Terug naar school: hoe ga je om met de uitgaven?

Terug naar school is een spannende tijd voor kinderen en soms een grote zorg voor ouders. We laten je zien hoe je de uitgaven op een slimme manier kunt beheren.
Terug naar school: hoe ga je om met de uitgaven?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Het begin van een nieuw schooljaar is een dure tijd voor alle gezinnen met schoolgaande kinderen. Het is een grote uitgave en soms is het moeilijk om alle kosten te dekken, vooral als je meer dan één kind hebt. Daarom geven we je wat adviezen zodat je de terug naar school uitgaven zo goed mogelijk het hoofd kunt bieden.

Tips om te besparen op terug naar school uitgaven

Zoals je weet kost terug naar school gaan veel geld en het is niet gemakkelijk om het uit te moeten geven. Maar er is geen andere keus dan het te doen. Na je vakantie uitgaven kan het voor veel gezinnen een moeilijke tijd zijn. Daarom is het essentieel dat je weet hoe je met deze uitgaven omgaat en je aankopen zo goed mogelijk doet.

Maak een boodschappenlijstje

Koop niet gewoon wat in je opkomt of wat je opvalt, want je zou kunnen eindigen met meer te kopen dan je nodig hebt of essentiële artikelen vergeten. Daarom is het essentieel dat je een boodschappenlijstje maakt (Engelse link) voor alles wat met terug naar school gaan te maken heeft, op dezelfde manier als je dat doet met het boodschappenlijstje voor de boodschappen voor je gezin.

Terug naar school

Bekijk wat je thuis al hebt

Voordat je het boodschappenlijstje maakt, is het belangrijk dat je de schoolspullen die je thuis hebt van het vorige schooljaar nog eens bekijkt. Zo hoef je geen materialen te kopen die je nog van vorig jaar hebt liggen.

Als je bijvoorbeeld rekenmachines, woordenboeken, verf, kleuren, etuis hebt, of als de rugzakken nog in goede staat zijn… zijn dit dingen waarop je kunt besparen, geen probleem. Als ze in de loop van het jaar beschadigd raken kun je ze opnieuw kopen. Maar doe dat als de financiën niet meer zo krap zijn als in augustus.

Terug naar school: zoek naar online aanbiedingen

Op het Internet kun je, zolang je op vertrouwde sites koopt, goede aanbiedingen vinden om schoolspullen voor een goede prijs te kopen. Vergelijk verschillende websites tot je de beste waarde voor je geld (Engelse link) vindt.

Je bespaart tijd en geld omdat je niet naar fysieke winkels hoeft te gaan om te kopen wat je nodig hebt. Bovendien biedt het Internet waarschijnlijk meer variatie dan wanneer je naar een winkel gaat, waar de keuzemogelijkheden schaarser zijn.

Koop alleen wat nodig is

Wanneer je naar een winkel gaat of op zoek bent naar schoolbenodigdheden, is het heel gewoon dat er dingen zijn die je uiteindelijk in een opwelling koopt, meer voor de vormgeving dan voor de functie die ze dienen. Kinderen kunnen snel verliefd worden op een product waar ze later misschien niet veel meer aan hebben.

Je kunt ze iets bijzonders geven om het jaar enthousiast te beginnen, zoals een mooie etui of de stiften die ze het mooist vinden, maar alleen iets dat zeker nuttig zal zijn.

Tweedehands boeken

Als je boeken moet kopen, weet je dat het erg duur is om er voor te betalen als ze nieuw zijn. Daarom is een idee dat je ze tweedehands koopt. Het werkt alleen voor studieboeken, maar het is een prima optie om veel geld te besparen.

Samen met het gezin sparen


Vermijd het afsluiten van leningen voor je terug naar school uitgaven

Het is waar dat er leningen en minileningen zijn die een manier kunnen zijn om gemakkelijk geld te krijgen om al het materiaal in een keer te betalen… maar het is niet altijd de beste optie voor alle gezinnen, hoe comfortabel en verleidelijk de voorwaarden in het begin ook zijn.

Als je besluit om zo’n minilening te vragen, wees er dan zeker van dat de rente niet buitensporig hoog is en dat je de aflossingen comfortabel zult kunnen betalen zonder dat het een probleem is voor de economie van je gezin. Als het je lukt, ga je gang. Anders is het beter dat je rekening houdt met de hierboven vermelde tips.

Als je rekening houdt met al deze tips om geld te besparen op de uitgaven voor het schooljaar, zul je zien dat het allemaal wel meevalt zijn dat je al die uitgaven beter aankunt zonder er hoofdpijn van te hebben. Wellicht ook interessant voor jou

De eerste dag van het schooljaar
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De eerste dag van het schooljaar

De eerste dag van het schooljaar is niet zomaar een dag. Het is het begin van een nieuwe fase voor schoolkinderen en hun familie.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.