7 sleutels om de geheugenvaardigheden van kinderen te ontwikkelen

Het is erg belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te helpen hun geheugenvaardigheden te ontwikkelen. Als je het doet, zullen ze in de toekomst gemakkelijker informatie opslaan.
7 sleutels om de geheugenvaardigheden van kinderen te ontwikkelen

Laatste update: 25 juli, 2021

Er is geen leren zonder geheugen. Dit komt omdat het geheugen verantwoordelijk is voor het opslaan en herstellen van alle kennis die we verwerven en later gebruiken. Daarom is het zo belangrijk om de geheugenvaardigheden van kinderen te ontwikkelen. Je moet ze helpen om dit al van jongs af aan te doen.

Om kinderen te helpen hun geheugenvaardigheden te ontwikkelen, kunnen we rekening houden met hun motivatie en interesse met betrekking tot de dingen die ze moeten onthouden. Het geheugen is veel belangrijker dan wat we eigenlijk denken. Er zijn sommige dingen die we ons onbedoeld herinneren (automatisch geheugen) en andere minder dingen die we vrijwillig onthouden.

“Het geheugen is de schat en bewaker van alle dingen”
-Marcus Tullius Cicero-

Geheugenvaardigheden van kinderen: soorten geheugen

Tijdens de eerste levensmaanden van een baby is hun geheugen de manier waarop ze zich bepaalde situaties herinneren die ze in het verleden hebben meegemaakt.

Het ontwikkelen van de geheugenvaardigheden van kinderen.

Als kinderen jonger zijn dan zes jaar, is hun geheugen autobiografisch. Met andere woorden, kinderen herinneren zich eerdere ervaringen, maar ze zijn niet in staat om herinneringen vrijwillig vast te houden. Zodra ze zes jaar oud zijn, evolueert hun geheugen en beginnen ze gewillig informatie op te slaan.

Volgens deze gedachte zijn er verschillende soorten geheugen, en ze zijn ingedeeld volgens verschillende aspecten.

Geheugen volgens het type informatie:

  • Semantisch geheugen: verantwoordelijk voor het opslaan van informatie over hun algemene kennis over de wereld.
  • Episodisch geheugen: helpt ons verschillende gebeurtenissen, momenten, plaatsen en emoties uit het verleden op te slaan.
  • Procedureel geheugen: verwijst naar de vaardigheden of skills die we onbewust verwerven en automatisch activeren wanneer we ze in praktijk brengen via onze motorische of cognitieve strategieën (rolschaatsen, fietsen, autorijden, enz.)
  • Verbaal geheugen: informatie komt binnen via onze gehoorgang en we onthouden woorden of andere verbale elementen na korte tijd.
  • Visueel/non-verbaal geheugen: we krijgen een prikkel van een beeld, en dat beeld moeten we kunnen onthouden.

Volgens de manier waarop we de informatie die we ontvangen gaan onthouden

  • Werkgeheugen: heeft betrekking op het vermogen dat we hebben om details te onthouden die we nodig hebben om een bepaalde activiteit uit te voeren.
  • Langetermijngeheugen: treedt op wanneer we informatie opslaan die we over een langere periode nodig hebben.

Ideeën om de geheugenvaardigheden van kinderen te ontwikkelen

We zullen het nu gaan hebben over bepaalde ideeën om de geheugenvaardigheden en aandacht van kinderen te ontwikkelen. Onthoud dat aandacht essentieel zal zijn om de ontwikkeling van geheugenvaardigheden te bevorderen. Bovendien, wanneer kinderen iets leren, moeten ze blij en gemotiveerd zijn. Zo krijg je betere resultaten.

Vertel ze een verhaal en stel ze er vervolgens vragen over

Verhalen lezen is een van de beste bronnen om kinderen te helpen hun geheugenvaardigheden te ontwikkelen. Je moet ze dus een verhaal vertellen en ze er vervolgens eenvoudige vragen over stellen. Op deze manier weet je welke informatie ze hebben kunnen onthouden.

