De overgang van kleuterschool naar lagere school

De overgang van de kleuterschool naar de lagere school is een uitdaging voor kinderen. Hier zijn wat tips die deze overgang gemakkelijker zullen maken.
De overgang van kleuterschool naar lagere school

Laatste update: 12 september, 2021

Beginnen met de lagere school is een belangrijk moment in het onderwijstraject van elk kind. En als ouder is het normaal dat je je daar ongemakkelijk bij voelt. Dat is precies wat er met mij gebeurde toen mijn kind naar de lagere school ging. We maken ons allemaal min of meer zorgen als het gaat om de overgang van de kleuterschool naar de lagere school. Dus gaan we vandaag kijken hoe je ze bij die overgang kunt helpen.

In het algemeen zijn kinderen opgewonden en enthousiast over deze nieuwe fase in hun leven, ook al is het een uitdaging voor ze. Onze kleintjes tonen ons elke dag kracht, dus maak je geen zorgen. Alles zal goed komen. Wil je leren hoe je ze kunt helpen zich op deze belangrijke stap voor te bereiden?

De overgang van kleuterschool naar lagere school

Deze verandering is essentieel voor onze kleintjes omdat ze aan een nieuwe educatieve fase beginnen. Maar hoewel we misschien denken dat ze al ‘groot en volwassen’ zijn, zal het toch een uitdaging voor ze zijn.

girl going to school

Wanneer je kind naar de lagere school gaat, veranderen hun routines, hun schema’s, de regels, de leraren, de onderwijsmethode en de manier waarop ze leren. Ze gaan bijvoorbeeld van een leraar die hen altijd helpt en die hen laat spelen, naar een leraar die wil dat ze zelfstandiger zijn. Natuurlijk zijn ze er nog steeds om je kind te helpen, maar het is anders.

Onthoud dat je empathisch met kinderen moet omgaan, hun emoties en gevoelens moet respecteren, hen moet helpen met hun zorgen om te gaan, en hen steeds moet steunen. Dit zijn enkele van de implicaties van de overgang van je kind van de kleuterschool naar de lagere school:

  • Ze zullen meer leraren hebben.
  • Hun werkmethoden zullen veranderen.
  • Ze zullen meer vakken hebben.
  • Soms zullen kinderen ook van gebouw moeten veranderen.
  • Verandering is niet altijd een negatieve ervaring.
  • Deze stap betekent dat je kind ouder wordt, wat erg motiverend is.
  • Sommige kinderen zullen angst, zorgen en aanpassingsmoeilijkheden ervaren.

Laten we eens kijken hoe we onze kinderen kunnen helpen bij de overgang van de kleuterschool naar de lagere school.

Van kleuterschool naar lagere school

Deze stap moet progressief zijn. Kinderen zullen niet meer de hele tijd hun leraar boven zich hebben hangen. Daarom moeten ze zelfstandiger en verantwoordelijker worden omdat ze volwassen worden.

Hoe kun je helpen om die zelfstandigheid bij kinderen te bevorderen zodat ze beter voorbereid zijn? Je kunt bijvoorbeeld helpen door ze te vragen deel te nemen aan gezinsactiviteiten. Bovendien kun je helpen ze verantwoordelijkheden en taken te geven die bij hun leeftijd en mogelijkheden passen.

Tips om de overgang van kleuterschool naar lagere school gemakkelijker te maken

1. Maak een routine en houd je aan een schema. Dit zal hen helpen zich aan te passen aan hun schema voor de lagere school.

2. Vraag ze om tijdens hun laatste kleuterschooljaar zelf voor het aankleden te zorgen. Dan kunnen ze dat blijven doen als ze overgaan naar de lagere school.

3. Laat ze je helpen hun lunches te maken. Ze kunnen meebeslissen over wat ze meenemen en wat ze het liefst willen.

Meer tips om je kind te helpen bij de overgang van de kleuterschool naar de basisschool

Girl reading a book.

Bordspelletjes

Spelletjes zijn een geweldige manier om de aandachtsspanne van je kind te helpen verbeteren. En tijdens spelletjes kun je ze helpen werken aan het volgen van regels. Dit helpt ze vervolgens hun sociale en samenlevingsvaardigheden te verbeteren.

Boeken lezen over hun favoriete onderwerpen

Een andere manier waarop je ze kunt helpen bij de overgang van de kleuterschool naar de lagere school is door verhalen voor te lezen over hun favoriete onderwerpen. Je kunt boeken kiezen die plaatjes hebben en tekst die niet te lang is. Zo blijven ze gemotiveerd om te lezen, wat moeilijk kan zijn.

Laat ze hun bed opmaken en hun ontbijt opeten zonder te morsen

Deze gewoonten zullen ze helpen aan hun zelfstandigheid en autonomie te werken.

Schrijven in hun planner

We raden aan je kind een planner te geven en het te leren er de instructies van hun leraar en hun huiswerk in te schrijven. Als ze overgaan naar de lagere school moeten onze kinderen meer verantwoordelijkheidsgevoel krijgen, en je moet ze daar thuis aan herinneren. Als ze er vroeg aan wennen een planner te gebruiken, zullen ze veel georganiseerder zijn. Dan zullen ze leren alles op te schrijven wat ze moeten doen.

Communiceren met de leerkracht van je kind

Het is van essentieel belang dat jij en de leerkracht van je kind goed communiceren, zodat je kind zich beter kan aanpassen aan de veranderingen die het doormaakt. Zo blijven ze tevreden. Ook kun je zo op de hoogte blijven van alles wat er met je kind gebeurt en wat het nodig kan hebben. Zo kun je die behoeften thuis versterken.

Tot besluit, hoewel veranderingen moeilijk kunnen zijn om onder ogen te zien, zijn ze meestal ten goede. Zoals je ziet zijn er enkele tips die je kunt volgen en die je kind zullen helpen bij de overgang van de kleuterschool naar de lagere school. Deze richtlijnen zullen helpen de verandering voor iedereen minder traumatisch te maken. Kinderen kunnen zich buitengewoon goed aanpassen, dus je moet ze vertrouwen. Wellicht ook interessant voor jou

Mijn kind verveelt zich op school: wat kan ik doen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Mijn kind verveelt zich op school: wat kan ik doen?

Als je kind zich verveelt op school, moet je ze helpen een oplossing te vinden om gemotiveerd te raken in het leerproces.