7 van de beste opleidingen in kunst om uit te kiezen

Weet jouw kind al wat het wil studeren aan de universiteit? Misschien is hij of zij wel geïnteresseerd in een van deze graden in de kunsten?
7 van de beste opleidingen in kunst om uit te kiezen
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 27 december, 2022

Wie wil je zijn als je groot bent? Welk beroep interesseert je het meest? Wat wil je doen voor de kost? Deze vragen heb je waarschijnlijk al aan je kind gesteld. Het is echter moeilijk om te beslissen wat je gaat studeren. Misschien wil je kind wel een kunstopleiding volgen. Als dat het geval is, is dit artikel extra nuttig. Hier bespreken we namelijk de zeven beste opleidingen in kunst om uit te kiezen.

Het kiezen van een artistieke graad is net zo geldig als elke andere educatieve optie. Het zal namelijk geweldige voordelen hebben in de volwassen wereld. Kunsten studeren is veel meer dan alleen het behalen van een Bachelor in Arts-diploma. Zeker, er zijn dus veel universitaire graden om uit te kiezen.

7 van de beste opleidingen in kunst om uit te kiezen

Zeven beste opleidingen in kunst om uit te kiezen

Een diploma in de beeldende kunst

Een opleiding in beeldende kunst onderwijst door onder andere de creatie en analyse van visuele en plastische kunst. Bovenal leren studenten over artistieke en culturele onderwerpen. Dit met behulp van praktische en theoretische standpunten. Daarnaast zullen ze veel kennis opnemen door middel van uitgebreide onderwijs.

Een diploma in podiumkunsten

Een diploma in podiumkunsten geeft studenten een start in de acteerwereld. Dat zal hun veelzijdigheid zeker aanmoedigen. Studenten hebben echter verschillende capaciteiten en vaardigheden nodig om in de volgende gebieden te werken:

 • Acteren
 • Scenarioschrijven
 • Toneelschrijven
 • Decorontwerper
 • Regisseur

Een diploma in grafisch ontwerp, een van de meest populaire opleidingen in kunst om uit te kiezen

Deze graad helpt studenten om ideeën, waarden of concepten uit te beelden. Door verschillende media te gebruiken, hebben studenten het vermogen om de aandacht van mensen te trekken. Daarnaast leren ze ook de verschillende waarden te begrijpen die het publiek beïnvloeden.

Studenten schilderen

Een graad in de kunstgeschiedenis

Een graad in kunstgeschiedenis bestudeert de menselijke evolutie door middel van kunst. Het gaat hier onder andere om het leren van de relatie tussen artistieke expressie en samenlevingen, culturen en politiek.

Een diploma in interieurontwerp

Een diploma dat professionals opleidt om ruimtes te hervormen, in te richten en te rehabiliteren, zoals:

 • Commerciële ruimtes
 • Culturele ruimtes
 • Huizen
 • Meubilair

Studenten zullen vaardigheden verwerven om elke ruimte te analyseren, plannen, ontwerpen en aanpassen aan elke klant.

Een diploma in modeontwerp

Een graad in modeontwerp leert studenten onder andere:

 • Technieken voor patroontekenen en kleermakerij.
 • Inzicht in verschillende materialen.
 • Illustratie- en tekentechnieken.
 • Ook kennis over mode.

Studenten zullen vervolgens in staat zijn om de wereld van kledingontwerp, accessoires en andere aanvullingen te betreden.

Een diploma in audiovisuele communicatie

Onderwijst creatie, productie en presentatie van verschillende werken in de media. Zo leren ze praktische en theoretische kennis. Dit zal hen onder andere kritische, analytische, reflexieve, creatieve vaardigheden geven.

Studenten van een opleiding in audiovisuele communicatie

Andere opleidingen gerelateerd aan kunst

Net als bij de opleidingen die we hierboven hebben besproken, zijn er andere carrières die verband houden met kunst. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Reclame en marketing.
 • Muziekwetenschap.
 • Drama.
 • Conservering en restauratie van cultureel erfgoed.
 • Dans.

Voor meer informatie hierover en om je kinderen te helpen de juiste beslissing te nemen, kun je contact opnemen met universiteiten of hun websites raadplegen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is een duale opleiding? En is het iets voor mijn tiener?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat is een duale opleiding? En is het iets voor mijn tiener?

Twijfelen je tieners tussen studeren of werken? Dan zijn ze wellicht geïnteresseerd in een duale opleiding. In dit artikel leggen we het uitgebreid...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.