8 recepten voor de voeding van kinderen met overgewicht
Veel gezinnen vragen zich af hoe ze hun kleintjes kunnen helpen die een paar extra kilo’s zijn aangekomen. Dit is een veelvoorkomende zorg van ouders, niet alleen omdat de kinderen ziek kunnen worden, maar ook voor een gezondere toekomst voor hen. Zonder al te ingewikkeld te worden, is een eenvoudige manier om te beginnen gezondere recepten te maken om te zorgen voor de voeding van kinderen met overgewicht.
In dit artikel zullen we die vonk van gastronomische verbeelding ontsteken om voedzame en gezonde recepten voor onze kinderen te oefenen. Ook geven we je de nieuwste statistieken over overgewicht en obesitas bij kinderen. Lees verder om voor de gezondheid van je kinderen te zorgen!
Een
Waarschuwing voor overgewicht en obesitas bij kinderen
De Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) waarschuwde dat in 2022 de duizelingwekkende toename van kinderen en adolescenten met overgewicht of obesitas groter zal zijn dan die met ondergewicht. Ze waarschuwden zelfs dat 33,6% van de groep tussen 5 en 19 jaar en 8% van de groep onder de 5 jaar aan overgewicht en obesitas zou lijden.
Het verschijnen van overgewicht tussen 0 en 5 jaar bevordert obesitas voor de rest van het leven. Het verhoogt ook de kans op hart-, nier-, bloedsomloop- en diabetesziekten. Bovendien, zoals de organisatie HealthyChildren (Engelse link) in 2023 aangeeft, kunnen kinderen met overgewicht of obesitas ademhalingsproblemen, gewrichtspijn, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol hebben. Naast depressie of een laag gevoel van eigenwaarde.
In het geval van kinderen leiden veranderingen in gewicht en lengte tijdens de groei tot vergelijkingen met body mass index (BMI) waarden van andere kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Spaanse link) worden de volgende percentielen gebruikt om de BMI voor leeftijd te beoordelen:
- Gezond gewicht: 5 en 84
- Overgewicht: 85 en 94
- Obesitas: 95 en hoger
Weet wat de beste recepten zijn om het dieet van kinderen met overgewicht te verzorgen
Een praktische en participatieve manier om de situatie van kinderen met overgewicht te keren, is door ze te betrekken bij het samenstellen van een gezond dieet. Daarom laten we, om deze taak te vergemakkelijken, een aantal recepten voor maaltijden en tussendoortjes achter in het kader van de Amerikaanse voedingsrichtlijnen voor (Engelse link) 2020-2025.
1. Gebakken kalkoen met aardappelen
Kalkoen is een bron van dierlijk eiwit dat bijna alle essentiële aminozuren voor het lichaam bevat. Bovendien bevat het geen vet en kan het op smaak worden gebracht met gejodeerd zout en een beetje peper.
Maak een soort klonterige aardappelpuree die wordt verkregen door 15 minuten in de magnetron. Daarnaast wordt olijfolie toegevoegd, dat bekend staat om zijn gunstige effect op gewichtsverlies. Dit werd gerapporteerd in een onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in het European Journal of Nutrition.
2. Fruitratatouille
Om andere gerechten te combineren en te vullen met voedzame kleuren, wordt fruitratatouille aanbevolen als bijgerecht. Het is een bereiding met tomaten, perziken, appels, peren en banaan. Deze worden in blokjes klaargemaakt en gesauteerd in olijfolie. Het is een eenvoudig recept dat de inname van vitamine C, vitamine A, lycopeen als antioxidant, vezels en kalium verhoogt.
Een overzicht (Engelse link) uit 2020 gepubliceerd in het tijdschrift Pharmacological Research benadrukt dat de consumptie van lycopeen beschermt tegen obesitas en diabetes. Onder andere tomaten, tomatenpuree of -saus, watermeloen, abrikoos en guave zijn goede bronnen van deze antioxidant.
3. Gebakken aardappelbeignets
Voor dit smakelijke caloriearme recept moet je de volgende stappen volgen:
- Kook de aardappelen 15 minuten in de magnetron. Stamp ze als ze zacht zijn geworden.
- Los olie, zout en volkorenmeel op in heet water. Roer en laat staan.
- Voeg een voor een eieren toe tot ze goed in het mengsel zijn opgenomen.
- Meng de puree met het deeg en maak kleine hoopjes op een bakplaat.
- Bak 10 minuten in de oven op 350 graden Fahrenheit.
4. Fruit ceviche
Vruchten vertegenwoordigen de groep groenten die de functies van macronutriënten in het lichaam reguleren. Daarnaast bevatten ze fytochemicaliën en antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid.
Voor dit recept kun je aardbei, mandarijn, kiwi en banaan gebruiken. Het wordt als volgt gemaakt:
- Snijd het fruit in grote stukken.
- Doe ze in een bakje met voldoende citroensap, bieslook, koriander, selderij en koud water.
- Laat het in de koelkast rusten tot het serveren.
5. Mozzarella, aardbeien en sla
Dit is een heerlijke salade die zorgt voor de anthocyanen van aardbeien en natuurlijke suikers die snel energie geven. Sla is een bron van vezels, vitamine K en foliumzuur, die volume geeft aan de bereiding en het hongergevoel wegneemt. Mozzarella levert eiwitten en melkvet als energiebron. Volg deze stappen voor de bereiding:
- Was de aardbeien en snijd ze doormidden.
- Was de sla in azijnwater en voeg toe aan de aardbeien.
- Verkruimel de mozzarella en leg het op de groenten.
