Kunnen kinderen en adolescenten een veganistisch dieet volgen?
Het voeden van onze kinderen is een taak met een grote verantwoordelijkheid. Het kiezen van de voedingsstijl die het beste voor ze is, is dan ook een beslissing waar je goed over na moet denken. Weten we bijvoorbeeld zeker dat het goed is voor de gezondheid van kinderen en jongeren om een veganistisch dieet te volgen?
Voor volwassenen is bewezen dat het goed is voor de gezondheid. Maar voor jongere kinderen zijn er een aantal belangrijke voedingsstoffen die hun welzijn beïnvloeden.
In dit artikel geven we je alles wat je moet weten over het veganistische dieet voor kinderen en adolescenten. De voordelen of gevaren voor hun groei, de gevolgen op lange termijn en tips voor goede voeding. Na het lezen zul je zeker de beste beslissing nemen!
Is veganistisch hetzelfde als vegetarisch?
Over het algemeen wordt een vegetarisch dieet gekenmerkt door het uitsluiten van vlees en vleesproducten, zoals kip, varkensvlees, vis en wild. Maar sommige soorten, zoals ovo-vegetariërs, lacto-vegetariërs of lacto-ovo-vegetariërs, gebruiken eieren, zuivel of beide, afhankelijk van het geval.
Hoewel deze groep vegetarische diëten flexibeler is met dierlijk voedsel, zijn degenen die een veganistisch dieet volgen veel strenger en gaan nog een stap verder. Zij schaffen de consumptie van alle dierlijke voedingsmiddelen volledig af, inclusief eieren, zuivel en honing.
Kunnen kinderen en jongeren een veganistisch dieet volgen?
Verschillende internationale organisaties onderschrijven het veganistische dieet in de kindergeneeskunde. De American Academy of Nutrition and Dietetics (Engelse link) en de Spaanse Vereniging van Diëtisten en Voedingsdeskundigen (Spaanse link) stellen bijvoorbeeld dat een goed gepland veganistisch dieet geschikt en gezond is voor alle levensfasen. Een andere groep experts (Engelse link) raadt het echter af, tenzij het onder streng toezicht gebeurt.
De voor- en nadelen van een veganistisch dieet bij kinderen en adolescenten
Een van de beslissingen die sommigen ertoe brengt om een veganistisch dieet als levensstijl te volgen, zijn de gezondheidsvoordelen die het oplevert. Het heeft echter ook bepaalde nadelen. We vertellen je er hieronder meer over.
Voordelen:
- Gezonde veranderingen: veganistische diëten gaan gepaard met het elimineren van eetgewoonten die men als schadelijk beschouwt. De consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen, fastfood, junkfood en suikerhoudende dranken is bij deze diëten bijvoorbeeld minder. Daarnaast doen jongeren regelmatig aan lichaamsbeweging, terwijl tabak, alcohol en drugs worden uitgebannen.
- Helpt bij het behouden van een adequaat gewicht: omdat ze rijk zijn aan vezels en weinig calorieën, dragen veganistische diëten bij aan het voorkomen van overgewicht en obesitas. Een groep onderzoekers beschrijft dit in het Tijdschrift voor Geriatrische Cardiologie (Engelse link).
- Het draagt bij aan het reguleren van de BMI: in het specifieke geval van kinderen en adolescenten blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Het Amerikaanse Tijdschrift voor Klinische Voeding (Engelse link) aangetoond dat jonge vegetariërs een normale body mass index hebben voor hun leeftijd. Dat wil zeggen, ze zijn dunner en hebben minder overgewicht en obesitas dan anderen die een omnivoor dieet volgen.
- Maakt normale groei mogelijk: volgens een publicatie in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) werd een normale groei in stand gehouden in de vroege kinderjaren door te zorgen voor een optimale inname van energie en macronutriënten uit het dieet.
- Bevordert cardiovasculaire gezondheid: het team van Monica Dinu (Engelse link) ontdekte in een uitgebreide analyse dat een vegetarisch dieet ook geassocieerd is met een significante vermindering van het risico op kanker.
Nadelen:
- Het uitsluiten van belangrijke voedingsmiddelen: een overzicht in Archivos de Pediatría de Uruguay (Spaanse link) in 2022 bevestigt dat de risico’s van vegetarische diëten afhangen van de voedingsmiddelen die men niet gebruikt.
