Hoe leer je kinderen hoe ze moeten inpakken voor vakantie

Houdt je gezin van reizen? Bekijk deze eenvoudige tips over hoe je kinderen leert in te pakken voor vakantie en pas ze toe op je volgende reis.
Hoe leer je kinderen hoe ze moeten inpakken voor vakantie
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

“Mam, je hebt mijn gele laarzen niet in de koffer gedaan! Pap, ik mis mijn speelgoed!” Hoe vaak heb je zulke opmerkingen al niet gehoord tijdens een reis? Nou, niet meer! Nu is het tijd om kinderen te leren hoe ze moeten inpakken voor vakantie.

Je moet weten dat het voor iedereen gunstig is als je kleintjes bepaalde huishoudelijke klusjes doen die bij hun leeftijd passen en dat je ze de gelegenheid geeft daarover beslissingen te nemen. Dit stimuleert hun zelfstandigheid en onafhankelijkheid, die doorslaggevend zal zijn in andere aspecten van hun leven.

Een van die taken die hen kunnen helpen kleine beslissingen te leren nemen is het inpakken van hun koffer als jullie met het gezin op reis gaan. Dus, als je de volgende vakantie organiseert, geef je je kind de verantwoordelijkheid om te kiezen wat ze meenemen en hoe ze hun spullen ordenen.

Jouw taak zal zijn om ze te begeleiden en aan te sturen met de suggesties die we hieronder delen. Wat vind je ervan?

“Niets ontwikkelt intelligentie zo goed als reizen.”
-Emile Zola

Tips om kinderen te leren hoe ze moeten inpakken voor vakantie

De dag is aangebroken! Er zijn nog maar een paar uur te gaan voor je vertrekt naar je gekozen vakantiebestemming, dus is het tijd voor de kinderen om hun bagage in te pakken. Hier zijn de stappen om ze te leren hoe ze alles moeten klaarmaken. Let goed op!

A family packing for vacation.

Rugzak of koffer?

Leg, afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken, uit welk formaat voor hen handiger is.

Als je gaat kamperen of naar een vakantiehuis gaat, zal een rugzak of een plunjezak handiger zijn om mee te nemen. Als je met het vliegtuig of de trein gaat, waarbij je door luchthavens en stations moet lopen, is een koffer met wieltjes comfortabeler om te dragen. Bovendien blijven kleren er opgeruimder door.

De koffer inpakken voor vakantie: maak een inpaklijst

Kijk een paar dagen van tevoren naar het weerbericht voor de vakantiebestemming en maak samen een lijst van in te pakken kleren en accessoires.

Zo leer je je kind pro-actief te zijn en een eenvoudige checklist te maken, een gewoonte die ook op andere momenten in het leven van pas zal komen.

Verdeel het klaarmaken van de koffer

Omdat dit de eerste keer is dat je kind deze taak op zich zal nemen, is het belangrijk hem niet te overweldigen. Help ze daarom de inhoud te fragmenteren en geef ze slechts één gebied om te ordenen.

Mogelijke verdelingen zijn kleding, toiletartikelen, schoenen en speelgoed. Als je ze bijvoorbeeld toiletartikelen toewijst en ze doen dat correct en zijn enthousiast over de taak, dan kun je ze verder vragen de schoenen die ze gaan meenemen te scheiden, enzovoort.

Deel de koffer samen in

In dit stadium zijn er verschillende dingen om je kind te leren waar het op moet letten bij het inpakken van zijn bagage:

  • Orde: de hele inhoud van de koffer moet opgeruimd zijn.
  • Efficiëntie: gebruik alle vakken en zakken.
  • Netheid: gebruik zakken om vuile voorwerpen, zoals schoenen en toiletartikelen, te scheiden, want die kunnen vlekken maken op de rest van de inhoud.
  • Capaciteit: leg uit dat de koffer of rugzak een beperkte capaciteit heeft en dat alle dingen die ze mee willen nemen erin moeten passen.

Laat ze de koffer zelf inpakken

Als alles al gescheiden is en met de gegeven aanwijzingen, laat je ze hun rugzak of koffer inpakken. Naar gelang hun leeftijd zullen ze meer of minder hulp nodig hebben.

Doe de laatste controle voor het sluiten van de koffer

Neem de initiële lijst en controleer met je kind of niets vergeten is, of alles netjes is, en of de koffer goed sluit!

Een extra tip voor het kiezen van kleren

De gemakkelijkste manier om te kiezen welke kleren mee te nemen is, eerst te weten hoe het weer zal zijn en welke activiteiten er op de bestemming gepland zijn.

Vertel je kind op basis daarvan voor elke dag een outfit te kiezen, met ondergoed, een broek, een hemd, en een jas. Pak zo nodig twee jassen in en het geschikte schoeisel voor die plaats.

Vraag ze de kleren op hun bed te rangschikken en kijk samen of hun keuzes juist waren en als je merkt dat er iets veranderd moet worden, leg je de redenen uit en geef je ze de gelegenheid iets anders te kiezen.

An image of a girl riding a suitcase in the air, surrounded by vacation items.

Inpakken voor vakantie: een nieuwe leerschool voor kinderen

Een koffer inpakken is niet alleen dat. Het is ook samenwerken met het gezin, zodat vader en moeder niet belast worden met al het werk voorafgaand aan een reis.

Deze vaardigheid, die triviaal lijkt, geeft het kind nuttige leerstof om op andere taken toe te passen. Bijvoorbeeld het vermogen om te plannen, te organiseren en prioriteiten te stellen. Het zal ook hun zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten, hun verlangen om uit te blinken, en hun verantwoordelijkheidsgevoel.

Nu je weet hoe je kinderen leert in te pakken voor vakantie en je weet dat deze activiteit gunstig is voor de emotionele ontwikkeling van je kind, waar wacht je dan nog op om je volgende gezinsreis te plannen? Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je de zomervakantie van je kinderen plannen als je werkt
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe kun je de zomervakantie van je kinderen plannen als je werkt

De zomer komt eraan en je kunt ze vaak niet de tijd geven die ze nodig hebben vanwege werk. Ontdek hoe je de zomervakantie van je kinderen kunt pla...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.