen op het koken tijdens de coronacrisis
De eerste stap is om te plannen. Maak een lijst met alle ingrediënten die je nodig hebt. We raden zelfs aan om naar de boerenmarkten te gaan, omdat de prijzen goedkoper zijn dan in supermarkten.
- Geef voorkeur aan voedsel dat vers is en uit de buurt komt. Het is iets om rekening mee te houden bij fruit, peulvruchten en groenten. In dat geval is het het beste dat ze seizoensgebonden zijn, omdat ze goedkoper zijn en bovendien vol van smaak. Het zijn ook belangrijke onderdelen van een gezond dieet.
- Wat betreft eiwitbronnen zijn peulvruchten en eieren goedkoper dan vlees en vis. Wat dit laatste betreft, is de prijs afhankelijk van het soort. Zo kosten kip en konijn minder dan rundvlees fof zeebaars. En ansjovis is bijvoorbeeld goedkoper in vergelijking met zeeduivel.
- Een van de beste opties is om groenten, vis en bonen in blik te kopen, omdat ze maandenlang meegaan en je kunt besparen door meer te kopen.
- Granen zijn ideaal bij gerechten, maar ook aardappelen, pasta en rijst. Bovendien kunt je meer tegelijk koken en zo tijd en gas of elektriciteit besparen (afhankelijk van je gasstel).
- Vervang frisdrank, sappen en alcohol voor water. Het is de beste manier om te hydrateren, je spijsvertering te verbeteren en je beter te voelen.
- In het geval van zuivelproducten kan je gebruik maken van huismerken.
- Het is beter om voedingsmiddelen zoals noten in bulk te kopen, omdat ze dan goedkoper zijn.
- Profiteer van kliekjes en resten om nieuwe gerechten te maken en afval te verminderen.
- Gebruik ten slotte olijfolie en droge kruiden.
5 gezonde en goedkope recepten om te koken tijdens de coronacrisis
Boerensalade
Ingrediënten:
- 3 middelgrote aardappelen
- 2 blikjes tonijn in olie
- 1 rauwe rode paprika
- ½ ui
- Zout
- Olijfolie
Voorbereiding:
Kook eerst de aardappelen met de schil in een pan met water ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat ze gaar zijn door ze met een vork te prikken. Was ondertussen de paprika, ontpit hem, snij hem in blokjes en doe hem in een kom.
Snijd de ui vervolgens in dunne reepjes en doe deze in dezelfde kom als de paprika. Voeg daarna de tonijn toe. Als de aardappelen klaar zijn, laat ze dan afkoelen en schil ze. Snij ze in blokjes en meng ze met de rest van de ingrediënten. Breng op smaak met het zout.
Macaroni gebakken met seizoensgroenten, een geweldig recept om te koken tijdens de coronacrisis
Ingrediënten:
- 300 gram macaroni (75 gram per persoon)
- Rijpe tomaten
- 2 middelgrote courgettes
- 150 gram champignons
- Geraspte kaas (optioneel)
- Olijfolie
Voorbereiding:
Breng eerst water aan de kook in een paar pannen. Een om de pasta te koken en een andere om de tomaten te blancheren. Was vervolgens de tomaten onder stromend water en maak een kruisvormige markering, zodat ze gemakkelijker te schillen zijn. Als het water kookt, doe je ze erin en laat je ze een paar minuten staan. Giet af en zet opzij.
Was en snijd daarna de courgette. Maak de champignons schoon met vochtig keukenpapier en snijd ze in plakjes. Als je klaar bent, verwarm je een bakpan met olie. Bak de courgette zacht, leg apart in een kom en doe hetzelfde met de champignons.
Fruit in een andere koekenpan de geprakte en geschilde tomaat met olie. Meng tot slot de pasta met de groenten en voeg de tomatensaus toe. Je kunt er eventueel wat geraspte kaas overheen doen.
Kikkererwtensalade met aardbeien en spinazie
Ingrediënten:
- 600 gram gekookte kikkererwten
- 150 gram babyspinazie
- 5 of 6 aardbeien
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- Zout
- Olijfolie
- Balsamico azijn
Voorbereiding:
Was eerst de aardbeien en snijd ze in dunne plakjes. Was vervolgens de spinazie en doe deze in een kom. Voeg de kikkererwten toe (als ze uit een blik zijn, zeef ze dan en was ze goed met water). Schik de aardbeien in een cirkel. Versier met de zaadjes. Breng daarna op smaak met zout, olie en azijn. Voila!
Konijn met knoflook en artisjokken
Ingrediënten:
- 1 konijn
- 5 teentjes knoflook
- 250 ml witte wijn
- 500 ml water
- 6 artisjokken
- Een paar takjes rozemarijn
- Zout
- Olijfolie
Voorbereiding:
Verwijder eerst de buitenste bladeren van de artisjokken en schil de stengel. Snijd ze vervolgens in stukjes en laat ze in een kom met water en citroen weken. Op deze manier worden ze niet bruin.
Braad het konijn vervolgens in een pan met olie. Als het klaar is, voeg je de gepelde knoflook toe en bak je nog vijf minuten. Voeg de wijn toe tot de alcohol is verdampt en voeg de rest van de ingrediënten toe. Laat minimaal 20 minuten koken, terwijl je af en toe roert.
Controleer na die tijd of de artisjokken en het konijn zacht en goed gaar zijn, en verleng de tijd totdat ze naar wens zijn. Haal ten slotte van het vuur en laat vijf minuten rusten.
Carpaccio van fruit
Ingrediënten:
- Ananas
- Kiwi
- Banaan
Voorbereiding:
Schil de vruchten, snijd ze vervolgens in plakjes en leg ze op een bord. Je kunt kaneel of een paar druppels citroensap toevoegen om ze smaak te geven.
Zoals je hebt gezien, is gezond eten gemakkelijker dan het lijkt. We hopen dat je de recepten uitprobeert die we hier hebben gedeeld! Ze zijn allemaal rijk aan voedingsstoffen om je gezond te houden.