Gehoorzaamheid bij kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar

Worstel je met je kinderen en gehoorzaamheidsproblemen? In dit artikel geven we je enkele tips over het instellen van regels voor drie- tot zesjarigen.
Gehoorzaamheid bij kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Jonge kinderen, tot drie jaar oud, zijn relatief volgzaam als het gaat om het opstellen van regels. En vanwege hun evolutionaire ontwikkeling zijn ze meestal gehoorzamer dan als ze tussen de drie en zes jaar oud zijn. Dat komt omdat kleintjes vanaf ongeveer drie jaar oud terughoudender zijn om zich aan de regels te houden. Dus, wat is het niveau van gehoorzaamheid bij drie- tot zesjarigen?

Als we willen dat onze kinderen ons gehoorzamen, moeten we duidelijke regels en grenzen voor hen vaststellen. In dit artikel vind je enkele tips om dit te bereiken.

Gehoorzaamheid van kinderen van drie tot zes jaar

Op deze leeftijd heeft de taal van kinderen een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt en beginnen ze de basis te leggen voor hun identiteit. Dus, driftbuien beginnen te verschijnen, ze reageren op onze bevelen met: “Ik vind het niet leuk!” “Ik wil het niet!” En nog erger!

Ze beginnen ook een grotere sociale ontwikkeling te krijgen als ze naar school gaan. Regels zijn daarom niet langer beperkt tot de thuisomgeving, maar moeten zich ook richten op de sociale sfeer.

Een vader die zich gefrustreerd voelt omdat zijn kinderen niet willen gehoorzamen. Drie- tot zesjarigen

 • “Niet rondrennen tijdens het wachten op de dokter!”
 • “We eten zittend en staan pas op als we klaar zijn met eten!”
 • “Je mag niet schreeuwen als je in de bibliotheek bent!”

Je legt altijd uit wat de gevolgen zullen zijn als ze deze regels niet volgen en als ze ze volgen, bied je lof en bekrachtiging op een positieve manier.

Meer over de gehoorzaamheid van drie- tot zesjarigen

Hoewel hun redenering nog niet volledig is ontwikkeld, ze begrijpen dat als ze deze regels niet volgen, ze een negatief gevolg zullen hebben (verlies van een beloning of een uitbrander, etc.). Bij het instellen van de regels, moeten we twee dingen in gedachten houden:

 • Leer de regels aan je kind.
 • Wees congruent en coherent. Dat wil zeggen, we moeten altijd de vastgestelde consequentie toepassen als ze zich niet aan de regels houden. En bovendien moeten we dit doen wanneer de omstandigheid zich voordoet, zodat het kind alles internaliseert.

Kinderen tussen deze leeftijden houden alleen rekening met hun eigen standpunt. Dit is wat bekend staat als infantiel egocentrisme. Daarom houden ze geen rekening met andere punten dan die van henzelf.

Het zullen altijd de ouders zijn die hen moeten begeleiden en sociale normen moeten vaststellen waaraan ze moeten voldoen als je naar een openbare plaats gaat. Je begeleidt hun gedrag en houding door ze uitleg en aanwijzingen te geven over wat ze wel of niet moeten doen.

Tips om ervoor te zorgen dat drie- tot zesjarigen luisteren en gehoorzamen

Kinderen gaan zich misdragen (Engelse link) als ze zich vervelen, iets wat alle ouders wel weten. Je moet voorbereid zijn op deze fase, want dan beginnen driftbuien te verschijnen. Geef niet toe aan hun wensen en leg ze uit waarom ze niet kunnen doen wat ze willen. Je moet vooral stevig in je schoenen staan.

Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde factoren om kinderen te laten gehoorzamen:

Een driejarige zit aan een tafel in een bibliotheek.
 • Wees altijd coherent en vastberaden. Pas versterkingen en consequenties toe op hun gedrag.
 • Begin sociale normen vast te stellen, zodat ze weten hoe ze zich op openbare plaatsen moeten gedragen.
 • Ouders moeten een voorbeeld stellen, want kinderen leren ook van ons gedrag.
 • Je moet geduld hebben. Soms is het ingewikkeld, maar je moet geduld hebben. Kinderen ontwikkelen zich namelijk, maar ze hebben nog even de tijd voordat ze volledig volwassen zijn.
 • Herhaal indien nodig meerdere keren wat je wilt dat ze doen.
 • Wanneer het kind positief gedrag vertoont en zich goed gedraagt, moet je het altijd complimenteren en vertellen hoe trots je op hen bent.
 • Schreeuw niet tegen ze. Dingen moeten op een stevige en zelfverzekerde toon worden gezegd, maar zonder te schreeuwen.
 • Je moet voorzichtig zijn met je taal ; je moet niet constant “nee” zeggen of op gebiedende toon spreken.
 • Telkens wanneer je uitlegt hoe je je moet gedragen, moet je dat doen terwijl je ze in de ogen kijkt en op hun niveau gaat zitten.

Belangrijke punten met betrekking tot gehoorzaamheid

De gehoorzaamheid van kinderen van drie tot zes jaar is anders dan die van latere leeftijden, omdat, naarmate kinderen groeien, hun gehoorzaamheid verandert. Dus in dit stadium moeten we er rekening mee houden dat we standvastig moeten zijn en vooral de sociale regels moeten vaststellen en toepassen. Denk bijvoorbeeld aan hoe ze zich moeten gedragen in plaatsen zoals de dokterspraktijk, restaurants, winkels, de bibliotheek. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je kinderen tijdens het koken te vermaken
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe je kinderen tijdens het koken te vermaken

Als je op zoek bent naar manieren om kinderen te vermaken tijdens het koken, dan geven we je in dit artikel een aantal geweldige ideeën.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.