Gebruik technologie op een punctuele en incidentele manier

Je kunt enkele geheugenspelletjes-apps vinden die verband houden met visuele of auditieve geheugenvaardigheden. Op deze manier bevorder je de ontwikkeling van deze twee soorten vaardigheden. Je moet echter geen buitensporige schermtijd toestaan.

Maak puzzels om de geheugenvaardigheden van kinderen te ontwikkelen

Proberen om puzzels te maken na het zien van de echte afbeeldingen is een geweldige activiteit om aan geheugen en aandacht te werken. Daarnaast werk je ook aan oog-handcoördinatie en fijne motoriek.

Gebruik muziek

Je kunt muziek gebruiken om ze te laten raden welke van hun favoriete nummers worden afgespeeld. Als kinderen ouder worden, kun je ze bovendien vragen woorden aan te duiden die ze gewoonlijk van ons horen.

Maak langere verzoeken om hun geheugenvaardigheden te trainen

Je kunt hen eenvoudige dingen gaan vragen en vervolgens meer details aan je verzoeken toevoegen. Bijvoorbeeld: “Pak je pyjama!” Dan: “Pak je pyjama uit de la!” En dan: “Pak je blauwe pyjama uit de laatste la van het dressoir!”

Door dit te doen, zullen we meer woorden toevoegen die ze moeten onthouden om onze verzoeken te beantwoorden. Als gevolg hiervan zullen ze hun geheugenvaardigheden trainen.

Geheugenspelletjes in de praktijk brengen voor de ontwikkeling van geheugenvaardigheden

Geheugen spelletjes.

Er zijn verschillende soorten geheugenspellen op de markt. Ze bestaan bijvoorbeeld uit kaarten die je met de afbeelding naar beneden op tafel moet leggen. Vervolgens moet je ze kiezen en proberen hun match te vinden. Het moeilijke aan dit spel is om te onthouden waar de dubbele kaarten liggen. Een ander spel dat je kunt spelen is “Simon”, dat gaat over het onthouden van kleursequenties en het herhalen ervan.

Probeer hun autobiografische geheugen te verbeteren

Om dit te doen, kun je hen vragen stellen over het verleden, zoals hun verjaardagen, vakanties, hun dagen, enz. Behalve dat het een geheugenspel is, krijg je de kans om te erachter te komen wat je kinderen denken of wat zij van bepaalde dingen vinden.

Over de geheugenvaardigheden van kinderen…

Zoals we eerder hebben gezien, is het niet zo ingewikkeld om kinderen te helpen hun geheugenvaardigheden te ontwikkelen. Als we het van jongs af aan doen, zullen hun capaciteiten in de toekomst veel verder ontwikkeld zijn. Door ons advies in de praktijk te brengen, krijg je bovendien de kans om meer quality time met je kinderen door te brengen en meer te weten te komen over hun gedachten en emoties.

Twijfel dus niet om deze spellen met hen te spelen. Je helpt ze hun geheugen te verbeteren en je zult veel plezier hebben samen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je de intelligentie en het geheugen van je baby stimuleert
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Hoe je de intelligentie en het geheugen van je baby stimuleert

Om de intelligentie en het geheugen van je baby te stimuleren, moet je gewoon een liefdevolle moeder zijn en betrokken zijn bij de groei van je kin...  • Halfon, E. (2011). La memoria infantil.
  • Fernández-Abella, R., Peralbo-Uzquiano, M., Durán-Bouza, M., Brenlla-Blanco, J. C., & García-Fernández, M. (2019). Programa de intervención virtual para mejorar la memoria de trabajo y las habilidades matemáticas básicas en Educación Infantil. Revista de Psicodidáctica, 24(1), 17-23.
  • Marina, J. A. (2011). Memoria y aprendizaje. Pediatría integral, 15(10), 978-80.