Wat moet ik doen als mijn kind erg hoest en niet kan slapen?

Je kleintje goed gehydrateerd houden is de sleutel tot het verbeteren van zijn nachtelijke hoestbuien. Maar dat is niet het enige wat je voor hem kunt doen. Hier zijn enkele nuttige tips.
Wat moet ik doen als mijn kind erg hoest en niet kan slapen?

Laatste update: 10 november, 2024

“Mijn kind hoest erg en kan niet slapen.” Dit is een veelvoorkomende zorg die elke moeder wel eens heeft meegemaakt – of nog zal meemaken.

En als dit de eerste keer is dat je kleintje er last van heeft, moet je weten dat er manieren zijn om het thuis te verlichten en ervoor te zorgen dat hij of zij een goede nachtrust krijgt en energiek wakker wordt. Van honing tot luchtbevochtigers, er zijn verschillende alternatieven die je kunt gebruiken om de nachtelijke hoest van je kind te verbeteren.

Maar houd er rekening mee dat sommige methoden effectiever zijn voor droge hoest en andere voor natte of vastzittende hoest. Hieronder vind je een korte lijst met tips om de bovengenoemde soorten nachtelijke hoest te verbeteren, variërend van eenvoudige handelingen tot huismiddeltjes.

We leggen ook uit wat de oorzaak kan zijn en wanneer het tijd is om met je kind naar de dokter te gaan.

Waarom komt nachtelijke hoest bij kinderen voor?

Hoesten is de manier van het lichaam om de luchtwegen vrij te maken van irriterende stoffen of belemmeringen in de luchtstroom.

Hoewel het natuurlijk is, kan het ‘s nachts de slaap van je kind en van jou beïnvloeden. Nachtelijk hoesten bij kinderen is meestal een symptoom van een verkoudheid. Als je kind griep heeft, raakt zijn neus verstopt en produceert hij meer slijm.

Als ze plat liggen, kan dat slijm in de keel terechtkomen en ervoor zorgen dat ze veel hoesten en niet kunnen slapen. Maar verkoudheid is niet de enige oorzaak van nachtelijke hoestbuien bij kinderen.

Ziekten zoals astma kunnen ook nachtelijk hoesten veroorzaken, zoals de Mayo Clinic (Engelse link) aangeeft. Een andere oorzaak kunnen allergieën zijn.

Zo kan allergische rhinitis astma-achtige symptomen uitlokken (Spaanse link), en zoals hierboven vermeld, is nachtelijke hoest daar één van.

Soorten hoest bij kinderen

Verschillende soorten hoest kunnen zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Ze worden onderscheiden op basis van de factoren waarmee rekening wordt gehouden. In een publicatie in het International Journal of Paediatrics and Adolescent Medicine (Engelse link) heeft een groep experts een classificatie gemaakt op basis van drie hoofdpunten:

1. Volgens de duur

  • Acute hoest: dit is hoest die minder dan vier weken duurt.
  • Chronische hoest: verwijst naar hoest die langer dan vier weken duurt.

2. Naar oorzaak of etiologie

  • Normale hoest: is hoest waarvan de oorzaak bekend is. Bijvoorbeeld hoest veroorzaakt door een verkoudheid.
  • Specifieke hoest: dit is een hoest die een symptoom is van een complexere ziekte of aandoening, die wordt vastgesteld na medisch onderzoek. Bijvoorbeeld astma bij kinderen.
  • Aspecifieke hoest: dit is een soort hoest, meestal droog, die geen verband lijkt te houden met andere symptomen. Een voorbeeld is hoest die geassocieerd wordt met sigarettenrook.

3. Volgens de aard

  • Droge hoest: zoals de naam al zegt, is dit een hoest waarbij geen afscheiding aanwezig is. Deze groep omvat op zijn beurt piepende hoest (typisch voor astma), evenals kinkhoest of pertussis.
  • Vochtige hoest: in dit geval verwijst het naar een hoest die gepaard gaat met slijm. Het wordt ook wel een productieve of fluimhoest genoemd.

