Het belang van kinderpoëzie

Kinderen vinden poëzie best interessant. In feite bevordert het hun nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht. In dit artikel zullen we je vertellen hoe kinderpoëzie de verschillende ontwikkelingsaspecten bij kinderen bevordert.
Het belang van kinderpoëzie
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Lezen en reciteren lijken misschien saaie activiteiten, die uitsluitend voor volwassenen zijn. Dit is echter ver van de realiteit. In feite kan kinderpoëzie in veel opzichten heel nuttig voor hen zijn.

Bovendien, aangezien er veel poëzieboeken voor kinderen zijn, zal het niet zo moeilijk zijn om leesvoer voor hen te vinden. Integendeel, het zal leuk, aantrekkelijk en interessant zijn. Bovendien kan het de beste hobby worden om als gezin te delen.

Meestal, wanneer we willen dat onze kinderen lezen, delen we verhalen met kinderen. Ook al zijn dit geweldige bronnen, kinderpoëzie is ook heel goed voor hen. Eigenlijk is poëzie al aanwezig in veel slaapliedjes die we voor onze baby’s zingen, zelfs voordat ze geboren zijn. Daarom zullen ze kinderpoëzie niet zo vreemd vinden.

Moeder leest kinderpoëzie

Voordelen van kinderpoëzie

Poëzie kan bijdragen aan de integrale ontwikkeling van kinderen. Bovendien kan het belangrijke kenmerken in hen bevorderen. Hier volgen enkele van de belangrijkste voordelen van het lezen of voordragen van poëzie aan kinderen:

  • Het verbetert hun woordenschat. Kinderpoëzie bevat meestal meer complexe woorden en taalkundige constructies dan gewone kinderverhalen. Daarom verbetert kinderpoëzie de woordenschat op verbazingwekkende manieren. Bovendien geeft het hen nieuwe tools om beter te communiceren en zich uit te drukken. En het helpt hen hun begripsvaardigheden te verbeteren door hun woordenschat te verrijken. Dit is vooral het geval voor jongere kinderen.
  • Het bevordert creativiteit en esthetische waarden. Door verzen uit een poëzieboek te lezen, kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten en hun meest artistieke gedachten uiten. Bovendien leren kinderen de muzikaliteit van elk couplet en de schoonheid van de woorden te waarderen.
  • Kinderpoëzie bevordert de aandacht en het geheugen. Kinderen vinden het ritme, de beat en de herhaling die in kinderpoëzie zitten meestal heel interessant. Bij het lezen van verzen worden ze nieuwsgierig en aandachtig. Bovendien zijn de teksten vaak gemakkelijk te onthouden en te herhalen, wat kinderen geweldig vinden.
  • Het moedigt kinderen aan om een leesgewoonte aan te leren. Poëzie is een geweldige bron om de leesgewoonte bij onze kinderen te introduceren. Bovendien helpt het kinderen te werken aan hun formulering, intonatie, pauzes en elk ander element dat bij het lezen betrokken is. In tegenstelling tot verhalen voor kinderen, vereist poëzie een bepaalde maat en nauwkeurigheid, wat kinderen motiveert om hun leesvaardigheid te verbeteren.

Hoe kun je poëzie introduceren bij je kinderen?

Sommige kinderen genieten meer van lezen dan anderen. Desalniettemin moet je proberen elke dag wat tijd te besteden aan het lezen met hen. Je kunt het zelfs voor het slapengaan doen, want poëzie is heel ontspannend, dus ze zullen waarschijnlijk sneller in slaap vallen.

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is dat je boeken moet kiezen op basis van de leeftijd van je kinderen. Dit komt omdat ze ze niet saai of moeilijk te begrijpen zouden moeten vinden. De la cuna a la luna (Van de wieg tot de maan) is bijvoorbeeld een fantastische keuze voor kinderen vanaf de geboorte tot drie jaar oud.

In dit geval bevat elk boek een gedicht en de illustraties helpen kinderen om de verzen op een eenvoudige en leuke manier te zingen of te reciteren.

Opa leest een verhaal voor

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel kinderpoëzieboeken te vinden. Sommige zijn zelfs geschreven door bekende schrijvers, zoals Gerrit Komrij (De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten).

Kies dus een onderwerp dat je leuk vindt en veel plezier met het reciteren van verzen met je kinderen. Er zijn talloze kinderpoëzieboeken die van groot belang zijn voor je kinderen.

Kinderpoëzie is divers

Probeer tot slot niet altijd de aangewezen lezer te zijn. Ze moeten ook actief deelnemen. Om dit te doen, kun je hen vragen hardop voor te lezen of je kunt samen verzen reciteren.

Je kunt ook je favoriete gedicht uit je hoofd leren en het doen alsof je in een toneelstuk zit, je verkleedt en rekwisieten gebruikt. Op deze manier wordt poëzie niet alleen een leuke bezigheid, het is ook speels, leerzaam en heilzaam voor jullie om samen tijd door te brengen. Wellicht ook interessant voor jou

De voordelen van een muziekinstrument leren bespelen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De voordelen van een muziekinstrument leren bespelen

De voordelen van het leren bespelen van een muziekinstrument zijn zichtbaar vanaf het moment dat je kind begint te oefenen.  • Rubio, A., & Villán, O. (2017). Luna. Madrid, España: Kalandraka.
  • Reviejo, C., & Aramburu, J. (2007). Abezoo. Madrid, España: Ediciones Sm.
  • Gonçalves, M. D. L. B. (2008). Poesia infantil: uma linguagem lúdica. CILLIJ, Editora PUC–Rio Grande do Sul, 1-9.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.