2 Ananasrecepten waar je kinderen dol op zullen zijn
Ananasrecepten zijn ideaal om de aanwezigheid van hoogwaardige antioxidanten en vitaminen in het dieet te verhogen. Dit zal bijdragen tot een betere werking van het lichaam en het behoud van zijn gezondheid. Maar om het meeste uit deze voedingsmiddelen te halen, moeten ze opgenomen worden in de context van een evenwichtige en gevarieerde voeding.
Alvorens te beginnen is het belangrijk op te merken dat regelmatige consumptie van groenten en fruit door bijna alle voedingsdeskundigen wordt aanbevolen. Bovendien is het een goed idee om voorrang te geven aan de inname van seizoensgroenten, omdat hun organoleptische eigenschappen dan beter zijn, evenals hun voedingskracht.
Klaar om iets lekkers en vers te bereiden? Let dan op!
1. Ananasrecepten: ananas gevuld met fruit en yoghurt
Ingrediënten
- 1 grote ananas
- druiven
- 1 mango
- 1 watermeloen
- 3 sinaasappels
- aardbeien
- 1 gewone yoghurt
- 2 eetlepels suiker (optioneel)
- mintblaadjes
Stap voor stap instructies
- Snijd de ananas door midden en haal er dan het vruchtvlees uit.
- Was de rest van de vruchten en schil ze in stukjes. Verwijder in het geval van de sinaasappel ook het witte deel van de binnenkant, zodat ze het dessert niet bederven.
- Klop de ananaspulp met een staafmixer met een beetje water en voeg twee eetlepels suiker toe als het niet zoet genoeg is.
- Meng dan het sap met het gesneden fruit en roer door elkaar.
- Vul de binnenkant van de uitgeholde ananassen met het mengsel en doe er dan de yoghurt bij.
- Koel het dessert een paar minuten in de koelkast en leg er bij het serveren wat muntblaadjes op.
Waarom dit recept in het dieet van een kind opnemen?
Dit is een uitstekend alternatief om een hoofdmaaltijd mee af te toppen. Niet alleen bevordert het de spijsvertering, maar het levert ook zeer hoogwaardige voedingsstoffen. Bijvoorbeeld vitamine C, een stof waarvan is aangetoond dat (Engelse link) ze essentieel is voor het stimuleren van de immuunfunctie.
2. Ananas carpaccio met ijs
Ingrediënten
- 1 ananas
- 200 gram aardbeien
- 30 milliliter citroensap
- 175 gram suiker
- 1/2 theelepel vanillesuiker
- vanille-ijs
Stap voor stap instructies
- Haal de uiteinden van de ananas en snijd dan het vruchtvlees in plakjes. Het sap moet apart gezet worden.
- Was de aardbeien, verwijder de steeltjes, snijd ze in plakjes en bewaar het sap apart.
- Schik ze over de ananas en verwarm alles in een steelpan samen met het citroensap, de suiker en het overgebleven sap van de vruchten. Het kan nodig zijn er 100 milliliter water aan toe te voegen.
- Giet de siroop over de gesneden vruchten en verdun alles goed.
- Laat het resultaat in de koelkast afkoelen en begeleid het bij het opdienen met een bolletje ijs. Je kunt het zelfs versieren met chocolade snippers.
Overwegingen bij het verwerken van dit recept in kinderdiëten
Soms is het goed om na een speciale maaltijd van een zoetere optie te genieten. De voorkeur gaat uit naar hele vruchten of yoghurt, vanwege hun gehalte aan vezels en probiotica. Af en toe je toevlucht nemen tot andere zoete bereidingen brengt echter geen grote gezondheidsrisico’s met zich mee.
Integendeel, wanneer hoge consumptie van eenvoudige suikers een gewoonte wordt, neemt de kans op het ontstaan van stofwisselingsziekten, zoals type 2 diabetes, toe. Zoals beschreven in een studie (Engelse link) die gepubliceerd werd in het tijdschrift Current Diabetes Reports.
Lekkere ananasrecepten voor kinderen
Zoals je gezien hebt, zijn er veel alternatieven om ananasrecepten te bereiden en de voedingsdichtheid van de voeding te verhogen. Zo kun je een optimale toevoer van antioxidanten en vitamines in het lichaam van kinderen garanderen, wat op middellange termijn tot gezondheidsverbetering zal leiden.
Vergeet natuurlijk niet dat afwisseling erg belangrijk is en dat ook andere soorten fruit in het dieet moeten worden opgenomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
- Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports, 18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6