Houd er rekening mee dat als de hoest van je kind meer dan vier weken aanhoudt (chronisch), je zo snel mogelijk met hem of haar naar de kinderarts moet gaan. Hetzelfde geldt als je kind naast de hoest ook andere symptomen heeft, zoals koorts of ademhalingsmoeilijkheden.

Mijn kind heeft erge natte hoest en kan niet slapen, wat moet ik hem geven?

Zoals we hierboven al aangaven, is een natte of productieve hoest gemakkelijk te herkennen, omdat je kind deze afscheiding produceert tijdens het hoesten.

Het is typisch voor longontsteking en ook voor andere pathologieën – zoals bronchitis – maar het komt ook voor bij een gewone verkoudheid. Hoewel het waar is dat dit type hoest meestal wordt behandeld met medicijnen (Engelse link), moet je deze alleen aan je kind geven na medische evaluatie en goedkeuring.

Thuis kun je, naast de behandeling die je kinderarts aanbeveelt, de volgende tips proberen als aanvulling.

1. Verander de slaaphouding van je kind

Als je kind veel hoest en niet kan slapen – en de hoest is productief – is een alternatief dat je kunt proberen om het hoofd iets hoger te leggen met behulp van een kussen. Hierdoor komt het in een half-liggende houding te liggen en zal het slijm de luchtwegen minder blokkeren. Houd er echter rekening mee dat baby’s geen kussens mogen gebruiken als ze slapen, als preventieve maatregel om wiegendood te voorkomen.

Kies in dit geval voor ledikanten met een kantelfunctie.

2. Zuig hun slijm op

Dit kan een geweldig alternatief zijn om nachtelijke hoestbuien bij peuters en baby’s tegen te gaan, omdat ze hun neus niet kunnen snuiten om extra slijm kwijt te raken.

En zoals we al eerder zeiden, zorgt dit ervoor dat ze hun luchtwegen verstoppen en het vervelende hoesten produceren. Om dit te doen, heb je een eenvoudige rubberen neusaspirator nodig. Je drukt lichtjes op het lichaam van de aspirator en plaatst het zachte uiteinde in een van de neusgaten van je kind.
Dan hoef je alleen nog maar te stoppen met drukken op de aspirator: die zal de afscheiding naar boven brengen en zo de neus van je baby ontlasten.

3. Spoelen van de neus

Als je kind een grotere hoeveelheid slijm heeft, of als het erg dik is, is het ideaal om de neus te spoelen voor het slapengaan. Dit zal de neus verzachten en de luchtwegen vrijmaken. Denk eraan dat je hiervoor een spuit en een zoutoplossing nodig hebt.

Wat betreft de hoeveelheid hiervan, zegt de Spaanse Vereniging voor Eerstelijns Kindergeneeskunde (Spaanse link) dat twee milliliter neusspoeling bij baby’s en vijf milliliter bij oudere kinderen genoeg is. Je moet dit doen met het hoofd van je kind op zijn zij, te beginnen met het ene neusgat en dan het andere. En als je kind ouder is, kun je het staand doen met het hoofd schuin in de wasbak.

Doe de neusspoeling nooit met het hoofd naar boven, want dan kan het slijm in de oren terechtkomen en een oorontsteking veroorzaken.

Hoe kan je droge hoestaanvallen ‘s nachts bij kinderen verbeteren?

Als je kind ‘s nachts last heeft van droge hoest, kan de oorzaak een irritatie van de luchtwegen zijn door de inwerking van een irriterende stof.

Bijvoorbeeld stofdeeltjes, pollen of sigarettenrook. In dezelfde geest kan ook een droge omgeving dit soort hoest bij je kind veroorzaken.

In de winter en door het gebruik van verwarming in huis heeft de omgeving de neiging om uit te drogen, waardoor je kind gaat hoesten en ook zijn huid uitdroogt. Andere redenen voor droge hoest zijn aandoeningen zoals astma, kinkhoest en verkoudheid.

