Gezondere alternatieven om suiker te vervangen in kindervoeding

Het is belangrijk om suiker in de voeding van kinderen te vervangen als een manier om verschillende ziekten te voorkomen en hun een gezonder leven te garanderen.
Gezondere alternatieven om suiker te vervangen in kindervoeding
Saúl Sánchez Arias

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Geschreven door Saúl Sánchez Arias

Laatste update: 23 april, 2024

Wist je dat je suiker in het eten van je kinderen kunt vervangen als een manier om verschillende ziekten te voorkomen en voor een gezonder leven te zorgen? Hoewel de smaakpapillen van de tong de functie hebben smaken te herkennen (bitter, zoet, zout, zuur), zijn het de hersenen die deze informatie verwerken en beslissen wat we lekker vinden.

De dynamiek van de neuronale plasticiteit tijdens de kinderjaren stelt ons echter in staat onze perceptie van smaken te variëren en onze eetlust te moduleren. Aangezien ouders verantwoordelijk zijn voor het bereiden van de maaltijden die kinderen eten, zijn wij degenen die hun smaak voor de smakelijkheid van voedsel ‘opvoeden’.

Waarom houden mensen van zoet voedsel?

Gezondere alternatieven om suiker te vervangen in kindervoeding

De glucose die bij zoet voedsel hoort wordt door cellen gebruikt als energiebron en wordt de primaire brandstof die het lichaam nodig heeft om te functioneren.

De smaak voor zoet voedsel komt door de stofwisseling. En zoals je misschien gemerkt hebt, wordt het een behoefte.

2 Gezondere alternatieven om suiker te vervangen

Je moet weten dat vruchten rijk zijn aan fructose. Alleen al door je kind sapjes of smoothies te geven, of fruit op natuurlijke wijze aan te bieden, verwerk je al de suikers die ze nodig hebben in hun voeding.

Als je echter de zoetheid van voedsel wilt verhogen om hun smaakzin te stimuleren en ze niet van zo’n aangename smaak te beroven, raden we twee gezondere alternatieven aan om suiker te vervangen.

Honing om suiker te vervangen

Honing is rijk aan glucose. Als additief is het een uitstekend voedingsmiddel om kinderdesserts te zoeten. Een enkele lepel is voldoende om aan dit doel te voldoen.

Dit product heeft, behalve zijn zoetheid, ook merkbare eigenschappen die veel voorkomende kwaaltjes tijdens de kindertijd voorkomen en verlichten. Vermijd in elk geval dit product aan te bieden aan kinderen jonger dan 1 jaar. Anders kunnen ze een ziekte ontwikkelen die bekend staat als zuigelingenbotulisme, zo stellen deskundigen (Engelse link). Dit probleem tast de gezondheid ernstig aan.

Onder de eigenschappen van honing kunnen we niet nalaten de volgende te vermelden:

  • Honing is antimicrobieel: het voorkomt de proliferatie van bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.
  • Het helpt hoesten en keelpijn tegen te gaan.
  • Het helpt infecties genezen en wonden en kleine brandwonden te voorkomen.
  • Door zijn glucosesamenstelling is het een krachtige natuurlijke energizer.
  • Het verlicht het ongemak van verkoudheid.
  • Het is een natuurlijke bron van vitaminen en mineralen.

Stevia

Stevia rebaudiana of honingkruid, in de volksmond stevia genoemd, is, net als honing, zoeter dan geraffineerde suiker. Het is een calorisch kunstmatig zoetmiddel, dat geen gewichtstoename veroorzaakt. Dit betekent echter niet dat je het onbeperkt kunt consumeren.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Voedsel en chemische toxicologie (Engelse link) brengt het misbruik van kunstmatige zoetstoffen in verband met disfunctionele veranderingen in de microbiota. Daarom moet het met mate genomen worden.

Stevia bladextract is als zoetstof verkrijgbaar in zowel vloeibare als poedervorm en soms ook in kleine tabletten. Een andere optie kan sacharine zijn, dat soortgelijke eigenschappen heeft.

Voedingsaanbeveling: een dessert zonder zoetstof of toegevoegde suiker

Een kind eet een gezond desert zonder suiker

We willen benadrukken dat het altijd beter is kinderen natuurlijke voeding zonder toegevoegde suiker aan te bieden. Maar als je toch zoetstoffen gaat toevoegen, gebruik dan liever alternatieven zoals honing en stevia, dan geraffineerde suiker.

Tot slot willen we je dit heerlijke recept voor rijstpudding aanbieden dat je kind heerlijk zal vinden. Volg gewoon de stappen die we aanraden. Je zult zien dat je bij de bereiding geen suiker nodig hebt.

Ingrediënten

Bereiding

Kook de 3 eetlepels rijst onder zacht met ½ liter water. Laat het 15 tot 20 minuten koken.

Giet de liter melk in een ander bakje en verwarm het op het fornuis zodat het kookt. Laat het ongeveer tot 15 minuten pruttelen nadat het begint te koken.

Giet vervolgens de rijst en het water uit de andere container in de pan met de melk en laat het verder koken. Af en toe moet je roeren zodat het niet blijft plakken.

Je toetje is klaar als je ziet dat het dik, zoet en gelig wordt.

Gebruik alternatieven om suiker te vervangen

Het beste wat je voor de gezondheid van kinderen kunt doen is de consumptie van geraffineerde suiker te beperken. Op die manier zullen ze er tijdens hun volwassenheid geen behoefte aan hebben. Bovendien zal hun stofwisseling niet beïnvloed worden. Ook zal het het voorkomen van diabetes en zwaarlijvigheid verminderen. Onthoud dat de beste tijd om goede gewoonten bij te brengen de kindertijd is. Laat deze kans dus niet voorbijgaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Committee on toxicity of chemical in food, consumer products and environment. Discussion paper on potential risks from various sweeteners in the diet of infants aged 6 to 12 months and children aged 1 to 5 years. TOX/2019/36.
  • Food Data Central. Dates, medjool. Departamento de Agricultura de Estado Unidos. Abril 2019.
  • Gómez Fernández-Vegue M. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. Noviembre 2018.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
  • Organización Mundial de la Salud (OMS). Ingesta de azúcares para niños y adultos. 2015.
  • Paglia L, Friuli S, et al. The effect of added sugars on children health outcomes: obesity, obstructive sleep apnea syndrome (OSAS), Attention-defycit/Hiperactivity disorder (ADHD) and chronic diseases. Intedisciplinary Update. 2019.
  • Saraiva A, Carrascosa C, et al. Natural sweetener: the relevance of food naturalness for consumers, food security aspects, sustainability and health impacts. International Journal of Environmental Research and Public Health. Septiembre 2020. 17 (17): 6285.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.