5 psychologische voordelen van puzzels voor kinderen

Puzzels zijn goed om meerdere cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel zullen we enkele geweldige psychologische voordelen van puzzels voor kinderen uitleggen.
5 psychologische voordelen van puzzels voor kinderen
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Alle kinderen in de wereld spelen graag, in welke cultuur ze ook zijn. Hierdoor zijn er veel spellen waarmee kinderen hun geest kunnen stimuleren en verrijken, zoals puzzels. Daarom laten we je in dit artikel de psychologische voordelen zien van puzzels voor kinderen.

Eerst moeten we kijken hoe belangrijk spelen is voor kinderen. Dankzij spelletjes leren kinderen op een leuke en speelse manier veel dingen.

“Spelen is de favoriete manier van leren van je brein.”
–Diane Ackerman–

Voordelen van puzzels: het belang van spelen voor kinderen

Spelen draagt ​​bij aan het cognitieve, fysieke, sociale en emotionele welzijn van zelfs de jongste kinderen. In feite stelt de American Academy of Pediatrics dat spelen erg belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Hier zijn een paar redenen voor:

  • Het helpt bij het ontwikkelen van een gezond en evenwichtig brein.
  • Spelen maakt interactie met de omgeving en andere mensen mogelijk.
  • Het kind leert zo basisvaardigheden en behendigheden.
  • Het verbetert gezinsrelaties, wanneer ouders en kinderen samen spelen.
  • Bovendien helpt het bij het verwerven van waarden en sociale normen.
Voordelen van puzzels

Al deze redenen laten zien waarom het zo belangrijk is om kinderen tijd en ruimte te geven om te spelen. Het is namelijk essentieel dat ze gelukkig en gezond worden.

“Kinderen hebben vrijheid en tijd nodig om te spelen. Spelen is geen luxe. Spelen is een noodzaak.”
–Kay Renfield Jamieson–

Psychologische voordelen van puzzels voor kinderen

Kinderen kunnen al op zeer jonge leeftijd beginnen met puzzelen. In feite zijn er tegenwoordig puzzels voor alle leeftijden op de markt.

Het doen van puzzels vanaf de peutertijd brengt een veelvoud aan fysieke en psychologische voordelen met zich mee. Op deze manier ontwikkelen kinderen meer coördinatie en fijne motoriek.

Daarnaast moeten ze ook verschillende cognitieve vaardigheden ontwikkelen om de activiteit te voltooien en de puzzel samen te stellen.

1. Aandacht en geheugen ontwikkelen zijn enkele voordelen van puzzels

Puzzels verbeteren het concentratievermogen en het geheugen van kinderen. Dit komt omdat ze moeten letten op hoe de afbeelding eruit zag. Vervolgens moeten ze onthouden hoe het eruit ziet om alle stukjes bij elkaar te voegen.

Daarom observeren en verkennen kinderen de wereld om hen heen terwijl ze informatie bewaren en ordenen. Daarnaast trainen en ontwikkelen ze aandacht en geheugen. Die kwaliteiten zijn zo belangrijk voor kinderen om succesvol te kunnen leren.

2. Hun logica vergroten

Door met puzzels te spelen, ontwikkelen kinderen hun logisch denken en vindingrijkheid. Dat wil zeggen, ze leren hoe ze problemen kunnen analyseren en oplossen.

Bovendien vereisen puzzels logische kennis om dingen te redeneren, te plannen en uit te zoeken. Deze vaardigheid is belangrijk om wetenschap, technologie en wiskunde onder de knie te krijgen.

3. Visuele en ruimtelijke intelligentie stimuleren

Puzzels zijn spellen die visuele en ruimtelijke intelligentie stimuleren. Ze leren dus om ruimtes en afbeeldingen visueel weer te geven. Daarom leren kinderen hoe ze driedimensionale objecten kunnen visualiseren en roteren. Vervolgens leren ze figuren in hun hoofd te verplaatsen.

Puzzelstukjes

4. Het gevoel van eigenwaarde versterken

Spelen met puzzels gaat om het overwinnen van een complexe uitdaging. Daarom zijn kinderen trots op zichzelf als ze uit veel stukjes het beeld vormen. Dit helpt hen om hun zelfrespect te versterken door te leren dat ze de doelen die ze stellen kunnen bereiken.

5. Frustratie leren te tolereren

Geef een kind een puzzel en je zult hem leren en plezier geven. 

Naast de psychologische voordelen van puzzels die we hebben genoemd, helpen puzzels kinderen ook om te leren tolereren dat ze gefrustreerd zijn. Kinderen komen probleemstukken tegen als ze puzzels maken. Vervolgens moeten ze de frustratie overwinnen om het op te lossen. Op deze manier leren kinderen zichzelf te beheersen en na te denken voordat ze handelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Antunes, C. (2004). Juegos para estimular las inteligencias múltiples (Vol. 5). Narcea Ediciones.
  • Oxfam Intermon. (s.f). ¡A jugar! Juegos con valores para niños y niñas: la importancia del juego en el desarrollo infantil y propuestas de juegos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.