In het geval van hoest veroorzaakt door ziektes is de beste behandeling farmacologisch, aanbevolen door de kinderarts van je kind. In andere gevallen kun je de volgende zelfgemaakte tips proberen. 4. Gebruik een luchtbevochtiger

Gebruik een luchtbevochtiger

Je hebt vast wel eens van deze apparaten gehoord, maar als dat niet zo is, moet je weten dat het apparaten zijn die de omgeving in een kamer van vocht voorzien. Als je kind een droge hoest heeft en niet kan slapen, kan dit een grote hulp zijn, omdat de vochtigheid in de omgeving voorkomt dat slijm uitdroogt en de luchtwegen vrij houdt.

Nu moet je onthouden dat te veel vocht ook slecht is. Het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC – Engelse link) stelt bijvoorbeeld dat de relatieve luchtvochtigheid in huizen minder dan 50% moet zijn om schimmel te voorkomen.

Idealiter zou de luchtvochtigheid tussen de 30% en 50% moeten liggen. Overweeg om luchtbevochtigers met koele nevel te gebruiken in plaats van hete (Engelse link): ze zijn veiliger en voorkomen brandwonden als je kleintje er te dicht bij in de buurt komt. Maar vergeet niet om ze vaker schoon te maken om bacteriegroei uit het water in het reservoir te voorkomen.

5. Geef je baby een massage

Ik weet zeker dat je het masseren van je baby associeert met een daad van liefde en genegenheid. Wat als we je vertellen dat het ook de droge hoest van je baby kan verbeteren?

Een van de oudste tips om hoest bij kinderen te verlichten is om hun borst en keel te masseren met een mentholzalf – zoals VapoRub – die helpt om de hoest te verzachten omdat het ingrediënten bevat zoals menthol en eucalyptus. Hoewel het vrij verkrijgbaar is in de apotheek, wordt dit product niet aanbevolen voor kinderen jonger dan twee. Waarom?

Omdat het snel door de huid wordt opgenomen en bij zeer jonge kinderen bijwerkingen kan veroorzaken, zoals toevallen of zelfs ontstoken luchtwegen.

6. Laat je kind gorgelen met zout water

Traditioneel wordt zout water geassocieerd als een optie om keelpijn te verbeteren, vanwege de antiseptische en verzachtende eigenschappen. Een publicatie in het tijdschrift Public Health (Engelse link) geeft aan dat gorgelen helpt bij het verminderen van de hoeveelheid virussen in de keel in een vroeg stadium van COVID. Dit alles maakt het ook een interessante keuze als huismiddeltje voor de hoest van je kind, want door de virussen en het ongemak in de keel te bestrijden, zal de droge hoest ook verbeteren.

Let op: deze tip is niet geschikt voor je kind als het jonger is dan zes jaar. Jonge kinderen vinden het moeilijk om te gorgelen.

Andere alternatieven om nachtelijke hoest bij kinderen te verbeteren

Naast de specifieke tips die we je hebben gegeven om droge en natte hoest bij kinderen te bestrijden, moet je weten dat er ook opties zijn die altijd nuttig zijn als aanvulling op medische behandeling voor elk type hoest.

7. Houd je kind gehydrateerd

Je kind vocht geven is belangrijk, niet alleen om hoesten te verbeteren, maar ook om uitdroging te voorkomen. Idealiter geef je je kind water, maar je kunt ook verse sappen aan hun dagelijkse voeding toevoegen.

De American Academy of Pediatrics (AAP – Engelse link) wijst erop dat als een hoest wordt veroorzaakt door een verkoudheid, het goed gehydrateerd houden van je kind helpt bij het verdunnen van slijm en het makkelijker maakt om het op te hoesten.

8. Breng medicinale nevels aan

Een van de bekendste huismiddeltjes tegen hoest en verkoudheid van grootmoeders zijn medicinale nevels. Het is waar dat ze heel goed kunnen helpen om de nachtelijke hoest van je kleintje te verzachten.

Houd er rekening mee dat dit advies alleen geldig is als je kind ouder is dan zes jaar en altijd onder jouw toezicht moet staan om ongelukken te voorkomen.