- Een lagere calorie-inname: een review gepubliceerd in het European Journal of Nutrition (Engelse link) concludeert dat vegetarische diëten de calorie-inname bij opgroeiende kinderen en adolescenten kunnen verminderen.
- Tekort aan voedingsstoffen: andere onderzoeken (Engelse link) constateerden ook een tekort aan voedingsstoffen die zijn vastgesteld voor de leeftijd van het kind.
Kritische voedingsstoffen bij veganisme
De Argentijnse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) geeft een aantal overwegingen over belangrijke voedingsstoffen om op te letten bij kinderen en adolescenten die een veganistisch dieet volgen:
- Vitamine B12: deze vitamine beschouwt men als een kritieke voedingsstof in het veganistische dieet, omdat de bruikbare bron ervan voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zijn. Als een kind geen B12 meer binnenkrijgt, kunnen neurologische en bloedstoornissen optreden, zoals megaloblastaire anemie.
- Mineralen: deze worden beschouwd als belangrijk punt bij veganisten. De belangrijkste opneembare bron van calcium zijn bijvoorbeeld zuivelproducten, die in dit dieet ontbreken.
- IJzer: het is niet zo dat groenten het niet leveren, maar het wordt niet volledig geabsorbeerd, omdat het gevangen zit in natuurlijke plantenmoleculen die antinutritionele factoren worden genoemd.
- Vetten: omega 3- vetzuren zijn ook kritieke voedingsstoffen voor veganisten. Deze vetzuren, zoals DHA en EPA, werken ontstekingsremmend en zijn betrokken bij de neurologische en visuele ontwikkeling van een kind tijdens de groei.
Tips voor goede voeding
Een uitgebalanceerd veganistisch dieet bestaat uit 4 voedselgroepen, zoals beschreven door de International Vegan Organization (Engelse link).
- Peulvruchten, noten en zaden (4 porties of meer).
- Granen (4 tot 6 porties per dag).
- Groenten (4 porties of meer).
- Fruit (2 porties of meer).
Ouders die een veganistisch dieet invoeren bij kinderen en adolescenten moeten ervoor zorgen dat elke maaltijd bestaat uit de 4 groepen en in de aangegeven porties. Een panel van deskundigen van de Wetenschappelijke Vereniging voor Vegetarische Voeding presenteert zijn aanbevelingen in het tijdschrift Nutrients (Engelse link):
- Plantaardige eiwitten moet men verhogen met 10 tot 15% bij zuigelingen.
- Bij peuters tussen 20 en 30%.
- Bij schoolkinderen en adolescenten tussen 15 en 20%.
Wat doen we met de kritische voedingsstoffen?
Het eerste is advies inwinnen bij een professionele voedingsdeskundige en kinderarts. Indien mogelijk moeten zij experts zijn op het gebied van veganistische diëten. Het tijdschrift Andes Kindergeneeskunde (Spaanse link), in 2021, stelt het volgende voor:
- Gebruik vitamine B12 supplementen.
- Maak beter gebruik van calcium van plantaardige oorsprong. Kies die voedingsmiddelen die het meeste calcium leveren en die weinig oxalaten bevatten. Bijvoorbeeld broccoli, boerenkool, amandelmelk, tofu, tempeh, sojabonen, walnoten en amandelen.
- Gebruik calciumsupplementen.
- Verbeter de ijzeropname. Dit bereiken we door peulvruchten, volle granen, noten en groene bladgroenten te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C.
- Met betrekking tot omega-3, breng de omega-3/omega-6 verhouding in balans door de inname van zaadoliën te verminderen en de inname van canola, lijnzaad en extra vierge olijfolie te verhogen.
Wat is uiteindelijk de kennis die moet worden toegepast bij veganistische kinderen en adolescenten?
Veganistische diëten kunnen worden toegepast als voedingsstijl bij kinderen en adolescenten. Het is echter een fundamentele taak van ouders om dit op een verantwoorde manier te doen en met een goede planning door gezondheidsprofessionals. Daarom moeten ze elke stap van het dieet uitvoerig begeleiden en controleren. Besteed ook speciale aandacht aan kritieke voedingsstoffen, supplementen en de juiste doses voor elke groeifase.