- Voeg olijfolie en een beetje zout toe.
6. Bloemkool en mosselen risotto
Bloemkool is een eetbare bloem die vaak wordt gebruikt om af te vallen, omdat hij 92% water en 2% vezels bevat. Om het te bereiden kun je de volgende stappen volgen:
- Pureer de bloemkool tot je een textuur krijgt die lijkt op rijst.
- Bak in een koekenpan de olijfolie, knoflook en ui.
- Voeg de risotto toe en voeg groentebouillon toe.
- Laat 15 minuten koken.
- Voeg bloemkool en mosselen (of garnalen) toe en kook nog 4 minuten. Voeg Parmezaanse kaas en zout toe.
7. Plantaardige shake met havermout, banaan en noten
Dit recept zit boordevol plantaardige eiwitten, natuurlijke suikers en oplosbare vezels of bèta-glucaan uit de haver. Deze voedingsstoffen zorgen voor verzadiging en reguleren bloedsuiker, cholesterol en lipiden.
Een recent artikel (Engelse link) in 2022, gepromoot door de Research Outreach organisatie, meldde dat bèta-glucaan lichaamsgewicht, BMI en lichaamsvetweefsel kan controleren. Daarnaast bevat het hoge waarden aan kalium, zink, calcium, ijzer en magnesium.
Het wordt als volgt bereid:
- Extraheer de melk uit gemalen amandelen.
- Voeg de banaan toe om te zoeten en de havervlokken. vlokken toe.
- Verwerk tot een glad mengsel en serveer met geroosterde amandelen bovenop.
8. Kikkererwten- en selderijsoep
Peulvruchten behoren tot de beste bronnen van plantaardig eiwit en zijn zeer vetarm. Bovendien heeft het tijdschrift Obesity Reviews (Engelse link) ze onderzocht op hun gunstige effecten bij de preventie en bestrijding van obesitas en aanverwante aandoeningen. Je kunt een heerlijke soep bereiden door deze stappen te volgen:
- Karameliseer de ui in olijfolie.
- Voeg bleekselderij toe en kook 5 minuten.
- Voeg gekookte kikkererwten, tomaten uit blik en groentebouillon toe.
- Breng aan de kook en laat 50 minuten inkoken.
- Breng op smaak met zout, peterselie, knoflook en citroenrasp.
Begeleid je dieet met gezonde gewoonten
Naast het bereiden van deze recepten om het dieet van kinderen met overgewicht te verzorgen, moeten de kleintjes worden aangemoedigd om minstens 60 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen. Elke dag kan de tijd worden verdeeld in verschillende sessies, en het is ideaal om een leuke workout aan te moedigen.
Daarnaast is het belangrijk om een zittende levensstijl te vermijden, voldoende rust te nemen en de vooruitgang in gewichtsverlies te benadrukken met knuffels en lof.
Op zijn beurt kan het belangrijk zijn om de hulp in te roepen van een psycholoog, naast een kinderarts en een voedingsdeskundige. Tot slot moet het probleem van kinderen met overgewicht worden erkend als een probleem voor het hele gezin. Daarom is de deelname van alle gezinsleden vereist.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cândido, Flávia & Valente, Flávia & Silva, Laís & Coelho, Olivia & Alfenas, Rita. (2018). Consumption of extra virgin olive oil improves body composition and blood pressure in women with excess body fat: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial. European Journal of Nutrition. 57. 10.1007/s00394-017-1517-9.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. CDC. Acerca del índice de masa corporal para niños y adolescentes. Actualizada el 15/09/2021. Disponible en: https://www.cdc.gov/healthyweight/spanish/assessing/bmi/childrens_bmi/acerca_indice_masa_corporal_ninos_adolescentes.html
- Dietary Guidelines for Americans. Customizing the Dietary Guidelines. Revisado el 19 de abril del 2023. Disponible en: https://www.dietaryguidelines.gov/
- Healthychildren. org. American Academy of Pediatrics. Obesidad infantil: una enfermedad compleja. Actualizado el 1/5/2023. Disponible en: https://www.healthychildren.org/spanish/health-issues/conditions/obesity/paginas/childhood-obesity-a-complex-disease.aspx?gclid=CjwKCAjwov6hBhBsEiwAvrvN6ApFo8YYZfAsGnjBr_JAr6sgZBNO08ex4ejxm_DDpVPARg2MAo0v6BoCneIQAvD_BwE
- Mathews R. (2022). Effect of β-glucan from oats and barley on weight loss and adiposity. Research Outreach, 130. Available at: https://researchoutreach.org/articles/effect-of-β-glucan-from-oats-and-barley-on-weight-loss-and-adiposity/
- Organización Mundial para la Salud. (2017). La obesidad entre los niños y los adolescentes se ha multiplicado por 10 en los cuatro últimos decenios .Consultado el 19 de abril de 2023. Disponible en: https://www.who.int/es/news/item/11-10-2017-tenfold-increase-in-childhood-and-adolescent-obesity-in-four-decades-new-study-by-imperial-college-london-and-who
- Rebello, C. J., Greenway, F. L., & Finley, J. W. (2014). A review of the nutritional value of legumes and their effects on obesity and its related co-morbidities. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 15(5), 392–407. https://doi.org/10.1111/obr.12144
- Zhu, R., Chen, B., Bai, Y., Miao, T., Rui, L., Zhang, H., Xia, B., Li, Y., Gao, S., Wang, X. D., & Zhang, D. (2020). Lycopene in protection against obesity and diabetes: A mechanistic review. Pharmacological research, 159, 104966. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2020.104966