In de eerder genoemde publicatie Medical Archives wijzen ze erop dat een niet-farmacologische maatregel voor de behandeling van natte hoest de inhalatie van waterdamp is. Om het te bereiden, verwarm je gewoon water en doe je het in een bakje, voeg je wat eucalyptusblaadjes of essentiële olie toe, die antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft (Spaanse link).

9. Gebruik een luchtreiniger

Luchtreinigers zijn kleine apparaten die de lucht in een kamer zuiveren door middel van een set filters of de uitstoot van negatieve ionen in de omgeving. Eerder vertelden we je dat stofdeeltjes, pollen of sigarettenrook allergieën kunnen veroorzaken bij kinderen.

Door een luchtreiniger te gebruiken, kun je deze deeltjes verwijderen, evenals andere ziekteveroorzakende bacteriën en micro-organismen, waardoor de lucht in je huis wordt gereinigd en je een gezondere omgeving voor je kind creëert.

Hoe je erge hoest bij kinderen kunt verzachten

Er zijn verschillende situaties waardoor het zorgniveau van ouders stijgt, en een daarvan is als je kind erg hoest en niet kan slapen.

Als je bang bent dat jou dit overkomt, is het eerste wat je moet doen om je zelfbeheersing niet te verliezen. Want als jij nerveus wordt, wordt je kind dat ook. Het volgende wat je moet doen is ervoor zorgen dat de hoest geen verband houdt met het feit dat je kind zich ergens in heeft verslikt, in welk geval je de Heimlich manoeuvre moet uitvoeren en naar de eerste hulp moet gaan.

Maar als dat niet zo is, kun je een aantal van de volgende zelfgemaakte alternatieven proberen om de hoestbui van je kind te kalmeren en het te helpen slapen.

Geef honing

Honing is niet alleen een zoetmiddel, het kan ook hoesten bij kinderen helpen voorkomen en verzachten. Een artikel in Canadian Family Physician geeft aan dat honing de afscheiding van slijm en hoesten kan verminderen.

Ze suggereren dat het geven van een dagelijkse dosis van 2,5 milliliter honing (Engelse link) aan je kind voor het slapengaan kan helpen tegen hoest. Let wel op dat je geen honing moet geven aan een kind jonger dan één jaar, omdat het Clostridium botulinum sporen kan bevatten, een bacterie die botulisme bij kinderen veroorzaakt.

Bereid een infusie

Als je kind ouder is dan 3 jaar, veel hoest en niet kan slapen, kan een warme infusie goed helpen. Er zijn planten met verzachtende eigenschappen die hun keel vrijmaken van de jeuk en het ongemak veroorzaakt door hoesten, en hen helpen om slijm uit te drijven – in het geval ze hoesten met slijm – en beter te ademen. Deze zijn onder andere:

  • Gember
  • Tijm
  • Weegbree
  • Primula
  • Marshmallowwortel

Als je kind veel hoest en niet kan slapen door een gediagnosticeerde ziekte, zoals astma of bronchitis, volg dan met voorrang de behandeling van je kinderarts.

Wanneer moet je met je kind naar de dokter?

In dit artikel hebben we gezegd dat hoesten een natuurlijk mechanisme is bij zowel kinderen als volwassenen.

Als de nachtelijke hoest wordt veroorzaakt door griep, gaat deze meestal binnen een paar weken over met thuiszorg, zoals je kind goed hydrateren of vaak de neus afvegen. Nu is het tijd om zo snel mogelijk met je kind naar de dokter te gaan als het naast de hoest nog andere symptomen heeft, zoals:

  • Heel weinig plassen.
  • Oncontroleerbaar huilen.
  • Sneller ademen dan normaal.
  • Vaak diarree of overgeven.
  • Lippen en gezicht worden blauwachtig van kleur.
  • Koorts die twee of meer dagen achter elkaar niet afneemt.

Het belangrijkste is om je bewust te zijn van het gedrag van je baby. Als ouder weet je welke huilbuien of acties normaal zijn voor je kind en welke niet. Blijf ook rustig en geef geen zelfmedicatie, want er zijn hoestsiropen voor kinderen die bijwerkingen kunnen hebben. Geef je kind alleen de middelen die je kinderarts voorschrijft, als dat nodig wordt geacht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.