De sleutel tot een veganistisch dieet zal altijd liggen in de balans, variatie en toereikendheid van voedingsstoffen die de juiste groei en ontwikkeling van onze kinderen mogelijk maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agnoli, C., Baroni, L., Bertini, I., Ciappellano, S., Fabbri, A., Papa, M., Pellegrini, N., Sbarbati, R., Scarino, M. L., Siani, V., & Sieri, S. (2017). Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD, 27(12), 1037–1052. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2017.10.020
- Baroni, L., Goggi, S., Battaglino, R., Berveglieri, M., Fasan, I., Filippin, D., Griffith, P., Rizzo, G., Tomasini, C., Tosatti, M. A., & Battino, M. A. (2018). Vegan Nutrition for Mothers and Children: Practical Tools for Healthcare Providers. Nutrients, 11(1), 5. https://doi.org/10.3390/nu11010005
- Comité Nacional de Nutrición. Dietas vegetarianas en la infancia. Arch Argent Pediatr 2020; 118(4):S130-S141. Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2020/v118n4a28s.pdf
- Dinu, M., Abbate, R., Gensini, G. F., Casini, A., & Sofi, F. (2017). Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies. Critical reviews in food science and nutrition, 57(17), 3640–3649. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1138447
- Federal Commission for Nutrition (FCN). Vegan diets: review of nutritional benefits and risks. Expert report of the FCN. Bern: Federal Food Safety and Veterinary Office, 2018. Disponible en: https://www.blv.admin.ch/dam/blv/en/dokumente/das-blv/organisation/kommissionen/eek/vor-und-nachteile-vegane-ernaehrung/vegan-report-final.pdf.download.pdf/vegan-report-final.pdf
- Gutiérrez R., Mariolly, Marín B., Verónica, Raimann T., Ximena, & Le Roy O., Catalina. (2021). Dietas vegetarianas en Pediatría: Recomendaciones de la Rama de Nutrición. Andes pediatrica, 92(5), 781-789. https://dx.doi.org/10.32641/andespediatr.v92i5.3787
- International Vegan Association. Demystifying Vegan Nutrition. 2014-2023. Disponible en: http://w.internationalvegan.org/nutrition/?gclid=CjwKCAjwo7iiBhAEEiwAsIxQEV1f1lpIikygLJnSwpYs4hV_vQVBY7PVMDh5gsWabbAXTyFQr5F23BoCRJwQAvD_BwE
- Marques-Lopes, I. (2017). Niños vegetarianos: ¿riesgo o beneficio?. Revista Española De Nutrición Humana Y Dietética, 21, 54–55. Recuperado a partir de https://www.renhyd.org/renhyd/article/view/503
- Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970–1980. https://doi.org/10.1016/j.jand.2016.09.025
- Sabaté, J., & Wien, M. (2010). Vegetarian diets and childhood obesity prevention. The American journal of clinical nutrition, 91(5), 1525S–1529S. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.28701F
- Scavino, Ivana, Rodríguez, Luciana, Maurente, Lucia, Koziol, Silvia, Machado, Karina, & García, Loreley. (2022). Dietas vegetarianas en niños, niñas y adolescentes: revisión bibliográfica. Archivos de Pediatría del Uruguay, 93(1), e602. Epub 01 de junio de 2022.https://doi.org/10.31134/ap.93.1.8
- Schürmann, S., Kersting, M., & Alexy, U. (2017). Vegetarian diets in children: a systematic review. European journal of nutrition, 56(5), 1797–1817. https://doi.org/10.1007/s00394-017-1416-0
- Turner-McGrievy, G., Mandes, T., & Crimarco, A. (2017). A plant-based diet for overweight and obesity prevention and treatment. Journal of geriatric cardiology : JGC, 14(5), 369–374. https://doi.org/10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.002
- Weder, S., Hoffmann, M., Becker, K., Alexy, U., & Keller, M. (2019). Energy, Macronutrient Intake, and Anthropometrics of Vegetarian, Vegan, and Omnivorous Children (1⁻3 Years) in Germany (VeChi Diet Study). Nutrients, 11(4), 832. https://doi.org/10.3390/nu11040832